Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Nisan '11

 
Kategori
Seçim
 

Aday Listesi Savaşları

Aday Listesi Savaşları
 

Ne oldu, ne olacak, kimin üzeri çizilecek derken liste savaşları siyasi partilerin aday listelerini YSK’ya teslim etmesiyle sona erdi.

Şimdi kimin nereden aday olacağı gibi suni sorularla değil, kim neden aday yapılmadı gibi sorularla uğraşıyoruz hep beraber.

Tartışmalarda seçmenlere çok büyük bir pay bırakılmıyor. Sağolsun üzeri çizilen ya da başka bir tabirle dinlendirilen vekiller ile aday listelerine sokulmayan iddialı isimler arka arkaya konuşmaya başladılar.

En saf bakış açısıyla bir partiye mensup üyenin milletvekili genel seçimlerinde partisi tarafından aday gösterilmemiş olması onu yok etmek ya da uzaklaştırmak manasına gelmemeli. Sonuç olarak TBMM bünyesinde 550 sandalye var ve bir parti bu sandalyelerin tamamını alamayacağından dolayı listelere giren herkesin meclise gidemeyeceği gibi parti üyelerinin tamamının listelerde yer almasının mantıklı bir yönü yok.

Olaylara nereden baktığımız her defasında daha önemli bir hal alıyor. AKP’ye ve muhalefete demirbaş konumda olan CHP’yle ilgili yorumlara bakıldığında AKP’de listeye giremeyenlerin “dinlendiriliyor”, CHP’de listeye giremeyenlerin ise “üzeri çizildi” gibi söylemlerle karşılaşıyoruz. Bu aynı cepheden geldiği açık olan iki yorumla CHP karıştırılmaya, AKP ise onaylanmaya devam ediliyor.

İki partinin bu biçimde yorumlanmasını destekleyen iddialar da yok değil. AKP’den listeye giremeyen ya da dinlendirilen isimlerden hemen hemen hiçbiri partim beni nasıl listeye koymaz, bu tercihe saygı göstermiyorum manasında açıklamalar yapmadı. CHP listeleri ise anında hareketlendi. Basın toplantısı düzenleyenler, tasfiye ediliyoruz diyenler kendi partilerini bu önemli seçimler öncesinde zor duruma düşürdüler kamuoyu karşısında.

Gerçi CHP’yi tanıyanlar bu çekişmenin parti içinde yaşanmasının çok doğal olduğunu biliyorlar ancak bir parti üyesi olarak kendi partisini ölümüne eleştirmek nedendir? Kaldı ki parti üyesi olanlardan birçoğunun üyelik süresi bir yılı dahi aşmış değil.

Kimin nereden aday gösterildiğini tek tek irdelemenin manası olduğunu sanmıyorum. Ne de olsa demokratik olduğunu iddia ettiğimiz ülkemizde siyasi partiler genellikle liderlerinin iki dudağı arasından ne çıkarsa listelerini o şekilde biçimlendiriyorlar. Bu yüzdendir ki her şehrimiz hemen hemen birçok ithal adayla dolmuş durumda.

Seçmenler tepkilerini daha yüksek sesle dile getiremediği, parti içi demokrasinin yerleşemediği sürece bizler uzaktan izleyicilik rolü dışında hiçbir rolü edinemeyeceğiz maalesef.

O partiden diğerine geçenler, sağdan sola koşturanlar, beni bilmem ne şehrine al diyen milletvekillerinin milletin vekilliğini düşündüğünü hiç sanmıyorum. İşte bu yüzdendir ki siyasetçilerin her şey sizin için söylemleri hiç ilgimi çekmiyor.

İki turlu dar bölge seçim sistemi gelene ve demokrasinin yeşerdiğini görene kadar yaşayabilirsem ne mutlu bana.

A.Buğra TOKMAKOĞLU

Abtokmakoglu@gmail.com

 
Toplam blog
: 430
: 2186
Kayıt tarihi
: 18.06.07
 
 

20 Nisan 1989'da İzmir'de doğdu. İlköğretim ve lise öğrenimini Karşıyaka'da tamamladı. 20..