Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Haziran '18

 
Kategori
Güncel
 

Adayların Twitter Performansları Seçim Sonuçlarına Gösterge ise...

Adayların Twitter Performansları Seçim Sonuçlarına Gösterge ise...
 

Memleket seçim sathı mailine girdi. Biz de havaların da ısınmasıyla birlikte mayıştık mı nedir, ergen tabiriyle, biraz modumuz düştü, yazmaya dahi üşenir olduk.

O arada pek çok parlak yazı fikrimiz heba oldu, gitti.

Allahtan, fikren çok zenginiz de her an aklımıza gelen gelemeyen her yeni bir konuda engin dağarcığımızdan bir şeyler döktürme sıkıntısı çekmiyoruz.

Seçim dedik ya, konu seçim olunca seçimler öncesinde en çok merak edilen konuya, seçim sonuçlarının tahminine dönük ipuçlarına bir el atalım dedik.

Konumuz, cumhurbaşkanı adaylarının sosyal medya performanslarının seçim sonuçları tahminlerinde ipucu olma kabiliyetini irdelemek olacak.

Şu günlerde seçim sonuçlarına odaklanmış meraklı seçmenlerin internette harıl harıl aradıkları şey, seçim sonucu öngörü araştırmalarıdır. Amacımız bu ihtiyaca kendi penceremizden bir cevap da biz yetiştirmiş olalım.

Yoksa, eksik kalır…

Bundan üç beş yıl önceki koşullarda yaşamıyoruz. Adayların başarıları artık eskiden olduğu gibi televizyondan yararlanabilme olanaklarına mahkum değil.

Bugün artık en az televizyon kadar, belki ondan da etkili yeni bir mecra var.

Akıllı telefonlar ve sosyal medya. Ve haliyle facebook, instargram ve twitter…

Bunların arasında sonsuz sayıda ve farklı açılardan en son ve anlık gelişmelerin izlenmesine en elverişli olanı twitterdir.

Cumhurbaşkanı adaylarının tamamı twitteri etkili bir şekilde kullanmaktadırlar.

Peki buradan elde edilen mukayeseli verim nedir?

Teknoloji kullanma özürlü bir twitter kullanıcısı olarak kendi paylaşımlarımın etkilerini ölçmeye dönük istatistiki bilgilere bir nebze ulaşabiliyorum ancak takip ettiğim sayfaların etki derecelerini istatistiksel olarak görme olanaklarının sınırlı olduğunu biliyorum.

Yine de bazı göstergeler var.

Örneğin girdiğim herhangi bir sayfada bir video paylaşılmışsa o videonun ne kadar süre önce paylaşılmış olduğunu ve kaç kez görüntülendiğini görebiliyoruz.

Bu veriden hareketle, adayların twitter performanslarına bakarak seçim sonucuna dair öngörüde bulunmak mümkün olabilir mi?

Bunu denemeye karar verdim. Bu yazının özü budur.

Efendime söyleyeyim.

Her bir adayın twitter sayfalarına girdim, en son paylaşılmış videolarının ne kadar süre önce paylaşılmış olduğunu ve bu süre içinde kaç kez görüntülenmiş olduğuna dair ekran görüntülerini alarak hem blogumun görselini oluşturdum ve hem de elde ettiğim bilgilerin ne anlama geldiğini çözmeye çalıştım.

Arz ediyorum.

Cumhurbaşkanı adaylarımızın twitter sayfalarından iş bu araştırmanın yapıldığı 12 Haziran saat 21.30 itibariyle en sonuncu videoların paylaşımları üzerinde geçen süre ve görüntülenme adetleri şöyledir. (Blog görselimizi büyüterek inceleyebilme olanağınız varsa bu durumu görebilirsiniz)

Recep Tayyip Erdoğan            6 saat           56.300 kez görüntülenme

Muharrem İnce                        3 Saat         197.000 Kez görüntülenme

Meral Akşener                         7 Saat           43.900 kez görüntülenme

Temel Karamollaoğlu              2 gün            46.400 Kez görüntülenme

Selahattin Demirtaş                6 gün       1.300.000 kez görüntülenme

Doğu Perinçek                       1 Saat           39.800 Kez görüntülenme

Veriler, twitter üzerinden Muharrem İnce’nin rakiplerine açık ara fark attığını göstermektedir.

Bu veriler seçim sonuçlarına ışık tutuyor olabilir mi?

Seçmen sayısının 57 milyon civarında olduğu dikkate alınırsa ve  twitter kullanıcılarının eğitim, sosyal çevre, yaş grubu vb. kriterler itibariyle tüm seçmen kitlesini temsil edebilme niteliğinin bulunmadığı gözden kaçırılmazsa, bu verilerin seçim sonuçlarına gösterge olma niteliğinin bulunmadığını söylemek zor olmaz.

Verilerden hareketle belki şunu söylemek mümkündür.

Twitter kullanıcılarının genel profili daha çok CHP’nin oy deposu olan bölgelerin oy kullanma eğilimleriyle benzerlik göstermektedir. Bu bakımdan tek başına twitter sayfası izleyici sayısı bir gösterge olamaz.

Ancak, videolara konu mitinglere videolar üzerinden anlaşılabildiği kadarıyla, seçmenlerce gösterilen ilgi düzeyi, yani mitinglere katılımcı sayısını bir ölçüde ortaya koyabilen kalabalıkların büyüklüğü bu verilerle birlikte değerlendirildiğinde çekişmenin adaylardan Recep Tayyip Erdoğan ile Muharrem İnce arasında olacağını söyleyebilmek mümkün hale gelmektedir.

Eldeki veriler başka bir öngörüde bulunmamıza olanak vermiyor.

Bu kadarını biz de biliyorduk diyorsanız, siz de haklısınız.

Güzel bir 25 Haziran sabahına sağlıkla ve esenlikle çıkmanız dileğimle…

 

Kenan IŞIK

 

 

 
Toplam blog
: 432
: 2964
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

Mülkiye mezunuyum. Emekli müfettişim. Ankara'da yaşıyorum. S'oligarşi isimli kitabı yazdım. Kitap..