Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ağustos '10

 
Kategori
Deneme
 

Adem, Leyla ve Havva

Adem, Leyla ve Havva
 

<ı>feministlerin dillerinden düşürmedikleri ilginç hikaye:

Adem, Lilit (Leyla) ve Hav va

Tanrı, Adem ile Leyla'yı topraktan yaratmış. Her ikisi de aynı topraktan, aynı şekilde yaratıldıkları için her konuda eşit haklara sahiplermiş.Ne varki bu eşitlik erkek olan Adem'in hoşuna gitmemiş. Kadın olan Leyla'nın kendisine boyun eğmesini istemiş. Leyla ise boyun eğmek yerine cenneti terketmeyi tercih etmiş. Tanrı, cennette yalnız kalan Adem'e acıyarak, Adem'in kaburga kemiğinden Havva'yı yaratmış.

Adem ile Havva mutlularmış mutlu olmasına ilk zamanlar, çünkü Havva, Leyla gibi eşitlik aramaz, Adem'in emirlerini yerine getirirmiş. Ama emir almaktan, kendisinde bazı eksiklikler olduğu duygusuna kapılmış bir süre sonra Havva ve kendine olan güvenini yitirmiş. Adem ise kendisine hep boyun eğdiği için Havva'dan sıkılmış. Cennetin duvarına tırmanıp Leyla'yı aramış. Leyla' dan ikinci karısı olmasını isteyecekmiş.

Leyla, kutsal kitabı okumaktaymış Adem yanına geldiğinde. Kutsal kitabı Adem de okur, uygun gördüğü bilgileri Havva'ya aktarırmış.

Leyla, Adem'i görünce kutsal kitabı birlikte okumayı teklif etmiş. Ne varki Adem, Leyla'nın kendisi kadar, hatta kendisinden daha bilgili olduğunu görünce sinirlenmiş. Leyla'yı ikinci karısı olmaya razı edemeyince de, hırsla cennete dönüp, elde edemediği Leyla'nın geceleri hayalini kurmaya başlamış.

Olayın farkına varan Havva, Adem'i kaybetme korkusuna kapılmış. Leyla'nın geceleri gelip Adem'i baştan çıkarmaya çalıştığı ve Şeytan'la işbirliği yaptığı yalanını ortalığa yaymış. Halbuki Şeytan, bilgili Leyla'yla değil, cahil Havva' yla ilgileniyormuş. Çünkü insanları cennetten kovdurtmayı planlıyormuş

Havva, Leyla ile işbirliği yapsaymış, Tanrı, insanları 'asıl yaratma' planını uygulamaya koyacakmış. Bu planda kadınların ikinci sınıf vatandaş olarak muamele görmeleri değil, erkeklerle eşit haklara sahip olmaları ve dünyaya birlikte hakim olmaları öngörülüyormuş. Çünkü insanlığın ilerlemesi ancak bu şekilde mümkünmüş. Hatta Tanrı bu konuda kadını desteklemek istiyormuş; çünkü Adem, kadınlara hükmetmeye çalışmakla kendini Tanrı'ya eş koşuyor, bu yüzden doğru yoldan uzaklaşıyor ve Tanrı'yı kızdırıyormuş.

Hikayenin gerisini bilmeyen yoktur herhalde. Havva'nın şeytanla işbirliği yapıp, Adem'e yasak elmadan yedirişi, cennetten kovulma ve dünyevi cezalar!

Ama insanlar Havva'nın ve Leyla'nın çocukları olarak ikiye ayrılır. Çünkü Leyla, insanlardan daha üstün niteliklere sahip olan cinlerle birleşip bilinçli ve bağımsız düşünen cin gibi insan çocukları doğurmuş.

 
Toplam blog
: 26
: 723
Kayıt tarihi
: 15.06.10
 
 

Antalya doğumluyum. Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü mezunuyum. ..