Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Şubat '13

 
Kategori
Basketbol
 

Adı ‘Ertuğruliani’ olsaydı…

 

Fenerbahçe Ülker’de uzun süredir beklenen gelişme yaşandı ve koç Simone Pianigiani ile yollar ayrıldı, yerine de yardımcısı Ertuğrul Erdoğan göreve getirildi.

 

           

Pianigiani dönemi

 

            İtalyan koç Simone Pianigiani 1969’da doğdu ve 1995’de Montepaschi Siena’da yardımcı koçluk görevine getirildi. 2001-2003 arasında da Siena’da Ergin Ataman’ın yardımcılığını yapan Pianigiani 2006’da takımın başına geçti ve ‘Siena efsanesi’ni yarattı. Ligde arka arkaya altı şampiyonluk ve kupada dört şampiyonluğun yanı sıra Euroleague’de iki kez final-four oynayan Siena Avrupa’nın en büyük takımlarından biri oldu. 2009’dan bu yana İtalya Milli Takımı’nın da başında olan Pianigiani 2012 yazında Siena’nın bütçeyi kısıtlamasının ardından İstanbul’un yolunu tuttu. Fenerbahçe Ülker Pianigiani’nin arzusuna göre takım oluşturdu ve geçen sezon Siena’nın en önemli oyuncuları olan Bo McCalebb-David Andersen’in yanında eski Siena’li Romain Sato’yu ve Euroleague’in en tecrübeli oyuncularından biri olan Mike Batiste’i getirdi. Fenerbahçe Ülker’in kadrosunda olan Emir Preldzic, Bojan Bogdanovic, Ömer Onan, Oğuz Savaş, Kaya Peker, Barış Ermiş’le Fenerbahçe Ülker Euroleague’de final-four hedefiyle sezona başladı.

 

           

                        İlk dönem

 

            Fenerbahçe Ülker lige iyi başladı. Ligin ilk devresinde 15’te 13 yapan Fenerbahçe Ülker sadece Pınar Karşıyaka ve Anadolu Efes deplasmanlarında yenilmişti. Fenerbahçe Ülker, Karşıyaka deplasmanında kötü sinyaller verirken, Efes maçında ise hiçbir varlık gösteremedi ve farklı yenildi. İç sahada ise zorlu bir TED maçını kazanırken; Beşiktaş-Galatasaray maçları geriden gelerek galip bitirildi, Banvit maçı ise bence sezonun en iyi maçı oldu, Fenerbahçe Ülker bekleneni sahaya yansıttı.

 

            Euroleague’de ise ilk dönem hiç iyi gitmedi. Bremer bekleneni veremedi, McCalebb’in sakatlığı ve Batiste’in de inanılmaz etkisiz oyunuyla Fenerbahçe Ülker ilk turu geçmek için yine son maça kaldı. Rakip Cantu’ydu ve Fenerbahçe Ülker tur atladı, ikinci turda hedef daha başarılı olmaktı.

 

           

            İkinci dönem

 

            Fenerbahçe Ülker ligin ikinci yarısında zayıf rakiplerine karşı üç galibiyet alarak başladı. Kupada ise Pianigiani yoktu ve Fenerbahçe Ülker beklenenin üstünde performans göstererek Karşıyaka-Beşiktaş-Galatasaray’ı yendi ve kupayı aldı. Asıl hezimet ise Euroleague’de oldu.

 

            Euroleague F Grubu’nda Beşiktaş maçı hariç diğer yedi maçta rakiplerinden 80’in üstünde sayı yiyen Fenerbahçe Ülker bu maçların üçünü de 20 sayının üstünde farkla kapattı. Pianigiani’nin Emir Preldzic ile Bojan Bogdanovic’i yan yana oynatma ısrarı yüzünden Fenerbahçe Ülker maçları hep geriden takip etti ve Khimki-Beşiktaş maçları haricinde de rakiplerini yakalayamadı. Perşembe günü İstanbul’da oynanan Barcelona maçındaki hezimet çeyrek final hayallarinin ve Pianigiani’nin sonu oldu, yerine Ertuğrul Erdoğan göreve getirildi.

 

           

                   Ertuğrul Erdoğan

 

            Fenerbahçe Ülker 23 Şubat 2013 Cumartesi günü Simone Pianigiani’nin görevinden ayrıldığını ve yerine Ertuğrul Erdoğan’ın göreve getirildiğini açıkladı. Erdoğan, 2007’den itibaren koç Bogdan Tanjevic’in yardımcılığını yaptı ve Tanjevic’in 2009’daki hastalığının ardından başantrenörlük görevine getirildi. O yıl play-off yarı finalinde Banvit’i süpürdüler ve Efes Pilsen’i 4-2 ile geçerek şampiyon oldular. O yıl takımın yıldızları Roko Ukic, Mirsad Türkcan, Tarence Kinsey, Semih Erden, Oğuz Savaş ve Emir Preldzic’ti.

 

            Şampiyonluk yine de Fenerbahçe camiasına yetmedi ve onu tekrar yardımcı antrenörlüğe getirip, yeni koçla anlaştılar. Yeni koç da kimdi? İki yılda takımı başarısızlığa mahkum eden Neven Spahija. Hırvat koç ilk yılında Türkiye Ligi’ni ve Türkiye Kupası’nı kazandı ama Euroleague’de takım yerlerde süründü ve geçen sezon tüm cephelerde başarısız olan Spahija takım içi dengeleri de inanılmaz bozdu, bütün oyunları moralsizliğe sürükledi, sonunda görevden ayrıldı.

 

            Spahija gitti ama yine Erdoğan düşünülmedi. Bu kez de Pianigiani İtalya’dan getirildi ve Erdoğan ikinci adam oldu. Pianigiani ismine itirazım yok ama onla beraber başkaları düşünülürken neden Ertuğrul Erdoğan’ın ismi hiç zikredilmedi, onu bilemiyorum. Türkiye Kupası finallerinde Pianigiani rahatsızdı ve Erdoğan takımı idare etti, takıma kupayı kazandırdı.

           

            Şubat’ta Pianigiani gitti ve göreve Ertuğrul Erdoğan getirildi. Peki, Erdoğan bu kez kalıcı olur mu? Hiç sanmıyorum. Fenerbahçe Ülker uzun zamandır Zeljko Obradovic’le ilgileniyor ve ikna edilebilirse hemen, olmadı sezon sonu mutlaka Obradovic bu takıma gelecek diye düşünüyorum. Obradovic’in yanında da Erdoğan’ı görürüz. Ondan sonra Erdoğan belki başantrenörlüğe getirilir ama muhtemelen başka bir takımda.

 

 

            Futbolda yerli futbolculara yeteri kadar şans verilmediği söylenirken hep denir ya ‘’adı yabancı bir futbolcunun ismine benzese şans bulurdu’’ diye, işte Ertuğrul Erdoğan’ın durumu da öyle. Erdoğan’ın adı ‘’Erdoganyiç’’ veya ‘’Ertuğruliani’’ gibi bir şey olsaydı, yıllar önce bu takımın başantrenörü olmuştu. 

 
Toplam blog
: 641
: 316
Kayıt tarihi
: 16.12.07
 
 

Bir uluslararası ilişkiler öğrencisinin gözünden dünya ve bonusu olarak da futbol... ..