Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Aralık '08

 
Kategori
Güncel
 

Adi suçlar ve "af"

Adi suçlar ve "af"
 

“Bu dünyada her şey affedilir” derler. Affetmek olgunluktur, özveridir, yücelmektir.. Ancak vicdanlarda çok iyi tartılmalıdır; ölçüsü ve amacı dışına taşan bir affın aslında mağdurlara, yakınlarına ve topluma yeni bir haksızlık olduğu gözden kaçırılmamalıdır.

Türkiye, adi suçlar açısından tanınamaz noktada. Hırsızlık, gasp, tehdit, silahla saldırganlık kentlerimizi adeta sarmış durumda. Çıkarılan son affın kendi kendini tekzip ettiğine dair ciddi karineler var.

Bir haber: İstanbul’un ortasında bir kızcağızı herkesin gözü önünde kaçırmışlar!. Yerlerde sürükleyerek… Bireysel silahlanmanın mertliği bozduğu ortama güvenerek belki de…

Ve “suç” tasallutunun piyangosu kime vuracak belli değil! Zincirlerinden boşanmış yaratıklar kim bilir yarın hangi günahsız için pusuda?

Siz olsanız affeder misiniz, mesela ateş düşüp cananınızı yaksa! En sevdiklerinizi sona bırakarak örneğin, en uzaktaki tanışlardan başlayarak bile düşünseniz… Yani acımak başka acı başka!

Ancak kendimize ve toplumumuza karşı dürüst olmanın gereği, “suçluları” yalnız o filmlerde, dizilerde zihnimde infaz etmekle yetinmeyelim, “yaptırım” ile “adalet” arasında vicdan makası açılmadan, bu adi suçlar için ulusal ve uluslararası ölçütlerde en caydırıcı olanı talep edelim.

Gençleri olanak olduğunca esirgeyelim. Çocukları bir dilim ekmek çalmaya iteleyen koşulları değiştirelim… Bağışlayıcılığımızı asıl onlardan esirgemeyelim. Kulun kula kul olduğu düzeni insancıl sosyal bir düzenle aşalım. Düşünceyi ise alabildiğine özgür kılalım.

Sosyal ve eğitsel programlarla toplumu aydınlatalım. Ceza-infaz sisteminden ödün vermeden ve sulandırılmış aflarla suçları adeta kışkırtmadan, “kader kurbanlarına” da üretken ortamı ve koşulları daha çok sağlayalım.

İnsan bedenine zarar verilen adi suçlara affı sözlüklerimizden uzunca bir süre için kaldıralım. Bu alanı istismara yeltenen siyasetçiyi sağduyumuzla yargılayalım. Suçun ortamını en aza indirgemek için alınabilecek önlemlerin yanı sıra, caydırıcılığı kabul-edilebilir en kararlı düzeye çıkaracak uygulamalara destek olalım.

 
Toplam blog
: 374
: 491
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Merhaba! Toplumsal, siyasal, ekonomik ve kültürel olgularla ulusal ve evrensel düzlemde ilgilenme..