Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

perihan reyhan ALKAN

http://blog.milliyet.com.tr/pra

21 Nisan '15

 
Kategori
Siyaset
 

Adil mi, hak mı, reva mı?!

Adil mi, hak mı, reva mı?!
 

Avrupa birliğine girme sevdasıyla, gerekliliklerden biri olarak, Sosyal Güvenlik Kurumları birleştirildi… Peki birleştirildi de ne oldu, aynı çatı altında toplamakla, gerçekten birleştirilmiş mi oldu?!

SSK’lilere sağlıkta da ayrımcılık yapılmaktayken, bu durum kaldırıldı ve Emekli Sandığına bağlı olanlarla aynı sağlık kuruluşlarına gidebilme hakkı verildi sadece ama bunun dışında hiçbir eşit hakka sahip değiller…

Gördüğüm ve bildiğim bu ama nedendir bilmem, bir hastaneye gittiğinizde, yine soruyorlar, “SSK emeklisi misiniz, Emekli Sandığı mı” diye.

Yine SSK’liler ikinci sınıf, yine SSK’liler üvey evlat, yine adamsanmıyor, yoksanıyorlar!.. Zaten emeklinin bir an önce ölmesi için gözüne bakılırken, SSK’linin gözüne daha da fazla bakılıyor hâlâ.

SSK’li çalışırken en yüksek primi ödeyip birinci dereceden emekli olsa bile, Emekli Sandığı mensubu emekli kadar maaş alamıyor. Yapılan yıllık zamlar da ona keza, eşit değil!..

Devlete ait huzur evlerinden, sadece Emekli Sandığına bağlı çalışmış olup da emekli olanlar yararlanabiliyor!.. SSK’li ne hali varsa görsün, ister sürünsün, ister sokaklarda yatsın, ister tek başına evinde açlık ya da hastalıktan sürünerek ölsün. Devletin hiç umurunda değil!

Henüz bekâr ya da eşinden ayrılan veya eşi ölen bir kadın, SSK’li, ölen babası ya da eşi veya annesi, Emekli sandığına bağlı çalışmışsa, bu kadın, kendi maaşı yanı sıra, babasından ya da eşinden veya annesinden de, maaş alabiliyor ama SSK’liyseler, alamıyor. Babası ölen kız çocuk, çalışmaya başlayınca, SSK babadan bağlanan maaşı kesiyor, Emekli Sandığı kesmiyor!

Özel sandıklar, vs de eklenince, kendi maaşı, babadan maaş, eşten maaş, anneden maaş, toplam 5 maaş alan kadınlarımız vardı. 4 alan, 3 alan vardı ama en az 2 maaş alıyordu farklı SGK’na bağlı olanlar, aynı olanlar ise, sadece kendi maaşına talim!..

2008 yılındaki düzenlemeyle, bu durum biraz kısıtlandı, ya eş, ya babadan olan tercih ediliyor ama yine de 2 maaş. SSK’li kadına, yine babası ya da eşi de SSK’liyse, maaş bağlanmıyor, Emekli sandığına tabiyse bağlanabiliyor!

Hani neresi birleşmiş oluyor bu durumda sosyal güvenlik kurumlarının? Bu mu aynı çatı altında toplamak? En önemlisi de, adil mi bu uygulama? Yıllarca birine 5 maaş verilirken, bir diğerine, ölmeyecek kadar, sadaka kabilinden bir tek maaşı hak görmenin neresi adildi! Madem bir düzenleme yapıldı, neden bu düzenlemede yine SSK’liler mağdur edilerek üvey evlat muamelesi yapıldı?!

Her yıl yapılan maaş zamları açısından yapılan haksızlık da tuz biber ekiyor üzerine. Sahte enflasyon rakamlarıyla, sadaka kabilinden, hiçbir yaraya merhem olmayan 3-5 kuruş tutuşturuluyor ellerine ki o da daha bir iki ay geçmeden eriyip gidiyor hızlı enflasyon artışı karşısında.

Şimdi oy kaygısıyla, birer parmak bal çalmaya çalışıyorlar emeklinin ağzına ki o da her emekliye değil yine de. Maaşı 1.000 Tl’nin altında olanları 1.000 Tl’ye tamamlayacaklarmış, o da Temmuz ayından sonra…

Aman ne çok para!..

Neden şimdi ya da Ocak ayından geçerli değil de Temmuzda? Gayet açık, tekrar iktidar olamazlarsa, söz verdik ama bakın bizi seçmediniz, o nedenle zam da alamayacaksınız, kusura bakmayın, bizim suçumuz yok. Seçseydiniz verecektik diye, suç yine emekliye yüklenecek!..

CHP de 2 ikramiye vereceğim diyor… Duyun da inanmayın. İktidar olmasına olamaz da, belki koalisyonun bir yanı…

Yeterli oy alamazsa, o da, AKP’nin aynını söyleyecek ya da tek başına iktidar olamamışlıkla, biz sözümüzde duracağız ama ortağımız kabul etmiyor diyecek…

Senelerdir 2000-2007 yılları arasında emekli olanların maaşlarının yanlış hesaplandığını, daha doğrusu, intibaklarının yapılmadığı ve bu haksızlığın düzeltileceğini söylediklerinden beri hâlâ ses yok, sözün gerisi gelmedi… Unutuldu gitti, adı bile anılmıyor. 2008 ve sonrasında aylık bağlama oranlarının düşürülmesiyle de SSK’li iyiden iyiye mağdur edildi!..

Velhasıl…

Her hâlükârda, her zaman olduğu gibi, olan yine emekliye, hele de SSK emeklisine olacak!!!

p.r.alkan

 
Toplam blog
: 290
: 553
Kayıt tarihi
: 11.03.08
 
 

İlk ve orta öğrenimimi Gölcük/ Kocaeli, lise ve üniversite öğrenimimi Ankarada gördüm. İlk okuldan..