Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Mart '14

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Adım adım Fotoğraflı kıymalı biber dolması tarifi

Güzel bir yemek tarifi sözüm vardı size bu hafta. Bakın tutuyorum işte. Hem de bunca gezmenin-tozmanın, davetin ortasında, "kokoş" kimliğimle hiç örtüşmeyen bir Biber Dolması... E oldu mu şimdi ama!:) Neyse, sevdiğimiz klasik Türk lezzetlerinden bir tanesini istediniz, işte kıramadım sizi:)

 

Ayıptır söylemesi ama öyle detaylı anlatmışım ki, fotoğraflara bakmak bile tarifi kolayca anlamak için yeterli, görüyorsunuz... Açıklama yazılarım da, yanında "bonus"u olmuş. Üşenmeden güzel güzel yapın, yeyin de, mideniz bayram etsin inşallah:)

 

 

Malzemeler:

10 adet Dolmalık Biber (Yarım kilo kadar geliyor)

250 gr Kıyma

1/2 su bardağı Pirinç 

1/2 demet Maydanoz

1 adet Kuru Soğan

5 yemek kaşığı Sıvıyağ (Ben Riviera Zeytinyağı kullanıyorum) 

1 adet Domates (iç malzemesi için)

1 adet Domates (biberlere kapak yapmak için)

1 yemek kaşığı Domates Salçası 

1/2 yemek kaşığı Biber Salçası

1 silme çay kaşığı Pul biber 

Tuz

Karabiber 

Kuru Nane

Kaynar Su

 KIYMALI BİBER DOLMASI HAZIRLANIŞI

 

İlk olarak dolmalık biberlerin sap kısımlarını ve çekirdeklerini dikkatlice çıkaracağız. Bunu, benim yaptığım gibi biberi döndürürken, baş parmağınızla kenarlarından içeri dikkatlice bastırarak yapabilirsiniz.

 

Şimdi kapak kısmı biberden ayrılmış hale geldi işte. Biberin kendisini kırmamaya özen göstererek bu çekirdekli sap kısmını çıkarıyoruz.

 

 

 

İçinde görünen kenarlara yapışık olan beyaz kısımları ve çekirdekleri de yine biberi kırmamaya delmemeye özenerek çıkartalım.

 

 

İşte şimdi doldurulmak için içi iyice temizlenmiş halde.

 

 

Bütün biberlerimizi aynı yöntemle tek tek içini temizledikten sonra, akan suyun altında iyice yıkayalım ve açtığımız kısımları aşağı bakacak şekilde bir müddet süzülmeye bırakalım.

 

 

 

Doldurulacak biberler hazır olduğuna göre, sıra geldi iç malzemesini hazırlamaya...

 

Önce yarım demet maydanozun sap kısımlarını ayıklayarak, iyice yıkayalım ve kesme tahtası üzerinde iyice kıyalım.

 

 

 

Kıyılmış maydanozları ve kıymamızı derince bir kaba alalım.

 

 

1 domatesi yıkayıp, kabuklarını soyduktan sonra, aynı şekilde yemeklik doğrayalım.

 

 

 

 

Şimdi bu Domatesi ve yıkayıp, süzdüğümüz yarım bardak pirinci de aynı karışıma ekliyoruz.

 

 

 

 

1 adet soğanı da yemeklik doğradıktan sonra, arzunuza göre yaklaşık 1 tatlı kaşığı kadar kuru nane, istesiğiniz miktarda pulbiber, bir çay kaşığı kadar Tuz ve (yine isterseniz karabiberi de) ekliyoruz.

 

 

 


Domates salçası ve biber salçasını da ilave ediyoruz.

 

 

 

İçine çeyrek çay bardağı kadar sıvı yağ da ilave edip, iyice karıştırıyoruz .

 

 

 

Artık iç harcımız da hazır olduğuna göre, şimdi dolmaları tek tek doldurmaya başlayabiliriz. Bunun için ben bir tatlı kaşığı kullanıyorum.

 

 

Harçtan kaşıkla alıp, dolmaların içini, hiç bastırmadan, ezmeden ve üzerinde yaklaşık 1 cm kadar boşluk bırakacak şekilde dolduruyoruz. Neden mi böyle yapıyoruz? Çünkü pirinçler piştikçe şişiyor ve daha fazla yer kaplıyor. Eğer çok sıkı ve fazla doldurulmuş olarak hazırlarsak, sonra hepsi taşabilir ya da biberleri patlatarak dışarı taşabilir ya da pişmeyebilir tabi:)

 

 

Aynen böyle en kararı bence..

 

 

Hadi bir de yandan göstereyim daha iyi örnek olması açısından:) 


Şimdi her bir dolmayı açık kısımları yukarı bakacak şekilde tenceremize yanyana diziyoruz.Hepsi birbirini desteklemeli ve düşmelerine fırsat vermeyecek şekilde olmalılar. Diyelim ki malzemeniz biraz arttı ve bir yerde boşluk kaldı ama başka biberiniz de yok, işte o zaman kırmızı biber de doldurabilirsiniz:)

 

 

Bu biberlere birer tane de kapak yapmak lazım ki malzeme pişerken dışarı dağılmasın... Bunun için de 2. domatesimizi yıkıyoruz. kabuklarını soymadan ince dilimler haline getiriyoruz.

 

 

 

Her bir dolmanın üstünü kapatacak şekilde, ama çok bastırmadan domateslerimizden faydalanıyoruz.

 


Dolmaların üzerine gelmeyecek şekilde, aralarına doğru, 2-3 bardak kadar kaynar su  ve 2 yemek kaşığı kadar sıvıyağ ilave ediyoruz.

 

 

 

Kapağını kapatıp, bir kez kaynamaya başladıktan sonra, altını kısarak, kısık ateşte biberler yumuşayana kadar pişiriyoruz.

 


Yanında yoğurtla enfes bir akşam yemeği işte...

 

 

 

Biberli kısımlarını sevmeyenlere, ayıklayıp da yediriyoruz:)

 

 

Ben yapabildiysem, siz de yapabilirsiniz neden olmasın?

Şimdiden Afiyet olsun:)

 
Toplam blog
: 230
: 5958
Kayıt tarihi
: 03.04.13
 
 

Öncelikle "Üşengeç Şef"e olan ilginiz için sizlere teşekkür ederim. "Şef" denilince aklınıza heme..