Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Temmuz '14

 
Kategori
Yemek - Mutfak
Okunma Sayısı
9827
 

Adım adım resimli enfes bir Fırın Sütlaç tarifi

Adım adım resimli enfes bir Fırın Sütlaç tarifi
 

Bu aralar sevgili takipçilerimden sık sık tatlı tarifi talepleri geliyor. Madem öyle, hazır mübarek Ramazan ayındayken bugün size, iftardan sonra sohbetlerinizi tatlandıracak, keyfinize keyif katacak en sevdiğim sütlü tatlılardan Fırın Sütlaç Tarifini, yine her zamanki gibi, herkesin anlayabileceği kadar basit bir dille ve yine adım adım resimlerle anlatmak istiyorum:)



Malzemeler
(8-10 kişilik)

1/2 su bardağı Kırık Pirinç 
1 su bardağı Kaynar Su 
5 su bardağı Süt 
2 çorba kaşığı Pirinç Unu ya da Mısır Nişastası 
1 paket Vanilya 
1,5 su bardağı Toz Şeker 
1 yumurta sarısı 

"Kırık Pirinç de ne ola ki?" diyenleriniz için hemen küçük bir açıklama yapayım, kenarları kırık olan ve şekilsiz olan bir pirinç çeşidi ve marketlerde "kırık pirinç" diye arayınca kolaylıkla bulunuyor aslında. Daha çabuk pişip, nişastası daha çabuk çıktığı için, Sütlaç yaparken bu pirincin kullanılması öneriliyor ama elinizin altında yoksa ve bulmaya üşeniyorsanız, pilavlık pirinçle de deneyebilirsiniz :)

Gelelim Fırın Sütlaç'ın nasıl hazırlandığına...

İlk iş olarak, pirinci ılık suda 15-20 dakika kadar bekletip, sonra tel süzgeçle bol suyla yıkayıp süzüyorum.



Süzdüğüm pirinci tencereye alıp, üzerine 1 bardak kaynar su ekleyip, kapağını kapatarak, kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiriyorum.





Suyunu çekmiş pirinç şöyle görünüyor:



Yani kaşıkla kenara çektiğinizde dibinde artık su görünmeyecek duruma gelmiş olması yeterli:)
Şimdi içine ekleyeceklerime geçebilirim.

İlk olarak 1,5 su bardağı toz şeker ilave ediyorum. 

"Yok efendim ben fazla tatlı olmasını istemiyorum" derseniz, buna göre şeker miktarını arzununa göre daha az tutabilirsiniz. Keyif sizin! :)





Sonra içine bir paket Vanilya (yani Şekerli Vanilin) ekliyorum.



Ardından da 5 su bardağı Süt ilave edip, iyice karıştırıyorum 





ve kapağını kapatarak kısık arası ateşte pirinçler iyice yumuşayana kadar pişiriyorum.



Sıra geldi Pirinç Unu ya da Mısır Nişastası ekleme aşamasına... Elinizde hangisi varsa olur. Ama "normal un" olmaz, çünkü aynı şey değil, baştan söyleyeyim de hiç pazarlık etmeyin, e mi? :))

Mısır Nişastasından 2 yemek kaşığını, 1 bardağa döküyorum.



Üzerine de 2 yemek kaşığı kadar kaynar su ekleyip, bir çatal yardımıyla iyice karıştırarak sıvı kıvama getirip, onu da tencereye ilave edip, iyice karıştırıyorum.









Fırın Sütlacın, normal sütlaçtan en büyük farkı, üzerinin yanık olmasıdır. Bazıları sırf o bölüme bayılır, iyice yanık olanlarından seçer kendine. :) 

İşte Fırın Sütlaçın bu özelliğe kavuşması için, içine 1 yumurta sarısı katılarak bir işlem yapılması gerekiyor. Yumurtanın beyazı ile sarısının nasıl kolayca ayırıldığını, bildiğim en iyi ve temiz yöntemle daha önce size şurada anlatmıştım hatırlarsanız.

Aynı yöntemle yumurtanın ucundan küçük bir delik açıp, ordan beyazını akıtıp, sonrasında bana gerekli olan Sarı kısmını bir bardağa alıyorum.



Çatalla iyice çırptığım yumurta sarısına, tenceremdeki Sütlaçtan bir kepçe kadar alıp, karıştırıyorum







ve yine iyice çırpıp, bu karışımı da tencereye ilave ediyorum.






 

Kapağını kapatıp, bir taşım daha kaynattığımda, artık Sütlacım, fırına girmeye hazır hale geliyor.



Benim kullandığım fırın çok güçlü olmadığından, Fırını yaklaşık 190C- 200C'lere getiriyorum. 



Siz de kendi fırınınızın gücüne göre bir dereceye ayarlayın ve ön ısıtmaya başlayın.

Sütlaç kasesi olarak, fırına girmeye uygun borcam veya porselen kaseler kullanabileceğiniz gibi, eşe dosta dağıtacaksanız ve daha sonra kase toplamakla uğraşmak istemiyorsanız, pratik olması için, marketlerde satılan şu metal kaselerden kullanabilirsiniz.



İşte şimdi Sütlacı kaselere pay ediyorum. Bu miktardan yaklaşık 10 kase Sütlaç çıkıyor.



İçine kaseleri yerleştirdiğimde yarılarına gelecek kadar miktarda yani yaklaşık 1 cm kadar soğuk su doldurduğum fırın tepsisinin içine, Sütlaç kaselerimi yanyana diziyorum.




Önceden 10 dakika kadar ısıttığım fırında, 190 C- 200 C'lerde Sütlaçların üzeri istediğim kızarıklığa gelene kadar pişiriyorum.





Derin fırın tepsime dizdiğim ilk parti Sütlaç piştiğinde, tekrar aynı tepsiye su ilave edip, ikinci partiyi de fırına veriyorum. 

Üstünün pişmesi gerektiği için, aynı anda iki tepsi koyarsam, altta kalan tepsideki Sütlaçların üzeri istediğim gibi olmaz yoksa:)



Sütlaçlarımı fırında çıkarttığımda oda sıcaklığına kadar soğuduklarında, artık buzdolabına girmeye uygunlar demektir. Bunun için hem üstlerine buzdolabı kokusunun sinmesini sevmediğimden, hem de hijyen sebebiyle üstlerini tek tek streç filmle kapatıyorum.



Artık servis etme zamanı geldiğinde, iyice sabırsızlanmalar başlıyor evde... Söylememe gerek yok herhalde artık tahmin ediyorsunuzdur ama 1 kase asla yeterli gelmiyor kimseciklere:)



Arzu ederseniz, böyle sade haliyle ya da isterseniz üzerine ince kırılmış Fındık veya Fıstıklarla da servis edebilirsiniz.



Hepinize afiyetle, hayırlı Ramazanlar:)



www.usengecsef.com
www.facebook.com/usengecsef
www.twitter.com/usengecsef
www.instagram.com/usengecsef
 
gülsen tunçkal bu blog'u önerdi.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
Toplam blog
: 230
Toplam yorum
: 4
Toplam mesaj
: 0
Ort. okunma sayısı
: 5796
Kayıt tarihi
: 03.04.13
 
 

Öncelikle "Üşengeç Şef"e olan ilginiz için sizlere teşekkür ederim. "Şef" denilince aklınıza heme..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster