Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Ocak '12

 
Kategori
İzmir
 

Adımızı; andımızı, alınyazımızı, "Milli Anamızı" andık.

Adımızı; andımızı, alınyazımızı,  "Milli Anamızı" andık.
 

Zübeyde Anamız, K.Yakadaki "Anı Evi" Latife Hanım Köşkünde öldü, Resimde balmumundan kendisi ve yatağı görülüyor.


''Annem ölmüş, bu büyük üzüntüm karşısında beni teselli edebilecek tek nokta, kurtuluşu hepimiz için büyük önem taşıyan güzel İzmir’imizde toprağa verilmiş olmasıdır. “

Ölümünden bir gün sonra İzmir’e gelen  Ulu Atatürk, annesinin mezarı başında, gözleri yaşlı olarak, sözlerine şöyle devam eder:

“ Annem çok çekti. Erkanı Harp Yüzbaşısı olarak çıkmıştım. Kötü idarenin adamları, beni önce zindana, sonra sürgüne giderken annem gözyaşları içinde Sirkeci  Rıhtımında kalakaldı. Mütareke yıllarında padişahın verdiği idam fermanını yerine getirildiğini sanan  annem, felç oldu. Oturduğu evler, iki de bir basıldı, arandı. O’nu, İstanbul’dan kurtarıp yanıma aldığımda ise o artık yalnız hisleriyle yaşıyordu. Annemi kaybettiğim için çok üzgünüm. Ana vatanı yoksulluğa, yokluğa sürükleyen idarenin artık bir daha gelmemek üzere ortadan kalktığını görerek ölmüş olması, teselli kaynağımdır.

Yukarıdaki bu konuşmayı,  Ata’nın yaveri Salih Bozok tutmuştur.

Ve dünkü törende, bu sözlerden hiç biri ortaya konmadı, hatırlatılmadı. Alışılmış merasim havası içinde, rutin bir vazife olarak ortaya kondu. Halbuki Ata’nın bizdeki emaneti olan  annesi, daha başka türlü anılmalıydı. Bir kere bütün okullar orada olmalıydı. Topluca “anı evi” ziyaret edilmeliydi. Gözlerimiz bu işleri ortaya koyacak, planlayacak, konuyu rutin halden çıkaracak kişi ve kişiler aradı maalesef. Başkan da, teamüllere ne yazık ki uydu. Büyük emanet, Karşıyaka’nın hudutları içindeydi. Duruma vaziyet etmeliydi. Yazık!

Ulu önderimiz Atatürk, annesine derin bir sevgi ve saygıyla bağlı olduğundan, daima yanında kalmasını isterdi. Fakat Zübeyde Hanımın ilerleyen hastalığının Ankara'nın serin ve soğuk havasında daha da artması üzerine doktorların tavsiyesi ile İzmir'e taşınmaya karar vererek, Latife hanımın Karşıyaka'daki evine yerleşir. Orada gösterilen tüm özene  rağmen 15 Ocak 1923 gecesi hayata gözlerini yumar.

Bu gün Latife Hanım Anı Köşkünde, Zübeyde Hanımın yattığı karyolası durmaktadır.

Ulu Önder Atatürk’ün Annesi Zübeyde Hanım  Ölümünün 89. Yılında Kabri Başında Anıldı

Törende Dr Türkegül Kocaoğlu da yaptığı konuşmasında şöyle dedi “ Kuşkusuz bütün anneler kutsaldır. Türk Ulusunun Atasının annesi ise böyle bir durumda  daha anlamlıdır. Sevgili Zübeyde Ana yaşamının son günlerini İzmir’de geçirdi. Biz İzmirliler için mezarının burada olması bize büyük gurur veriyor. Sevgili oğlun Mustafa Kemal Atatürk’ün bizlere emanet ettiği devrimleri sonsuza kadar koruyacağız. Bu konuda azmimiz daha da artmaktadır. Sana bu konuda söz veriyoruz. Rahat uyu sevgili annemiz”

Törende Türk Anneler Derneği Karşıyaka Şubesi Başkanı Feyza Işıklı da yaptığı konuşmada Gazi Mustafa Kemal gibi insanlık sevgisi ve vatan sevgisiyle yoğrulmuş bir evlat yetiştirip  bizlere armağan eden Zübeyde Hanım’ın evlat yetiştirme konusunda gösterdiği başarı bugünün annelerine örnek olması gerektiğini belirtti.

Türk Kadınlar Birliği Karşıyaka Şube Başkanı Yengi Borat da “Bu yüce anneye yetişemediğimiz ve ellerini öpemediğimiz için çok üzgünüz. Dualarımız Ona yollarken karşısında bir kez daha  minnet ve saygıyla eğiliyorum “ dedi

ÇOK SADE BİR MEZAR
1938 yılı Atatürk’ün hastalığı sırasında İzmir Belediye Başkanı olan  Dr. Behçet Uz Dolmabahçe Sarayına elinde Zübeyde Hanım için hazırlanmış muazzam bir mezar projesiyle gelir. Bunu inceleyen Atatürk  '' Bu kadar masraf etmenize gerek yok benim istediğim çok sade bir mezar olsun yeter'' diyerek yanıt verir. Bunun üzerine belediye başkanı  ''Hiç değilse bunu İzmir'lilere
bırakın sizin istediğiniz gibi sade bir mezar yapacağımıza söz veriyoruz der''

  

 

 

   

 

  

. 

  

 

 

 

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..