Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Mayıs '15

 
Kategori
Etkinlikler / Festivaller
 

Adıyaman’da kitap yolculuğu -3- son

Adıyaman’da kitap yolculuğu -3- son
 

Adıyaman’da ki kitap fuarında, bilgi ve fikir sahibi olunması açısından, herkesin ortak noktası olan tek şey şüphesiz kitaplardı. Kitabın yolculuğunda, insanlara farkındalık yaratan şey şeyin kitap olduğunu düşündüğümüzde;  böylesi fuarların bulunduğu yerlere kattığı, katabileceği katma değerin farkında olmak, bizleri daha çok kitap fuarlarının yapılmasını düşünmeye, istemeye yöneltiyor.

Kitaplar, uygarlığın simgesi, demokrasinin somut kanıtı, karanlığın amansız düşmanıdır.

Kitaplar bu amaçla değerlendirildiğinde, kitap fuarlarının düzenlenmesinin önemi artıyor.

Kitap fuarlarının düzenlendiği mekân, insanlara rahatça ulaşabilecekleri yerlerde, rahatça kitaplar alabilecekleri makul ücretlerde olmalıdır. İnsanların kitapları okuyabilmeleri sağlanmalıdır.

Siz hiç kitap fuarıma gelerek kitap alamayana, ancak eline aldığı kitapları sayfalarını açarak, kitabın kokusunu doyasıya içine çekeni gördünüz mü? Evet, ben bu kitap fuarında gördüm, hem de lise öğrencisi bir genç kızımızla hasbihal etme imkânımız da oldu.

Peki, siz hiç il dışından sadece okuyucu olarak kitap fuarını gezmek için gelenini gördünüz mü?

Evet, ben ona da şahit oldum. Adıyamanlı şairimizden birinin bir şirinin kahramanını tanımak amacıyla kitap fuarına ta Kahramanmaraş’tan çıkarak gelenini gördüm?

Kitap fuarına gelerek, “ sakın ha çocuklar, kitapları elini atmayın?” diyen öğretmenler gördünüz mü? Evet, ben ona da şahit oldum. Düşünebiliyor musunuz, bir öğretmen kitap fuarına öğrenciler getirecek, “sakın elini kitaplara atmayın?” diyecek, inanılır gibi değil.

Kitapların içerisine giren öğrencilerin, kitapları eline alarak karıştırması, bazı yerlerini okuması kadar doğal olan ne olabilir ki?

Adıyaman’da düzenlenen 2. Kitap fuarı eksiklikleri ve aksaklıkları da olsa çok güzel bir şekilde nihayet buldu. Memnun olan da vardı, memnun olmayan da. Zaten herkese aynı ölçüde memnun edebilmek mümkün değildir. Bu hep böyle olmuştur. Vatandaştan da, çalışandan da, yazandan da, çizenden de memnun olmayan oldu, olacaktır da!

Malatya fuarına katılanların söylediğine göre, Malatya fuarı daha kapsamlı ve devasa bir alanda yapılmış; ama gerek ilgi ve gerekse kitapları almada ki yansıması bu kadar olamamış. Bu da bizi son derece memnun etti.

Fuarda her çeşit kitap çok, gelenler, katılımcılar memnun, ziyaretçiler memnun, okuyucu memnun, yazarlar memnun olunca, bizler de gururunu yaşamak düşer herhâlde. Fuara katılan yazar ve şair arkadaşlarla bir arada olmak ve hasbihâl etmek de çok güzeldi.

 Sonuç itibariyle, 2. düzenlenen kitap fuarı, inşallah bundan böyle gelenekselleşerek, süreklilik sağlamak adına ilerleyen yıllarda da devam eder, yüzlerce yayınevi ve yüzlerce yazarla birlikte Adıyaman insanına kitap okuma alışkanlığı kazandırılır inşallah.

Belki bir ilimizde yapılan ve 9 gün süren fuardaki kitap etkinliğine katılan 350 yayınevi ve yüzlerce yazarına ait kitapların parklardaki muhtelif yerlere asılan kitapları, okuyucuların alıp okuması kadar bir etkinlik yapılamadıysa da ilerleyen zamanlarda bizler de onlar gibi yapabilecek duruma geleceğimize olan inancımız tamdır. Bunu yapabilecek güçte olan hem idarecilerimiz ve ekibi, hem organizatörlerimiz, Adıyamanlı okuyucular vardır ve olacaktır. Geçen yıl 30, bu yıl 70, önümüzdeki yıl da inşallah 100’ün üzerinde yayınevi ve yazar katılacağı temennisi taşıyoruz.

Şimdi de gelecek yıl da düzenlenecek olan Kitap günleri için bazı öngörülerde bulunarak yazımıza son verelim.

*Fuar alanının kalıcı bir alanda koşullanması gerekir, katılımcı yayınevi ve yazarlara uygun bir mekân ve ortam hazırlanmalıdır.( Bu yıl kurulan çadırlardan farklı, havalandırması olan çadırlar, Sanat sokağı üstü uzay çatı veya farklı şekillerde stantlar olabilir)

*Fuar alanı, Yine Hükümet Konağı Bahçesi, Demokrasi Parkı, Mimar Sinan Parkı, Kale’nin üstü olabilir)

*Stantlar arasına katılımcıların yeme-içme ihtiyaçlarını sağlayacağı, özellikle çiğ köfte, meyan şerbeti ve benzeri küçük stantlar kurulabilir.

*Adıyaman da ki dernek, vakıf, sivil toplum kuruluşlarının kitap günlerine katılımlar sağlanarak, destek ve katkıda bulunmaları sağlanabilir.

*Tanıtım ve reklam faaliyetlerine daha çok önem verilerek, Adıyaman dışından yazılı ve görsel basının katılımları noktasında davetler yapılabilir.

*Adıyaman’daki yazılı ve görsel basın daha fazla ilgi gösterebilir, haber, köşe yazısı ve röportajlarla sahip çıkmaları sağlanabilir.

*Adıyaman ilçelerindeki öğrencilerin de fuara katılımları sağlanabilir.( İlçelerden gelen, gerek vatandaşa, gerekse öğrencilere hiç rastlayamadık.)

*Üniversite öğrencilerinin katılımları özellikle sağlanmalıdır. (Bu yıl üniversite öğrencileri hiç yoktu. En çok da Üniversite öğrencilerinin kitap okuması gerektiğinden, katılımları sağlanmalıdır.)

*Öğrenciler için birkaç ay öncesinden bir bankayla anlaşarak, çocukların harçlıklarını burada biriktirmeleri ve fuar gününde istedikleri gibi bir kitap almaları sağlanabilir. Öğrencilere kitap okuma alışkanlığı kazandırılmalıdır.

*Sonra ki kitap günlerinin yapıldığı kitap fuarları Valilik, Belediye gibi kurumların gözetlemesi şartıyla, resmiyetinden çıkarılarak, özel kurumlara verilmelidir.(Bu yıl kısmen Yaşar kırtasiyeydi, gelecek başkası olabilir)

*Naçize fikrim olan çok da güzel olacak olacağını düşündüğüm, kitap günleri isminin, “KÜLTÜR,  SANAT VE KİTAP GÜNLERİ VEYA FUARI” olarak değiştirilmesiyle, şehrimizdeki bütün sanatla uğraşanların katılımın sağlanması.

Bütün bu söylenenler çerçevesinde,Valiliğimizin öncülüğünde, Belediyenin katılımıyla, kitap fuarının amacına ulaşabilmesi için daha profesyonel düşünülüp, planlamalar yapılarak, memleketimizin, kültür, sanat konusunda tanıtımı yapılarak, ekonomik girdiler, kitap okuma eğitim ve kültürünün şehrimize katma değer sağlayacağına inancındayız.

13-17 Mayıs 2015 tarihleri arasında, Kale sanat sokağında yapılan kitap günlerinde ki Adıyaman kitap yolculuğunda, Adıyaman Valiliğine, Adıyaman Belediyesine, Yaşar Kırtasiyeye, ( Teşekkür için, tek tek ismini zikredemiyorum) emeği geçenlere ve tüm katılımcılara teşekkürler.

 

 

Kerim BAYDAK

kbaydak61-artan@hotmail.com

 

  

 
Toplam blog
: 1022
: 214
Kayıt tarihi
: 06.11.12
 
 

Kerim BAYDAK 01.01.1961  ADIYAMAN  doğumlu.. 2003 yılında Anadolu Üniversitesi  İşletme Fakultesi..