Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Nisan '15

 
Kategori
Futbol
 

Adnan Süvari'nin Göztepesi 1. lige çıkarken

Adnan Süvari'nin Göztepesi 1. lige çıkarken
 

Pazar  akşamı  Türkiye 2. Liginden  sevindirici bir haber.  Göztepe şampiyon  olmuş ve gelecek sezon  PTT 1.ligde oynamaya hak kazanmış.
 
İyi de sen Göztepe’li misin?.  Yoo.. İzmir’li bile değilim. Peki  neden seviniyorsun o zaman?
 
Önce  İhsan adına sevindim.  İhsan kim?. İhsan İsatnabul’da  bir dönem şirkette beraber çalıştığımız İzmir’li bir arkadaş.. Şu an 60 yaşlarında vardır sanırım.  Göztepe’li.  Biz Pazartesi haftasonunda 3 büyüklerin maçlarını tartışırken, İhsan  Göztepe’ye takılırdı.
 
Yahu İhsan Göztepe, Göztepe de şu  Göztepe’nin   o unutulmaz kadrosunu bir say bakalım dediğimiz zaman,   sayayım abi Ali Abi, Cudi abi, Mehmet abi, Çağlayan abi, Nevzat abi, Gürsel abi,  Fevzi abi , Halil abi  diye başlardı..  Peki bu ağabeyler neyin nesiydi?. Ona cevap vermezdi. Bizce bir zamanlar  onlara ne kadar yakın olduğunu  anlatmak içindi veya  bir saygı..
 
1959 yılından bu yana  bugün adı ile Süper lige ne takımlar geldi geçti.  Bugünkü gençler  bunları pek hatırlamaz.   Çok uzun yıllar Süper ligde oynayan  Göztepe gibi,  Altay, Ankaragücü,  Hacettepe, Sarıyer gibi Karagümrük gibi  kuruluşu ligden de eski takımlar küllerinden  doğup tekrar  daha önce önce bulundukları yerlere geldikçe  seviniyorum.
 
Günümüzde  kocaman kocaman şehirlerin anormal bütçeleriyle kurulan  seyircisiz belediye takımlarının  ne futbolumuza bir şey getireceğine, ne de renk katacağına inanıyorum. Belediyeler asli işine dönüp vatandaşlara o paralarla spor imkanları sunmalı,  oyuncu olmak yerine  ait oldukları şehirlerde  kulüplerin bütçesine katkı sağlamalıdır.  Belediyeler ne bir şirket, ne de reklama ihtiyacı olan bir kuruluştur.  Görevi vatandaşa hizmettir.
 
Göztepe taraftarı olan bir kulüp.  Son maçında 32.000 kişi olduğu söyleniyor.  1981 de bir Göztepe Karşıyaka maçındaki seyirci sayısının Guınness rekorlar kitabına geçtiği belleklerimizde.
 
Bu nedenle,   yapıcı olmayan, ölçüsüz bir  futbol rekabetinin yaşandığı İzmir’de   Altay’ın 3. Lige düşüşüne ne kadar üzüldüysem Göztepe’nin şampiyon olmasına  da çok eski bir sporsever olarak ayrıca sevindim.
 
O Göztepe’ki 1960 lı yıllarda  gerçekten çok büyük başarılarla Türk futbolunun gururu olmuş, Unutulmaz T.Direktörleri Adnan Süvari yönetiminde Ali Artuner  gibi efsane bir kaleciyi yetiştirmiş,  Fevzi gibi  bir gol makinası yaratmış, Nevzat Güzelırmak gibi bir maestro, Gürsel gibi dinamoyu yıllarca  bize seyrettirmiş, hafızalarımıza kazımıştır.
 
Bu güzide kulübün  oralardan, amatör kümelere kadar düşmesi ne kadar hazinse,   bugün tekrar toparlanmış bir görüntü vermesi o kadar sevindiricidir.   Onca  gelirine rağmen  3 büyüklerin bile içinde bulunduğu borç batağı  elbette yarınlar için hiçbir takım için garanti değildir.   Günümüz futbolu artık  para ile  ifade edilmektedir. Bunun yanında  istikrar ve isabetli oyuncu seçimi  daha ilk sezon Göztepe’nin  geleceğini belirleyecektir.  Acile bir sponsör bulamazlarsa yine zor gibi.
 
Şimdi PTT 1.ligde  Süper ligin Milli lig diye kurulduğu yıllrda yer alan 3 köklü kulübü var. İzmirspor ne yazık ki gidiş o gidiş, hala yok. Altay’ın ne zaman ve nasıl döneceği meçhul.   Altınordu, Karşıyaka ve Göztepe’nin  birer birer artık Süper lige doğru geldiğini  hissediyorum. Bunun için yıkıcı rekabet yerine  geçmişten ders çıkararak  akıllı ve güzel şeyler yapmalarını bekliyorum.
 
Göztepe’li İhsan’ı  çok uzun yıllardır görmüyorum ama  şimdi ne kadar sevinçli olduğunu tahmin ediyor,  onun adına da seviniyorum. Kim bilir belki de o son maçta Göztepe’sinin şampiyonluğunu alkışlamak için statda yerini almıştır.
 
1967 yılında UEFA kupasında  Atletico Madrid gibi bir İspanyol devini İzmir’de 3-0 la yerle bir eden  o efsane kadronun   Adnan Suvari, Ali Artuner, Gürsel  Aksel gibi ebediyete göç etmiş olanlarına rahmet diliyor,  hayatta olanlara  geçmişin güzelliklerinden sevgi ve selam gönderiyorum.
 
Ben Göztepe’li değilim. Hatta İzmir’li bile değilim ama  onlar gençliğimizde İstanbul’da da olsa bizim efsanemiz olmayı başarmışlardı.
 
Kuruluşunun 90. Yılında  ve önümüzdeki sezonda Göztepe’ye  ve tüm taraftarlarına başarılar diliyorum.
 
Toplam blog
: 465
: 918
Kayıt tarihi
: 15.01.09
 
 

İstanbul doğumluyum.. İstanbul'un  tramvaylı döneminden bu şehirde yaşıyorum. Gençlik yıllarında ..