Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Aralık '06

 
Kategori
Teknoloji
 

ADSL modeminize iyi bakın..!

ADSL modeminize iyi bakın..!
 

Ne garip bir duygu değil mi? Aynı telefon hattı, aynı tel sayıs, topu topu iki tel. Ancak ADSL teknolojisi eski Çevirmeli Ağ (Dial-Up) yani telefon hattı üzerinden modem bağlantısı ile yapılan bağlantının kat kat üzerinde bir hızı sağlıyor. 56KBit nerede 1MBit veya 2MBit nerede. İnsan ister istemez bu rahatlığı görünce:

-Niye bu zamana kadar beklediniz be kardeşim, madem bu hıza eski iki telli basit telefon hattında erişebiliyorduk niye uzun geceler bize dosya indirme eziyeti çektirdiniz..!

demekten kendini alamıyor. Neyse şaka bir yana gerçekten internet erişim hızında çok ileride olmasak da eski halimizi düşündüğümüzde şu anki halimiz şükürlük. Peki bu konforu borçlu olduğumuz ADSL modemlerimiz için neler yapmalıyız. Ona nasıl bakmalıyız? Siz bakmayın satış yapan firmaların:

-Fişini takın, ayarlarını kolayca yapın ve unutun; aylarca dönüp yüzüne bakmayın..!

dediğine. Eğer birkaç günle ifade edilen sürelerde ADSL modeminizi kullanmıyorsanız cihazını kapatmayı unutmayın. Bu eneri tasarrufu anlamında çok şey ifade etmese de cihazın ömrünü uzatan ve arıza yapma ihtimalini azaltan bir uygulama olacaktır. Ayrıca bu sayede kapalı olduğu dönemlerde eğer modeminiz kablosuz ise fırsatçı komşuların ilgisini çekmez olursunuz.

Diğer bir önlemde kablosuz modeminizi istenmeyen kullanımlara kapatmak için koruma mekanizmalarını kullanmanızdır. Bunların en kolayı MAC filtreleme seçemeğidir. MAC adresi kaba tabirle ağa veya internete bağlanmamızı sağlayan ağ kartlarına özgü bir kimlik bilgisi olup her kartın kendine özgüdür. Yani aynı MAC adresinden dünyada bir tane daha yoktur. ADSL modeminizin markası ne olursa olsun hemen hemen hepsinde bu fonksiyonu bulabilirsiniz. Yapmanız gereken ayar sayfasına girip istediğiniz MAC adreslerini tanımlamak ve bunların dışındakilere "İzin Verme" demek olacaktır. Artık fırsatçı komşular veya kötü niyetli kişiler belki kablosuz ağınızı tespit etse de iş bağlanmaya geldiğinde başarılı olamayacaktır. Ya da diğer bir metodu uygulayarak WPA ve WEP şifreleme metodlarını kullanıp sadece bu şifreye sahip bilgisayarları kablosuz ağınıza kabul edebilirsiniz. Eğer modeminiz kablolu ise zaten bunları düşünmenize gerek yok.

Diğer önemli bir noktada modeminiz kablolu veya kablosuz olsun cihazınızın ayar dosyasını bilgisayarınıza yedeklemenizdir. Çok fazla karışık olmamakla beraber bu tür cihazları kurmak vakit alır veya bilgisayara uzak kişiler için bu süreç sıkıntılı olabilir. Bu tür durumlar için çalışır durumdaki cihazın ayar dosyasını yedeklemek en etkili yoldur. Herhangi bir istenmeyen durumda kullanıcı ismi, şifre, güvenlik ayarları vb.. gibi teknik detaylarla boğuşmak yerine tek hamlede dosyayı ağ bağlantısı üzerinden modeme göndermeniz yeterli olacaktır.

Siz ona iyi bakın, o da sizin sana ortamda keyfinize keyif katsın..!

Hoşcakalın..!

 
Toplam blog
: 410
: 3283
Kayıt tarihi
: 13.04.06
 
 

Bilgisayar, elektronik, internet alanındaki son gelişmeler. Tüketici elektroniğindeki trendler. Otom..