Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Şubat '07

 
Kategori
Telekomünikasyon
 

Adsl ve telefon zamlarına tepki

Ülkemizde internetin kamuya açılmasından bu yana 13 yıldan fazla zaman geçti. Ancak yaygın olarak 1996 yılında TURNET şebekesiyle kullanılmaya başlandı. Burada kullanılan modemler 28800 bps.in üzerinde hıza izin vermiyordu. Daha sonra TTNET şebekesi yine çevirmeli ağ olarak devreye girdi ve analog modem hızları 56 Kbps.a kadar çıktı. Çevirmeli ağ olarak internet erişimi mutlaka telefon santrallarına girerek internet omurgasına çıktığından santralların iç iletişim hızıyla(64 Kbps.) sınrlanmış oldu.

1999 Yılı ortalarında İstanbul-Ankara-İzmir ve Çanakkale illerindeki az sayıdaki kullanıcı telefon santrallarından bağımsız çalışan ADSL internet erişimiyle tanıştı. Ancak bir süre bu konuda TT yatırım yapmadı. Yanılmıyorsam 2003 (2002 de olabilir)sonlarında tekrar başlayan ve devam eden yeni ADSL altyapı yatırımlarıyla bu günkü noktaya gelindi. Tabiiki bu gün için daha yüksek hızlı (metro ethernet vb.) internet erişimi mümkün olsada TT' nin fiyat tarifeleriyle bunu kullanmak bireysel kullanıcılar için şimdilik hayalden de öte.

Benim incelemek istediğim yaygın kullanılan ADSL erişim.

Bu erişim şekli esasında 8 Mbps.hızı desteklese de TT' nin sadece ses trafiğine göre planlanarak gerçekleştirilmiş bakır kablolu telefon şebekesini yenilememesinden veya şebekedeki bu dezavantajı ortadan kaldıracak teknolojinin kullanılmamasından dolayı halen 2mbps.hızla sınırlandırılmış ADSL erişimini kullanmaktayız. (Üstelik ADSL+ özellikli modemlerde IPTV özelliği olmasına rağmen hem bu özelliği ve hemde ADSL' de üst limit olan 8mbps.hızındaki internet erişimi mümkün olmasına rağmen.)Tabii ki çoğu zaman TT' nin mevcut altyapısıyla şu anki abone olunan hızlarda bile internet erişiminin sağlanması çoğu zaman mucize olmaktadır.

İşin teknik özelliğinden başka birde operatörlerin (etkin piyasa gücüne sahip operatör TT'dir) müşterilerine uyguladığı ücret tarifelerini inceleyelim.Ülkemizdeki insanların gelir durumuna göre hatta bizden çok daha zengin olan AB ülkelerine göre bile ADSL internet erişim ücretlerinin oldukça yüksek olduğu görülecektir.

Sadece ADSL için sabit ücret ödemek yetmiyor. ADSL' nin yanında zorla verilen birde sabit telefona ücret ödüyorum. Sözleşmesi, açma-kapama, borcundan iptal gibi işlemleri ayrı olarak yapılan ADSL internet erişimine abone olmak için hizmet veren tüm operatörler birde sabit telefon aboneliği istemektedir. Oysa ADSL adından da anlaşılacağı gibi asimetrik sayısal abone hattı ile internet erişimi sağlar. Bu hattın bakır devre olması gerekmekte ancak sabit telefon santralına bağlantı teknik olarak zorunlu değildir. Ben sabit telefonum olmadan bana ADSL hattı verecek operatör arıyorum. Var mı böyle bir operatör?

TT yönetimi sabit ücretlere şirketin varlığını sürdürebilmek için zam yaptıklarını belirtiyor. Oysa bir kuzudan adeta iki post çıkarıyorlar. ADSL abonesinin 2 milyonu aştığı ve en düşük ücretinde 29 YTL. olduğu aynı hattan zorla birde telefon için ücret tahsil edildiği düşünülürse bu açıklama hiç inandırıcı olmuyor.

29 YTL.lik aylık internet ücretimiz için zoraki ödediğimiz telefon ücretiyle (yeni tarifeyle)hemen hemen 38 YTL.ye yükselecek.

Tüketiciler Birliğinin TT'nin yeni tarifesine karşı www.telekzik.org adlı web sayfası açtığı basında yer aldı. ADSL ile Sabit telefonun ayrılması ve yine genel olarak tüketicilere zam getiren tarifelerin geri alınması için 1 Mart günü sabit telefonu kullanmasak hatta bu tepkimizi zaman içinde arttırarak devam ettirsek nasıl olur. Etkisi olacağını düşünüyorum.

 
Toplam blog
: 10
: 742
Kayıt tarihi
: 17.02.07
 
 

Bir süre telekom sektöründe çalıştım. Eğitim aldığım dal ise elektrik mühendisliği olup halen elektr..