Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ekim '19

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

ADSO 20 Yaşında

Antalya Devlet Senfoni Orkestrası 20 yaşında.
 
Antalya Devlet senfoni Orkestrası ve Antalya Devlet Opera ve Balesi 2019-2020 sezonunun birer konserle açtılar.
 
İlk olarak ADSO’nun “Açılış Konseri”ni dinledik AKM, Aspendos Salonu’nda. Şef Oğuzhan Kavruk yönetimindeki orkestra, Keman Sanatçısı Svetlin Roussev’e eşlik etti. P.İ.Çaykovski’nin Op.35 Keman Konçertosu’nu seslendirdi konuk sanatçı. Bulgaristan Kültür Bakanlığı tarafından verilen “Cristal Lyra”ödülü sahibi Roussev, çok tanınan Çaykovski konçertosunu çok başarılı bir şekilde seslendirdi. 
 
Programın ikinci bölümünde yine Çaykovski’nin bir eseri; Op.74 6.Senfoni “Patetik” çalındı. Bu yaratı, Çaykovski’nin son senfonisi, son eseridir aynı zamanda. 1893 Şubat ayında yeğeni Vladimir Davydov’a eserle ilgili şunları yazmış besteci: “…Aralık ayında Paris’te bulunduğum sırada, bir ‘programlı senfoni’ yazma düşüncesi belirdi içimde. Bu program, herkes için bir ‘bilmece’ olacak. ‘Çözmeye çalışsınlar, çözebilirlerse’ diye düşünüyorum. Bana sorarsan, senfoniyi düpedüz, ‘programlı senfoni’ diye adlandırmak niyetim. Ele alacağım konu, duygularımla, yaşadıklarımla ilgili. Öyle ki bunları düşünürken çoğu zaman ağladım kendi kendime. Dönüşümde hemen çalışmaya başladım; öyle bir istekle, hırsla çalıştım ki, onbeş gün içinde senfoninin birinci bölümü tamamlandı, geri kalanı ise tümüyle kafamda…Birçok biçim yeniliği yer alacak eserimde. Örneğin, final gürültülü, tantanalı bir allegro değil, uzun bir adagio olacak. Henüz soluğumun tükenmediğini, hala çalışma gücüm olduğunu görmek, beni nasıl mutlu ediyor, anlatamam sana…”
 
Adso, çoğunluğu dokunaklı bu eseri başarı ile seslendirdi ve salonu tamamen dolduran sanatseverlerden de büyük alkış aldı. 
 
Açılış Konseri aynı zamanda orkestramızın kuruluşunun 20. Yılına denk geliyordu. Gönül isterdi ki, orkestra adına birileri kuruluşu anlatsın, 20. Yaşı için birşeyler söylesin. Olmadı!
 
Bir de işin aslına bakmak lazım. Orkestramızın temelleri 1995 yılında atıldı ve o günün koşullarında, İnci Özdil ve Gürer Aykal tarafından oda orkestrası olarak kuruldu ve başarılı konserleriyle sanatseverlerin karşısına çıktı. Emekleme günleriydi Antalyamız için orkestra günleri. Uzun zaman çift haneli rakamları geçmeyen izleyici/dinleyici karşısında konserler verdi küçük orkestramız. 1999-2000 sezonuyla birlikte de Antalya Devlet senfoni Orkestrası olarak sanatseverlerin karşısına çıktı.
 
Genç orkestramızın yeni yaşını kutluyor, nice başarılı konser sezonları diliyorum.
***
Adso’nun kullandığı salon AKM Aspendos Salonu. Bu salonun iklimlendirmesinde bir sorun var, yıllardır çözülemiyor. Açılış konserini soğuk hava deposunda izler/dinler gibi olduk.
 
Bir diğer sanat kurumumuz Antalya Devlet Opera ve Balesi de 2019-2020 sanat sezonunu açtı. Antdob, L.v.Beethoven 9. Senfoni ile yeni sezona merhaba dedi.
 
Beethoven’in koral senfonisini başarıyla seslendiren Antalya Devlet Opera ve Balesi Orkestrası ve Korosu’na solist olarak; Soprano Aslı Ayan, Mezzo Soprano Medine Tuganova, Tenor Göksay yaran ve Bas Engin Suna eşlik ettiler.
 
Antdob Orkestrası’nı Şef Cemi’i Can Deliorman yönetirken,  Koro Şefi Mahir Seyrek idi.
 
Dört bölümlü bu muhteşem eserin son bölümü, koral “Neşeye Övgü”, 1972 yılında Avrupa Birliği’nin resmi marşı kabul edilmişti. 9. Senfoni ilk olarak 1824 yılında Viyana’da seslendirilmiş. 
 
Dört solist ve koro ile seslendirilen “Neşeye Övgü”, Alman şair Schiller’ce yazılmış dizelerden oluşmaktadır. 
 
“Birçok müzik eleştirmeni ve müzikolog, 9. Senfoni’nin, bestecinin en iyi eseri ve Batı müzik tarihinin en yüce eserlerinden biri olduğu konusunda hemfikirdirler.”
***
Her iki değerli sanat kurumumuza da yeni sezonda başarılar ve bol alkışlar diliyorum.
ADSO gelecek hafta Şef Nezih Seçkin ve Klarinet Sanatçısı Arda Serindağ’a eşlik edecek.
 
Yararlanılan kaynaklar: 
1-Dinleyicinin Kitabı, Üner Birkan
2-Adso Konser Kitapçığı
3-Antdob Konser Kitapçığı
 
 
Toplam blog
: 355
: 1099
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1960 Ankara doğumlu bir Çankırılıyım. İşimin burada olması nedeniyle, Antalya'da yaşamaktayım. Ti..