Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Mart '19

 
Kategori
Müzik
 

ADSO Kadınlar Gününü Andı

Antalya Devlet Senfoni Orkestrası haftalık olağan konserini bu hafta, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne ayırmış. Orkestrayı Devlet Sanatçısı Şef Gürer Aykal yönetirken, solist olarak da Kemancı Emre Engin yer aldı konserde.  Programın tamamı W.A.Mozart eserlerinden oluşuyordu.

Ülkemizde orkestralar, yıllık programlarında bazı konserleri önemli kişi ve günlere adarlar. Bu adanmış/tahsisli konserlerde seçilen eserlerden tutun, görev alacak şef ve solistin cinsiyeti, çalgı türü ve eserlerin nitelikleri, sanat kurumlarımızın teşekkür/saygı ifadesidir bir bakıma. Konserler tahsis edilirken, bazı detayların gözden kaçmaması bu saygıyı pekiştirecektir. Örneğin yaşadığım kentin orkestrası her yıl İsmet İnönü’yü anar. Ancak, herkesin bildiği çello tutkusuna yönelik bir programlarına rastlamadım şu ana kadar. Önceki akşam da “Dünya Kadınlar Günü” içindi olağan konser. Önceki yıllarda pek dikkat etmemiştim, bu yıl da Ahmet Makal hocamızın geneli içeren bir eleştirisiyle fark ettim, orkestralarımızda bu güne özel bir şef-solist düzenlemesi yapılmadığını. Dolayısıyla Adso’da bu durumdan kurtaramamış kendisini ve hem solistimiz hem de şefimiz kadın değildi “Kadınlar Günü Konseri”nde.  Başka konularda da eleştirilerimi dile getirdim, umarım orkestra yönetimi, yıllık program hazırlarken dinleyici/izleyici görüşlerini/eleştirilerini dikkate alır.

Gelelim konsere. Şef, dünyaca ünlü Devlet Sanatçısı Gürer Aykal, solistimiz de bizim yeni tanıdığımız, ancak başarılarıyla ABD’de New Manhattan Sinfonietta Orkestrası’nın başkemancılığına getirilen Emre Engin’di. Konser, KV 136 Divertimento ile başladı. Sonrasında,  Allegro, Adagio ve Rondo-Allegro bölümlerinden oluşan Mozart 3 Numaralı Keman Konçertosu’nu seslendirdi genç kemancımız. İkinci yarıda da aynı bestecinin  KV 338, 34 Numaralı Senfonisini seslendirdi orkestra. Tüm eserlerde çok başarılıydı orkestra ama, son bölümde obua sololar için ayrı bir teşekkür gerektiğini biliyorum.

Konser sonrası bir görevlinin orkestranın kadın üyelerine çiçek sunması da gecenin jestiydi.

***

15 Mart Cuma akşamı ADSO, Hasan Tura’nın Şehitler Oratoryosu’nu seslendirecek. Şef Tolga Taviş ve Antdob sanatçıları görev alacaklar.

Aynı akşam Turkan Şoray Kültür Merkezi’nde Tanini Trio(Bilgin Canaz, Tahir Aydoğdu ve Burçin Büke) ve Melihat Gülses konseri var.

 

 
Toplam blog
: 355
: 1099
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1960 Ankara doğumlu bir Çankırılıyım. İşimin burada olması nedeniyle, Antalya'da yaşamaktayım. Ti..