Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Aralık '09

 
Kategori
Müzik
 

ADSO'ndan güzel bir Yeni Yıl Konseri

ADSO'ndan güzel bir Yeni Yıl Konseri
 

ADSO, şef Krastin Nastev yönetiminde izleyenlerin de katılımıyla J. Strauss'un Radetzky Marşı'nı ses


Ülkemizdeki senfoni ve opera orkestralarının hemen tümü, yeni yıl konserleri ile 2009 yılına veda ediyorlar. Konserlerini 2010 yılı Ocak ayı ilk haftasına alan orkestralarımızın olduğunu da belirtmek gerek.

Antalya Devlet Senfoni Orkestrası da güzel bir Yeni Yıl Konseri ile 2009'a veda etti.

Aslında, 'Yeni Yıl Konseri' tanımı da şaşırtıyor beni. Yılın son ayında ve özellikle son haftasında gerçekleştirilen konserlere, ülkemizde bu ad veriliyor. Oysa Berlin Filarmoni, örneğin, "2009'a Veda Konseri" başlığıyla sunuyor konserini. Yeni Yılın ilk günü de, Viyana Filarmoni "Yeni Yıl Konseri" adıyla bir konser vermekte. Kişisel kanım, yılın son ayının herhangi bir gününde konser verilecekse, o yıla 'Veda Konseri' olmalı. Yeni yılla birlikte verilecek konserin de 'Yeni Yıl Konseri' veya 'Yeni Yıla Merhaba Konseri' diye adlandırılmaları gerektiği yönünde.

***

Flütte bir virtüoz; Gülşen Tatu başlıklı bolgumda geçen hafta şunları yazmıştım:

"Önümüzdeki hafta Yeni Yıl Konseri var. Solist olarak Piyanist Burçin Büke ve Şef, Antalya Devlet Opera ve Balesi Korosu Şefi Krastin Nastev. Yeni Yıl Konseri duyuruları program olarak beni hayal kırıklığına uğrattı. Konsere gideceğim. Umuyorum ki, şaşırtan bir performans yazısıyla övgüler ileteyim sizlere."

Bu nottaki dileğimin gerçekleşmesi için çabaladı sanki orkestramız.

Yeni Yıl Konseri gerçekten de çok güzeldi; Programın son çeyreğindeki Burçin Büke'nin solistliğinde, G. GGershwin Rhapsody in Blue'ya kadar olan bölümlerin tamamı, J.Strauss ağırlıklı alışılmış valsler ve polkalarla oluşturulmuş yeni yıl konseriydi. P.Mascagni, P.İ. Çaykovski, F.von Suppe yaratıları da aralara serpiştirilmiş güzel bir programdı, izlediğimiz/dinlediğimiz. Peki, geçen haftaki yazımdan alıntıladığım yargıya nasıl varmıştım?.. Orkestranın yıllık programında, Piyanist Burçin Büke dışında bir ayrıntı yoktu. Taaki, son hafta Facebook paylaşımında haberdar oluncaya değin, içerik benim için bir muamma idi. Sözünü ettiğim blogu yayına verdikten sonra bu ayrıntılar ulaştı bana. Güzel bir konser dinleyeceğime ilişkin öngörüm de, konser notlarını elime almamla birlikte netleşmiş oldu.

Konserin ilk bölümü:

J.Strauss : Yarasa Uvertürü

J.Strauss : Tritch-Tratch

J. Brahms : Macar Dansı-6

J.Strauss : Annen Polka

P.Mascagni : İntermezzo- Cavaleria Rusticana

J.Strauss : Pizzikato Polka

Çaykovski(*) : Kuğu Gölü'nden 'Czardas'

J.Strauss : Mavi Tuna

Aradan sonra:

F. von Suppe : Şair ve Köylü Uvertürü

Çaykovski : Fındıkkıran'dan 'Çiçeklerin Valsi'

J.Strauss : Eljen a Magyar 'Schnell-polka'

Çaykovski : Fındıkkıran'dan 'Trepak'

G.Gershwin : Mavi Rapsodi ve... Yeni yıl konserlerinin olmazsa olmazı...

J.Strauss : Radetzky Marşı

Konser akşamının programı bu. Merak ettiklerimden birisi de ANTDOB Koro Şefi Kristan Nastev di. Salonu tamamen dolduran müzikseverler çok beğendi bu genç ve sempatik şefi. Orkestrayla uyumu, sempatik mimikleri dikkat çekiciydi. Nastev, hem orkestrayla hem de dinleyici/izleyici ile kurduğu iletişimle olumlu izlenimler bıraktı.

Solist piyanist Burçin Büke, programını sunduktan sonra bir sürpriz yaptı müzikseverlere. Kontrbasıyla Anıl Edebale ve trompette Doruk Gönentürk'ü de yanına alarak mini bir caz-şov yaptı. Üçlünün bu sürprizi de pek hoştu doğrusu. Konser, her yeni yıl konserinin geleneği haline gelen, 'Radetzky Marşı'nın 'birdaha' olarak seslendirilmesiyle son buldu.

Yeni Yıl Konseri'nde, AKM Aspendos Salonu'nu güzel ve kaliteli müzik dinlemek için dolduran müzikseverler, mutlu döndüler evlerine.

Ben de, Antalya Devlet Senfoni Orkestrası ile Antalya Devlet Opera ve Balesi Orkestrası ve Korosu'nun değerli sanatçıları ve diğer emek verenlerinin yeni yıllarını kutlarım.

***

(*) Bazı bestecilerin adları okunuşu gibi yazılırken, bazılarının orijinal haliyle yazılması klasik müzik dünyasında da tartışılan bir durum. Dikkatini çekenler olabileceği düşüncesiyle...

 
Toplam blog
: 355
: 1099
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1960 Ankara doğumlu bir Çankırılıyım. İşimin burada olması nedeniyle, Antalya'da yaşamaktayım. Ti..