Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ocak '08

 
Kategori
Müzik
 

ADSO’nun konuğu: ‘Tırlak kemancı’ Gilles Apap

ADSO’nun konuğu: ‘Tırlak kemancı’ Gilles Apap
 

Ünlü kemancı Gilles Apap, şovuna orkestrayı da dahil etti.


Antalya Devlet Senfoni Orkestrası bu hafta bir ‘tırlak kemancı’ konuk etti.

Bu terimi kullanmamak için direndim, ama izlediklerimi en iyi bu terimin ifade edeceğine karar verdim. Blogumu okuyanlar lütfen beni bağışlasın; bir sanat olayında argo bir ifade kullandığım için.

ADSO konsere, İtalyan Şef Antonio Pirolli yönetiminde bir uvertürle başladı; G.Verdi’nin La Forza Del Destino “Talihin Kudreti Operası Uvertürü”

G.Verdi’nin sık seslendirilen bu senfonik eserini çok güzel seslendirdi orkestramız.

Program solisti Şef Pirolli eşliğinde salona girerken; hafif gülüşmelere, çok sempatik mimiklerle karşılık veren kısa kol gömlekli bir kemancı çıktı izleyenlerin karşısına!..

Salonu dolduranların önemli bir bölümü, genel olarak yabancı olur her konserde. Onlar, çok iyi tanıdıkları bu solisti, bu şekilde selamlamış oldular. Ben ve konuğum da ilk kez görmüş olduk.

Pablo de Sarasate’nin “Keman ve Orkestra için Çingene Havaları” nı çalmaya başladığında anladık, girişteki ‘mini şov’ sebebini. Gilles Apap durduğu yerde duramaz birisi. Adeta güreşiyor kemanıyla. Çok farklı bir sanatçı, her şeyiyle ama... Giyiminden mimiklerine, kemanı tutuşundan çalış biçimine, şef ve orkestrayla ilginç diyaloglarından izleyici ile kurduğu iletişime kadar...

Apap’ı izlerken Bulgar ya da Romen olduğunu düşündüm. O kadar yaşayarak çalıyordu ki ‘çingene havaları’nı. Hem kendisi, hem orkestra hem de izleyenler o coşkuya ortak olduk!

İkinci olarak, C.Saint-Saens “Introduction ve Rondo Capriccioso” sunu yine kendine özgü tekniğiyle doyumsuz programını sonlandırdı.

Tümü için belirteyim, bir başkaydı pizzikatolar, bir başkaydı vibratolar...

...................

Sıra geldi ‘bir daha’ faslına... ‘Hangmans’ ve ‘Drakula’ (adlarını bilmediğim bu eserleri orkestraya sorarak yazdım) yı yine bir şovla sundu bize. Bu kez orkestrayı da şova dahil etti.

Müthiş bir alkış tufanıyla uğurlandı Fransız kemancı.

Aradan sonra, Ottorino Respighi’nin iki ‘Roma’ konulu orkestra eserini dinledik ADSO’dan. “Roma Çeşmeleri” ve “Roma Çamları” adlı senfonik şiirler.

...............

ADSO bir süredir konserleri kayıt yaptırıyor. Sanıyorum gelir sağlama amaçlı da satışa sunacaklar.

Akılınızda bulunsun Gilles Apap adı. Konser duyurusunu falan görürseniz kaçırmayın. Ya da Antalya Devlet Senfoni Orkestrası’ndan belirttiğim kayıtlarından edinmenin yollarını arayın. Yüzlerce kez konser izlemiş birisinin, ilk kez bir konser kaydı önerisini dikkate alırsanız, iyi bir tercih yapmış olacağınızı rahatlıkla söyleyebilirim.

Klasik müziğe yeni yeni alışanlar ya da alışmaya, tanışmaya çalışanlar; sözüm özellikle size!..

ADSO Tel: 0 242 238 52 33 ve ya antalyasenfoni@yahoo.com.tr

Konseri birlikte izlediğimiz Milliyet Blog’dan sevgili blogdaşım ‘Mezopotamya Prensesi’yle birlikte ‘iyi ki gelmişiz’ diyerek mutlu ayrıldık AKM’den.

......................

İzmirli sanatseverlere ve müzik dostlarımıza özel not:

Yeni bilgi edindim, Gilles Apap bu hafta İzmir Devlet Senfoni Orkestrası’nın konuğu. Ne yapın, edin bir yolunu bulup Apap’ın müziğini ve şovunu izleyin.

 
Toplam blog
: 355
: 1099
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1960 Ankara doğumlu bir Çankırılıyım. İşimin burada olması nedeniyle, Antalya'da yaşamaktayım. Ti..