Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Kasım '07

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

ADSO Öğretmenler Günü'nü kutladı

ADSO Öğretmenler Günü'nü kutladı
 

Antalya Devlet Senfoni Orkestrası, dün akşam verdiği konserle ‘Öğretmenler Günü’nü kutladı.

Konser, uzunca bir süre yer değiştire değiştire en sonunda AKM Aspendos Salonu’na alındı.

8. Piyano Festivali nedeniyle AKM’nde meydana gelen program sıkışıklığı ADSO’nı çözüm aramaya yöneltmişti. Bir süre Eyilik TV de, sinema salonuna alınan bu çok önemli dinleti, bir yolu bulunmuş ve sonunda AKM’ne alınmış... İyi de oldu.

Şef Nezih Seçkin yönetimindeki Antalya Devlet Senfoni Orkestrası, dün akşam dünyaca ünlü viyolonsel sanatçısı Jiri Barta’yı konuk etti. Başkemancı Semih Kartal’dı. Orkestra G.Faure(1848-1924)’nin Pavane’ıyla başladı programına. Daha sonra... işte o zaman Jiri Barta klasını konuşturdu. E.Elgar (1857-1934)’ın Op.85 Viyolonsel Konçertosunu çok duygulu seslendirdi.

Konçerto 1. Dünya Savaşı’nın acılarıyla birlikte, bestecinin hasta eşinin yaşadıklarını, dramını anlatır. Ve Elgar, eşini kaybettikten sonra uzunca bir süre eser yazmamıştır. Op. 85’ de ilk kez bestecinin yönetiminde, Felix Salmond tarafından gerçekleştirilmiştir. Başarısız olmuş ilk seslendiriliş.

1918-1919 yıllarında yazılan bu duygulu eser, yine, özelliklerini iyi yansıtır şekilde çok güzel çalındı. Genç neslin önde gelen çellistlerinden biri olan Barta, dört bölümden oluşan bu eseri sonlandırdığında çok güçlü bir alkış aldı.

Konçerto bölüm başlıkları; Adagio-Moderato, Allegro molto, Adagio, Allegro ma non troppo.

Bir bilgi notu eklemem gerek burada. Adı Elgar’ın Viyolonsel Konçertosuyla özdeşleşen ve bu eserin tanınmasında önemli pay sahibi Jacqueline du Pre (26 Ocak 1945-19 Ekim 1987)’de anılıyor bu günlerde. Ölümün 20. yıldönümü. NTV Radyo’da, pazar sabahı yayınlanmakta olan Klasik Müzik Kuşağı (09.00-11.00)’nda Serhan Bali, dramatik bir şekilde yaşama veda eden bu önemli viyolonsel sanatçısını anıyor. İlk bölümü geçen hafta yayınlanan programın, yarın ikinci bölümü yayınlanacak. İlgi duyanlar için ilginç bir haberdir umarım.

Öğretmenler Günü Konseri’nin ikinci bölümünde, Johannes Brahms(1833-1897)’ın 3. Senfonisi seslendirildi. Genelde 1 no.lu konçertoya alışkın konser dinleyicileri 3. senfoniyi de beğeniyle dinlediler. Eserin bölüm başlıkları: Allegro con brio, Andante, Poco Allegretto, Allegro.

1 Aralık 2007 Cumartesi günü bir başka ünlüyü konuk edecek ADSO. Dünyaca ünlü keman sanatçısı, Mincho Minchev Antalyalı sanatseverlerin karşısına bir de sürprizle çıkacak. Kendi öğrencisi Arslan Büyükkaya’da eşlik edecek kendisine. Büyükkaya, 1. kemanlarda çalacak, hocasının arkasında.

Geleceğin büyük kemancısı olmaya aday Arslan'ı özel bir blogla tanıtacağım siz okurlara.

Foto: Konser akşamından bir an

 
Toplam blog
: 355
: 1099
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1960 Ankara doğumlu bir Çankırılıyım. İşimin burada olması nedeniyle, Antalya'da yaşamaktayım. Ti..