Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ekim '09

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

ADSO sezon açılışını Mevlâna ile yaptı

ADSO sezon açılışını Mevlâna ile yaptı
 

Antalya Devlet Senfoni Orkestrası 2009-2010 Konser Sezonu'nu, Mevlâna Celaleddin-i Rumi'nin 800. doğum yılını kutlama konseriyle açtı.

Yakıcı yaz boyunca özlediğimiz konserlere nihayet kavuştuk klasik müzik dinleyicileri olarak. Özlem, salona sığmayan kalabalığın yüzüne yansıyordu adeta, konser akşamında. 'Açılış konseri', Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla düzenlendi. Bilet satışı yapılmadı ve bu dinleti davetiyeli olarak gerçekleştirildi.

ADSO'nın Sezon Açılış Konseri'nin bir başka özelliği de, çarşamba gününe alınmış olmasıydı. Salona gelen müzikseverler; 30 Eylül 1207'de doğan Mevlâna Celaleddin-i Rumi'nin, Unesco tarafından 800. doğum yılı ilan edilmesi nedeniyle çarşamba gününün seçildiğini öğrendiler. Sanıyorum sembolik bir tercih yapılmış.

Eser Antalya Devlet Senfoni Orkestrası'nın şefi Orhan Şallıel tarafından bestelenmiş. Açılış konserinde ADSO'nı yine Şallıel yönetti. Antalya Devlet Opera ve Balesi Korosu koral bölümleri seslendirdi. Başkemancı Efdal Tekergölü idi.

Klarinet: Hüsnü Şenlendirici

Bağlama: İsmail Tunçbilek

Kanun: Aytaç Doğan

Dans: Ziya Azazi

Anlatıcı: Ali Gül

Mevlânâ: Mehmet Şahin

***

ADSO'nın konser notlarında eserle ilgili aynen şunlar yazıldır:

"Mevlana Celaleddin-i Rumi Projesi, büyük Mutasavvıf Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin doğumu öncesi Harzemşah Devleti'nin Belh şehrindeki iç karışıklıklar ile Moğol istilasından başlayan ve Mevlana'nın tüm yaşamını epik bir şekilde anlatan; hayatının önemli olaylarını, diğer din mensupları ile karşılaşmalarını ve bu olayları betimleyen, kendi yazdığı şiirleri ile pekiştiren bir projedir. Bu projede hem çok sesli müziğin zenginliği ve görkemi, hem etnik müizğin ve Hafızlar'ın duygu dolu ögeleri; olağanüstü etkisi olan, kulak verildiğinde her insanın kendi ruhunda derin yankılar uyandıran Mevlana şiirleri ile birarada emsalsiz bir Bir'lik içinde bululmaktadır. Bu proje Unesco tarafından Mevlana'nın doğumunun 800. yılı ilan edilmesi vesilesi ile Türkiye'de yapılmış birkaç projeden en geniş kapsamlısıdır.

Mevlana'nın şiirleri dışında kalan metin Orhan Şallıel ve Yılmaz Erdoğan tarafından yazılmıştır. Projede geçen Hüsnü Şenlendirici'nin "Naz" ve "Gözüm", İsmail Tunçbilek'in "Biçare", Disk Jokey Murat Uncuoğlu'nun "Kainatta Herşey Dönmede" adlı eserleri ve ayrıca ilahiler dışındaki tüm müzikler Orhan Şallıel'e ait olup, projenin tüm kurgusu da onun tarafından yapılmıştır. Ümmi Selahaddin Zerkubi sahnesindeki özel koreografi Dans Sanatçısı Ziya Azazi tarafından yapılmış ve icra edilmektedir. Bu dans insan hayatında yaşanan tüm huzursuzlukları, boşlukları, kibir ve bunun sonucunda geçirdiği iç yanmaları, tasavvuf felsefesindeki "Terk, Soyunma ve Materyali terk etme" sonucunda gelen Aydınlanma ve de ten kafesini terk ederek Sevgiliye ulaşmayı betimlemektedir."

***

Konser sonrası kızım, Yılmaz Erdoğan'ın Mevlana, koreografinin hemen aynı olduğu bir konserin video kaydını göndermiş, onu izledim. Yılmaz Erdoğan'ın çok iyi şiir okuduğunu biliyordum ama, konserde izlediğimiz Mevlana Mehmet Şahin için rahatlıkla 'muhteşemdi' diyebilirim. Ses rengini, tonlamalarını çok beğendim.

Bir küçük ayrıntıda kaldı aklım; Etno Senfonik Buluşma diye sunulmuş eser. Dinledikçe, izledikçe sanki 'oratoryo' olarak mı nitelendirsem diye düşündüm. Dans figürleri belkide o kavramın/tanımın dışına taşıdı.

Konserde teknolojinin olanaklarından yararlandık. Görsel ve işitsel bir şölendi diyebilirim. Ses düzeninde zaman zaman aksaklıklar yaşansa da, müzikseverin coşkulu alkışlarından eserin çok beğenildiğini söylemek mümkün.

Etkinliklerde girişlerin tamamen ücretsiz ve davetiyeli yapılmasının, kontrolden çıkan organizasyonun önemli bir sebebi olduğunu düşünüyorum. Protokol için ayrılan 6 sıra koltuğun yer göserilmesiyle görevli bazı işgüzarlar, çok kişinin uzun süre ayakta kalmasına neden oldular. Sadece son konser için değil, biletsiz başka organzasyonlarda da tanık olundu böyle karmaşalara. 'Ucuz olsun ama, biletli olsun' düşüncesinin daha akılcı olduğu kanısındayım.

Gelecek konser; "Hikmet Şimşek'i Anma Konseri" 23 Ekim 2009 Cuma saat 20.00 AKM Aspendos Salonu'nda.

Şef, Omri Hadari

Solist, İdil Biret

Program:

G.Rossini, Semiramide Uvertürü

P.İ. Çaykovski, Piyano Konçertosu No. 1

L. van Beethoven, Senfoni No. 7

Orkestramıza sezon boyu başarılı konserler, kucak dolusu alkışlar dilerim.

 
Toplam blog
: 355
: 1099
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1960 Ankara doğumlu bir Çankırılıyım. İşimin burada olması nedeniyle, Antalya'da yaşamaktayım. Ti..