Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ocak '19

 
Kategori
Müzik
 

ADSO ve Gökhan Aybulus

Antalya Devlet Senfoni Orkestrası bu hafta Şef Tolga Taviş yönetiminde, Soprano Nurdan Küçükekmekçi, Mezzosoprano Zeynep Halvaşi ve Piyanist Gökhan Aybulus’a eşlik etti.

Konserin ilk yarısında Şef T.Taviş’in “Rona Şarkıları”nın “ilk seslendirilişi” gerçekleştirildi. 8 şarkılık bu seriyi solistler, N.Küçükekmekçi ve Z.Halvaşi ADSO eşliğinde söylediler.

Rona Şarkıları, besteci Tolga Taviş’in şair Bertan Rona’nın şiirleri üzerine yazdığı 8 şarkılık bir seridir. Özgün eşliği piyano için yazılmış olan bu seri, oda orkestrası boyutunda bir kadronun eşliğinde; bir soprano ve bir mezzosoprano solistliğinde icra edilmiştir. Bilgelik, yalnızlık, varoluş, doğa, bekleyiş gibi melankolik bir bakış açısıylşa algılanabilecek konularda, kısa ama çarpıcı, doğrudan ama metaforik bir üslup ile yazılmış bu 8 şiirin; kadın ruhu ile dinleyiciye yansıtılması amaçlanmıştır.(*)

Aradan sonra konser, F.Mendelssohn “Fingal Mağarası Uvertürü” ile başladı…Eserde söz konusu mağara, İskoçya’nın Staffa adasındaki bazalt yapılı mağaraydı. Fingal Mağarası, denizin her kabarmasında (gel-git) şaşırtıcı ölçüde yüksek dalgalarla kapanıyordu. …uvertürde, bu doğa olayının tam bir betimlemesi ile karşılaşmayız. Müzik araştırmacısı Marc Vignal’in de belirttiği gibi burada, “romantik müziğin ilk büyük deniz tablosu”izlenimci bir bakışla çizilmektedir. Uvertürde besteci, gerçek ile hayal dünyasını bir araya getirerek, dinleyiciye bir “anı-resim” çizmekte, bir tür şiir sunmaktadır. (**)

Son bölümde ülkemizin başarılı piyanistlerinden Gökhan Aybulus ve ADSO, S.Rahmaninov’un “N.Paganini’nin bir teması üzerine ‘Rapsodi’”seslendirdiler. Virtuözite gerektiren, (halk dilindeki tanımıyla “her babayiğidin harcı olmayan”)bu yaratıyı muhteşem bir performansla tamamladılar. Değerli piyanistimiz Aybulus, sosyal medya paylaşımında hislerini şöyle paylaşmış; “…bu orkestranın yeri benim için çok özel. Konserde müthiş bir enerjileri vardı, onlarla aynı sahneyi ve enerjiyi paylaşmak muhteşemdi. Tüm meslektaşlarımı yürekten kutlarım!” 

Bu eserle ilgili bilgi:

 “Bu çalışma, 1873-1943 yılları arasında yaşamış Rus besteci Sergey Rahmaninov'un "Paganini'nin Bir Teması Üzerine Rapsodi, Op.43" adlı eserini ele alır. 24 Varyasyondan oluşan eseri ve bestecisini inceler. Amaç " Paganini'nin Bir Teması Üzerine Rapsodi" yi yorumlamak isteyen her piyanisti gerek eser, gerekse Rachmaninov'un sanatçı kimliği konusunda aydınlatmaktır. Eseri derinlemesine çözümleyebilmek için Rahmaninov'un piyanist, orkestra şefi ve besteci olarak kimliği, etkilendiği müzisyenler ve ortamlar incelenmiştir. Ayrıca eserin tonalite, ritm, armoni ve form açısından genel bir analizi yapılmıştır. Rahmaninov'un son dönem çalışmalarından olan "Paganini'nin Bir Teması Üzerine Rapsodi"si kendisinin besteci ve virtüöz olarak tüm ustalığını sergilediği varyasyon formunda yazılmış en büyük eserlerinden biridir.(***)

Görkemli icrasını 3 “bir daha”(bis)ile taçlandıran sanatçımız Gökhan Aybulus’a, Şef Tolga Taviş, değerli şancılarımız Nurdan Küçükekmekçi  ve Zeynep Halvaşi’ye ve orkestramıza, bize bu güzel konser akşamını yaşattıkları için teşekkür ederim.

***

Önümüzdeki hafta, 18 Ocak 2019 Cuma akşamı saat 20.30’da ADSO, Şef Daniel Smith ve keman sanatçısı Tobias Feldmann’a eşlik edecek. Programda;  M.Weinberg Keman Konçertosu ve F.Mendelsshon, İtalyan Senfoni’si var.

 

(*)    Konser kitapçığı.

(**) Dinleyicinin Kitabı, Üner Birkan

(***)https://www.lap-publishing.com/catalog/details//store/ru/book/978-613-7-38086-4/s-rahmaninov-paganini-nin-bir-teması-uezerine-rapsodi,op43  (Evren Büyükburç’un kaydının tanıtım linkinden)

 
Toplam blog
: 355
: 1099
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1960 Ankara doğumlu bir Çankırılıyım. İşimin burada olması nedeniyle, Antalya'da yaşamaktayım. Ti..