Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ekim '18

 
Kategori
Güncel
 

Af, Laf, Gaf, Raf, Saf...

Af,  Laf, Gaf, Raf, Saf...
 

Öyle sözcükler vardır ki, siyasiler tarafından bir kez olsun seslendirildiğinde ilgili çevrelerde müthiş etki yaratır. Bu etki karşı konulamaz bir umut, sevinç, heyecan, mutluluk… veya tam tersi, korku, endişe, nefret, umutsuzluk… duyguları olabilir. Hatta, bu sözcüklerden bazıları toplumun bir kesiminde bu duygu gruplarından birine, toplumun bir başka kesiminde ise karşıt duygusal tepkilere aynı anda yol açabilir ve bu duygusal tepkimeler tüm o insanların iç dünyalarında “korkunç” fırtınalar kopmasına yol açabilir.

“AF” sözcüğü böyle bir sözcüktür.

Halen cezaevlerinde iki yüz binin üzerinde insan bulunmaktadır. Bu insanların yakınları, içinde bulundukları sosyal çevreleri vardır. Bunlar milyonlarca kişiye ulaşmaktadır.

Bunların bir kısmı devlete karşı işlenmiş suçlar nedeniyle ve ama diğer bir büyük kısmı ise cana ve mala zarar verme suçları nedeniyle ve yasalar uyarınca hapsolunmuşlardır. Bu insanların yaşattıkları mağduriyetlerin muhatapları da yine içinde bulundukları sosyal çevreleri itibariyle milyonlarca kişiden oluşmaktadırlar.

MHP lideri sn. Bahçeli’nin “Af”ı dillendirmesiyle beraber belirttiğimiz toplum kesimlerinden biri umuda, diğer kesim ise büyük umut kırıklığına kapılmışlardır. Diğer toplum kesimleri ise şu ya da bu kesimin duygularını paylaşarak tartışmaları yakından izlemektedirler.

Bahçeli’nin önerisi uzun süre gündemde kalmış ve şu günlerde Cumhurbaşkanı sn. Erdoğan tarafından uygun bulunmadığı yüksek sesle kamuoyuna duyurulmuştur.

Tartışma, son iki referandumda ve seçimde işbirliği yapan her iki partinin arasını açmış görünmektedir. Ama tabi bu görüntünün de kasıtlı ve anlaşmalı şekilde birlikte kararlaştırıp uygulamaya koydukları bir plan olmasının olasılık dışı olmadığını belirtmekte  yarar var.

Bu siyaset arenasında oyun çoktur ve taraflardan bir sn. Bahçeli’yse bu hal daha da kesindir.

Tüm bu tartışmaların sebebinin, sn. Bahçeli’nin 12 Eylül öncesindeki dava arkadaşlarından birini cezaevinden kurtarma arzusu olduğu, şeklinde bir algı oluşmuşsa da, bunun da başka bazı niyetleri perdeleme maksadıyla öne çıkarılmış olma ihtimali aynı şekilde kuvvetlidir.

Konunun siyasi, yani oy kazandırma – kaybettirme potansiyeli son derece yüksektir ve anlaşılmaktadır ki, iktidar, tartışmaları bir süre izledikten sonra geldiğimiz şu aşamada af düzenlemesinin karşısında yer alıyor görüntüsü vermekte yarar görmüştür.

Kamu oyu “af” “gaf”ının ve “laf”ının “raf”a kalkmasını her zaman olduğu gibi yine “saf” bir şekilde izlemiş olup yeni gündemlerini heyecanla beklemeye başlamıştır.

 

Kenan IŞIK

 

 
Toplam blog
: 432
: 2964
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

Mülkiye mezunuyum. Emekli müfettişim. Ankara'da yaşıyorum. S'oligarşi isimli kitabı yazdım. Kitap..