Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Şubat '09

 
Kategori
Sinema
 

Afganistan ya da Baktay'ın hazin öyküsü!..

Afganistan ya da Baktay'ın hazin öyküsü!..
 

Afganistan'ın acı yüzü..


Filmi CNBC-e2 de izledim... Dünya sinemalarından örnekler kuşağında..

Filmle ilgili bilgi Televizyon"un İnternet sitesinde şöyle verilmiş:

"İranlı ünlü “sinemacı aile” Makhmalbaf’ların küçük kızı Hana Makhmalbaf’ın bu ilk konulu filmi, Taliban’ın dünyasını küçük çocukların gözünden izlememizi sağlıyor.

Buddha Collapsed Out of Shame", Afganistan’da, Taliban’ın beşinci yüzyıldan kalma Buda heykellerini yok ettiği yerde geçiyor ve okula gitmeye çalışan küçük bir kızın yaşadıklarını anlatıyor. Annesi Baktay’ı küçük kardeşine göz kulak olmakla görevlendirip çalışmaya gider ama küçük kız, komşu çocuğu Abbas’a özenip “fıkra okuyabilmek için” okula gitmeye karar verir. Ne var ki Baktay’ın önündeki engeller bununla da sınırlı değildir: Kız okulunun yerini bulması ve ellerinde taşlar ve sopalarla “Talibancılık” oynayan ve onun “kafir” olduğunu söyleyip taşlamaya kalkan oğlan çocuklarından kurtulması gerekecektir."

Filmin kahramanı Baktay isimli küçük bir Özbek kızı... Elindeki yumurtaları satıp kendine bir defter almak ve okula gitmek istiyor.(Ben filmi bu noktada yakaladım)

Uzun uğraşlardan sonra bunu başarıyor da... Ancak, onun okula gitmesi için engel sadece deftersizlik değildir.

Afganistan'ın Sovyetlerle başlayıp Amerikalılarla devam eden acı yazgısıdır aynı zamanda.

Burada çocuklar, Taliban zihniyetinin eseri olarak yetişiyor: Silahın ve ölümün "yaşattığı" zihniyet!..


Afganistan acı coğrafya gerçekten de... Bu yoksul insanlardan, dünyanın süper güçlerinin ne istediğini anlamak çok zor... Amerikan'ın "umut" vaadeden yeni başkanı Obama da, önce Afganistan, diyor..

Irak'tan çekilmeyi, İran'la el sıkışmayı planlıyor ancak Afganista'a daha fazla silahlı güç göndereceğini söylüyor, Barak Obama..

Bu Afganistanda ne var?

İlkel toprak evlerde, medeniyetin M sinin uğramadığı bu coğrafyada, fukara hayatlarını bile yaşamasına izin verilmiyor Afgan halkının..

Meselenin sadece Taliban ya da El-Kaide olduğunu sanmıyorum. Başka bir şey arıyorlar Afganistan'da... Ya da başka bir şeyi durdurmaya çalışıyorlar... Ama ne?.

Yoksa, dünyanın zalimlerinin sonunu getirecek "güç" Afganistan'dan mı yürüyüşüne başlayacak?

Yoksa, Sovyet İmparatorluğunu bitiren Afganistan'ın Amerikan İmparatorluğunu da bitirmesinden mi korkuluyor?

Nur topu gibi parlayan yüzüyle, kendine bir okul bulmak için, bin bir badireden geçen küçük Özbek kızı Baktay'ın acıklı öyküsünü izlerken bunları düşündüm.

Afganistan gerçekten acı vatan!...

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..