Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Aralık '17

 
Kategori
Güncel
 

Afiyet Olsun mu Türkiye!

Afiyet Olsun mu Türkiye!
 

At ve eşeklerin sayıları azalıyor.


Deniz Kuvvetleri Komutanlığı (DKK) için alınan kavurma konservelerinin 4 bin 50 kilogramında at eti tespit edilmesiyle gözler bir kez daha ucuz et tartışmasına çevrildi. TUİK verilerine göre son 10 yılda at, eşek ve katır sayısı neredeyse yarı yarıya azaldı. 2007 yılında 188 bin 640 olan at sayısı % 36,4 azalarak 120 bine, eşek sayısı ise % 48,6 azalarak 296 bin 114 adetten 152 bine düştü. % 43,9 gerileyen katır sayısı da 68 bin adetten 38 bine indi.

Öte yandan veriler Türkiye’nin toplam kırmızı et üretiminin yılın üçüncü çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre % 23,6 azalışla 301 bin 331 ton olduğunu ortaya koydu. 9 aylık üretim 794 bin 417 tonda kalırken, 9 aylık azalış  %  11’i geçti. Türkiye’nin toplam kırmızı et üretimi 2016 yılında 1 milyon 173 bin tondu. Yıllık kırmızı et tüketimi ise yaklaşık 1 milyon 350 bin ton. Et üretimi ile tüketim arasındaki 177 bin tonluk açık da ithalatla giderilmeye çalışılırken yerli üretim azalmakta, bunun en önemli nedeni ise üretimdeki maliyetlerin yüksekliğidir.

“Adana Yüreğir’de yapılan baskında kesime hazırlanan 13 eşek, 3 at ve 3 sıpa kurtardı. Ahır ve çevresinde yapılan araştırmada at ve eşeklere ait 10 karaciğer, 30 kalp, 10 kilo parçalanmış et ve üzeri kanlı motorlu testere bulundu. İzmir’in Konak ilçesinde, kaçak at kesimi yapılan depoya düzenlenen baskında piyasaya sürülmek üzere kesilmiş ve parçalanmış 15 atın etleri ele geçirildi.” Farklı zamanlarda basına yansıyan sadece 3 haber, olayın öncüsü, icebergin (buzdağı) su üzerindeki kısmını yansıtıyor.  

Teknolojik gelişmeler ulaşımda ve tarımda çift sürmek gibi işler için kullanılan hayvanların payını giderek azaltsa da tek tırnaklıların bu kadar hızlı azalması dikkat çekmektedir. İşsizlik, terör, eğitim, gelir dağılımındaki eşitsizlik, enflasyon, hayat pahalılığı, rüşvet ve yolsuzluk, demokrasi ve düşünce özgürlüğü, toplumsal ahlak, asayiş, sosyal güvenlik, sağlık, etnik köken ve cinsiyet ayırımı, yerel yönetim hizmetleri, uluslar arası ilişkiler, bürokrasi ve çevre, kadına, doğaya ve çocuğa uygulanan şiddet; yapılan Türkiye gündemi araştırmalarının konularıdır.

TÜİK rakamları akıllara atı alan Üsküdar’ı geçti mi sorusunu getiriyor. Toplumsal ahlakın her geçen gün erozyona uğradığı yaşadığımız bir dönemde at ve eşek sayılarının azalması ile ilgili “Afiyet olsun Türkiye” desek çok mu aceleci, ön yargılı davranmış oluruz?

Nizamettin Biber

 

 
Toplam blog
: 887
: 2743
Kayıt tarihi
: 06.06.12
 
 

Yeni dünya düzensizliğinde insan olmaya çalışan ve okuyarak ne kadar cahil olduğunu gören, olayla..