Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Aralık '21

 
Kategori
İthalat / İhracat
 

Afrika İhracat Rehberi

Türkiye' deki işletmelerin Afrika konusunda bilgilenerek Afrika' ya daha rahat ihracatta bulunmaları için yazıyorum.https://www.coverafrika.com/case-area/

Libya
Son yıllarda Libya' nın Kuzey Afrika' da yer alması başlı başına bir avantaj olmuştur. Türk müteahhitleri için Libya pazarı önemli bir pazardır. Her yıl Libya' da yaklaşık 7-8 milyar dolarlık projelerle yatırımlar gerçekleşmekte. Okul, hastane, üniversite, yol yapımlarında Türk müteahhitler yoğun bir şekilde çalışmaktalar. Ayrıca müteahhitlikte Libya'nın yanı sıra Cezayir, Fas ve Tunus' ta da Türk yatırımcılarının etkisi görülmektedir.
Pazarın avantajı ise hemen hemen her türlü ürüne ihtiyacın olmasından dolayı her ürün buraya pazarlanır olmasıdır.
Pazarın dezavantajı ise, taşıma ve uçak seferlerinin az olmasıdır.
Tanzanya
Tanzanyalı halkın düşük gelir seviyesinden dolayı alım gücünün düşük olması ucuz mallara rağbetin fazla olmasını sağlıyor. Türk tekstil ve konfeksiyon firmaların buraya yatırım yapmaları hatta şirket kurmaları gereklidir. Tanzanya için üretilen ürünlerin ucuz ve kaliteli olması Tanzanya' da büyük etkisi olan Çin mallarına karşı avantaj sağlayacaktır.
Tanzanya için diğer bir önemli sektör de müteahhitliktir. Son yıllarda buralarda adını duyuran Türk müteahhitleri bir çok iş bağlantıları kurmuş hatta kamu binaların yapımını üstlenmiş bulunmaktalar.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti
Ekonomisinin çok iyi olmamasıyla beraber son yıllarda bir canlanma içerisinde olan bu ülke, Türk yatırımcı ve şirketler bir çok fırsat sunmakta. Halen ülkede alt yapı sorunlarının olmasına rağmen ülke her yıl yüzde 5 civarında büyümekte. İkliminin çok sıcak olması buna rağmen elektriğinin yeterli olmamasından dolayı soğutucular verimli kullanılamamaktadır. Ülkede belli başlı ihtiyaçlar olarak şunlar sıralanabilir: Başta büyük ihtiyaç olan jeneratör, pencere, yer malzemeleri, kapı v kapı kolları, mutfak araç gereçleri ve kırtasiyelik malzemeler. Pazarın dezavantajı ise sömürgeden çıkılmış olmasından dolayı ülke birçok noktada geri kalmıştır. Örneğin; alt yapı olmamasından dolayı telefon kullanılamamaktadır.
Mısır
Mısır, gelişmiş ekonomisi ve dış ticaretinden dolayı buralara Türkiye' den ancak oranın ihtiyacından çok yenilikçi ürün anlayışı olan sektörlerde ticaret yapılmalıdır. Mısır' ın Türkiye' ye yakın oluşu, iki ülke arasında serbest ticaret anlaşmasının olması, işçiliğin ucuz olması, elektrik ve akaryakıtın ucuz oluşu Türkiye için potansiyel pazar olmasında önemli yerlere sahiptir. Mısır için potansiyel sektörler, turizm, gıda, inşaat malzemeleri, dayanıklı tüketim ürünleri ve tekstil şeklinde söylenebilir. Pazarın dezavantajları ise çalışan işçilerin verimlerinin çok düşük olması ve gümrük vergilerinin yüksek olmasıdır.
Burkina Faso
Batı Afrika ülkesi olan Burkina Faso, Türkiye' nin ihracatında son iki yılda önemli yer etmektedir. Son yıllarda 2,5 milyar dolarlık ihracat potansiyeliyle bölgenin Türkiye için önemli gücü haline gelmiştir. Ülkede demokrasinin oturmuş olması ve güvenli bir pazar oluşundan dolayı rağbet fazlalaşmaktadır. Ülke için potansiyel pazarlar olarak tarım ürünlerinin işlemesine dayalı tesisler ve inşaat malzemeleri sayılabilir.Pazarın dezavantajları ise bir limanının olmaması ve bürokratik işlemlerin ağır işlemesinden kaynaklanan gecikmeler.

Zambiya
Ülke yer altı kaynakları bakımından çok zengindir. En başta bakır ve bununla birlikte doğalgaz, petrol ürünleri,altın, gümüş, elmas, kurşun, nikel, kalay ve kömür madenlerinin rezervleri çoktur. Ayrıca doğal güzelliklerinin
bulunmasından dolayı turizm bu ülke için potansiyel pazar olarak görülmektedir. Turizmin yanı sıra inşaatmalzemeleri de pazarlanabilecek sektörler arasında yer almaktadır. Sonuç olarak yer altı madenleriyle veyaturizmle alakalı bir yatırımın bu ülke için isabetli olacağı görülmektedir.Pazarın dezavantajları ise Türkiye' den sadece Tanzanya ve güney Afrika ülkelerine hava ulaşımının olması,direkt Zambiya' ya uçuş olmamasıdır.

Mozambik
Türkiye ile sıkı bir ticari birliktelik içinde olan ülke için tarım vazgeçilmez bir sektördür. Ülke tarım için çok
elverişli bir ülkedir çünkü yıl içerisinde ısı farkının olmamasından dolayı yılda elde edilen ürün sayısı normalin üzerindedir. Güvenli bir ülke olması sebebiyle pazarda bir avantaj yaratmaktadır. Gıda ürünlerinin üretimi ve satışı, inşaat işleri, tekstil, konfeksiyon başlıca yatırım alanları sayılabilir. Ayrıca meyve suyu ve kanatlı hayvan ürünleri pazar potansiyelini oluştursan sektörler içerisinde sayılabilir. Ayrıca ülkede güvenlik sorununun olmaması pazar olarak avantaj sağlamaktadır. Pazarın dezavantajı ise konuşma dilinin Portekizce olmasıdır. Namibya Ülke yer altı enginlikleri bakımında bereketli topraklara sahiptir. Uranyumun en fazla ve kaliteli çıktığı yer burasıdır. Petrol bakımından zengin olmasına rağmen işleme hiç yok denecek kadar azdır. Bu açıdan Türkiye'  nin buralarda rafineri işine girebilme imkanı vardır. İhracatın yanı sıra doğrudan yatırım sayesinde çevre ülkelere rahatlıkla ulaşılabilir ve buralara da ürün satılabilir. Müteahhitlik hizmetleri, kraker, bisküvi, ekmek ve pasta gibi ürünler bu pazarda satılmaya müsaittir.
Pazarın dezavantajı ise Türkiye' den direkt uçuşun olmamasıdır. Uçuş önce Güney Afrika' ya yapıldığından süre konusunda bir sıkıntı vardır.

Etiyopya
Ülkenin pazar potansiyeli olarak belli başlı sektörleri uygun olarak görülmektedir. Bunlar; inşaat, gıda, ev aletleri, tarım ve hayvancılık sayılabilir.Stabil ülke olması ve tüketicilerin fazlalığı dolayısıyla pazar avantajlı gözükmektedir.Pazarın dezavantajı ise kendine ait bir limanının olmaması, az gelişmiş bir ülke olması ve mal satışının zor olmasıdır.

Nijerya
İnşaat malzemeleri satışı, gıda üretimi, tekstil ve konfeksiyon ürünleri, hızlı tüketim ürünleri ve jeneratör satışları
pazar için potansiyel sektörlerdir.Pazarın dezavantajları ise limanının yoğun olması ve bürokrasinin olmasından dolayı işlerde aksaklıklar
yaşanıyor olmasıdır.
Fil Dişi
Tekstil ve konfeksiyon, inşaat, elektrikli ev aletleri ihracata uygun kahve ve kakao ise ithalata uygun potansiyel sektörlerdir. Pazarın dezavantajı pazarda Fransız hâkimiyetinin olması ve bazı zamanlarda kısmen güvenlik zafiyetleri yaşanmasıdır.
Senegal
İnşaat ve inşaat malzemelerinin satışı, beyaz eşya ürünleri, gıda ürünleri pazar için potansiyel sektörler arasında yer alan başlıcalarıdır. Ülkede demokratik bir havanın eksik olmaması, kanunların işlemesinde sıkıntıların olmaması ve güvenlik sorunlarının olmaması pazarın avantajları arasında yer almaktadır.Pazarın dezavantajı ise sadece bürokratik engellerdir.

 
Toplam blog
: 20
: 21
Kayıt tarihi
: 10.11.21
 
 

Afrika pazarlarında, 53 ülkenin olduğu bu devasa kıtada müşteri aramak zor ve uzun bir süreçtir. ..