Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Şubat '15

 
Kategori
Dünya
 

Afrika’nın sorunlarını kimse çözemez; Afrika’ya peygamber lazım

Afrika’nın sorunlarını kimse çözemez; Afrika’ya peygamber lazım
 

Afrika bugüne kadar yoktu; artık var olmak istiyor, bu kargaşa/devinim ondan desek kıtayı saran ateşin rengi hiç ona benzemiyor. Afrika daha çok var olmak değil yok olmak istiyor gibi.

Ya arkadaş bizim bildiğimiz bir savaş olur haklı bir nedeni olur; Afrika’daki ölümlerin nedenini biz bulamıyoruz. Açlığa isyan desek ya da dış güçlerin sömürüsü ya da aptalca kabile savaşları. Bu arada hiç kimse özgürlük savaşından bahsetmesin, bayrağı elinde ölen bir Afrikalı görmedik.

Zimbabwe, Kongo, Sudan, Nijerya, Orta Afrika Cumhuriyeti alev alev yanıyor. İç savaşlar, bağımsızlık mücadeleleri, ama en çok da dış güçlerin menfaat oyunları. Ve son olarak kıtada din savaşları da başladı. Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Müslümanlara karşı saldırıların arttığı haberleri ajanslara düşüyor. Sözde Müslüman örgüt Boko Haram’ın yaptıkları ortada. Güney Sudan’da iç savaş devam ediyor.

Mesele şurada şu oldu burada bu oldu meselesi değil kıtanın her yerinde bir şeyler oluyor zaten, sorun “neden oluyor, nasıl çözülür” Dış güçler müdahale etmesin diyeceğiz ama Afrikalı'da kendi göbeğini kendi kesecek güç yok. Afrika Birliği Örgütü de çatışmaları durdurma konusunda umut olmaktan uzak. Hep “harekete geçiyor” sonuç yok. BM zaten sadece zabıta görevi görüyor ya onu da pek başardığı söylenemez; kıtada son yıllarda iç savaş ve çatışmalar nedeniyle milyonlarca insan öldü.

Hani denir ya “işimiz Allah’a kaldı” Afrikalı'nın işi de Allah’a kaldı. Zira bu çatışma kültürünün dört ayağı var ki hepsi için tarih boyunca milyonlarca insan öldü. Kıtadaki değerli maden yatakları, kabilecilik, bağımsızlık savaşları ve son olarak din savaşları. Ayrıca bunlara açlığı ve yoksulluğu da eklemek lazım. Keza salgın hastalıklar.

Afrika’nın sorunu uluslararası gücü de aşıyor bence. Yani desek ki BM öncülüğünde süper devletler devreye girse. İyi olur da bu süper devletlerin de her birinin kıta ile ilgili planları var. Afrikalı'nın durumu kimsenin umurunda değil. Açlık, yoksulluk, ölüm, kan, gözyaşı. Bu kıtada yaşayanların geleceği yok. Bu ülkede okumuş bilgili insanlar yok mu, ülkelerine öncülük etseler. Değilse kıta yok olacak. Savaşmak için çok neden var çünkü.

Kabile savaşları artık eskide kalmalı… Kıtada bir kültür ve aydınlanma devrimi şart gibi gözüküyor. Ama zaten olmayan para bir de kalem kitap yerine silaha yatırılırsa bu nasıl olacak. Radikal İslam Afrika’da da bela… Ve madenler… Bir kaç gram altın elmas yoksul Afrikalının geleceği. Göz dikenin gözleri çıksın. Yol göster, yardımcı ol çıkarsın, işlesin açlıktan kurtulsun… Bir de para için değil insanlık için gidin ya! Neyi var adamların, senin ülkende her şey var! Yardımın un bulamacından öteye geçsin!

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..