Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Mayıs '08

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Afrika ve Türkiye

Afrika ve Türkiye
 

Google.


“TUSKON’un Afrika zirvesi programlarına bugüne kadar 40’a yakın Afrika ülkesinden katılım gerçekleştiğini söyleyen Başkan Vekili Ahmet Ciğer, şu bilgileri verdi:

2 yılda 40 ülkeye ulaşıldı.

255 Afrikalı işadamı Türkiye’ye geldi.

107 Afrikalı bakan ve bürokrat Türkiye’yi ziyaret etti.

46.000 ikili iş görüşmesi gerçekleşti.

2.5 milyar dolarlık ticaret hacmi doğdu.”

http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/8857755.asp?gid=196&sz=67269

İşte budur.

Fazladan bir öneri:

Türkler’le evli Afrikalılar var; hem yerel dilleri, hem oranın kültürel atmosferini, hem de türk zihiniyetini birarada biliyorlar. Onlar, bu konuda uygun ücretlerle istihdam edilmeli. Ancak dikkat, Afrika’nın en önemli kültürel özelliği, proto-proto-feodal mod olan kabileciliktir, 21. Yüzyıl’da bile böyledir ve bir ülkede yüzlerce kabile olabilir. BM’nin kültürel atlasları var. Onlardan, bizim Afrikalılar’ın kabileleriyle, muhatap olacakları kabilelerin savaş durumunda olmamasına dikkat edilmeli. Yoksa, kaş yapacağız, denirken göz çıkarılır.

2, 5 milyar dolarlık iş yapıldıysa, bu gelecek için 250 milyar dolarlık iş demektir. Tüm Afrika’nın gıda ve su temincisi olabiliriz. Tarım yapmayı bilmiyorlar, organik tozlu optimal su kullanımlı tarımı onlara aktarabiliriz. Plantasyonlar kurabiliriz (bu sözcük beyaz sömürgeciliğini anımsattığı için, daha çekici yerel bir deyim bulmak gerekli). Turizm ve otel inşası ihracı yapabiliriz.

Ancak, Libya müteahhitlikleri olumsuz deneyimini akılda tutalım. İlk izlenimler en güçlü olanlardır. Önemli olan, onların desteğini kazanmak. Türkiye’nin adı ve imajı Afrika’da olumlu, bunu Türkiye’de okuyan ve Türkler’le evlenen Afrikalı arkadaşlarımdan biliyorum. Haberde belirtiliyor, Çin yerine, bizi yeğliyorlar. Çin ile orada nasıl baş edeceğimiz, şimdiden stratejik olarak düşünmemiz gerekli.

Bu iş olur.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..