Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Kasım '13

 
Kategori
Sivil Toplum
 

Afrika’ya Yardım Kooperatifler aracılığıyla yapılmalıdır

Afrika’ya Yardım Kooperatifler aracılığıyla yapılmalıdır
 

Günümüzde sosyal ve ekonomik sorunların en yoğun yaşandığı bölgelerden biri Afrika’dır. Gerek iç gerekse uluslararası siyasette timsah gözyaşlarının döküldüğü, her türlü yardım oyunlarının döndüğü, bölüp yönetmenin uzun yıllardan beri deneme tahtası olan kıtadır Afrika. Neredeyse bazı ülkeler kabile kabile bölünmüştür.

İnsanlar birbirini yerken, Afrika’nın hazineleri sömürülmüş ve sömürülmeye devam etmektedir. Çoğu kez dini değerle bile bu amaçlara alet olmuş, bu insanlara bir lokma ekmek bile çok görülmüştür. Bu topraklarda insanlara yardım ediyoruz diyen çoğu ülke bir gösteri anlayışı içinde davranmış, bu insanlara balık tutmayı öğretmekten çok, balık vermişler. Yüzyıllardan beride bu ülkelerde fakirlik, açlık ve yoksulluk bitmemiş, gıda üretimi bir türlü artırılamamıştır.

Afrika insanı bir tarafa bırakılarak kendilerine yakın iktidar sahipleri desteklenmiştir. Bu toprakların değerleri hiçe sayılarak olaylara sadece dini ve maddi menfaatler gözüyle bakılmıştır. Dünden bugüne kadar da çok şey değişmemiştir. Bugün çoğumuz açlık dendiği zaman Afrika’nın zayıf çelimsiz elini bile kaldırmayacak kadar güçsüz bir çocuk motifini hatırlar. Bir de yardım dağıtımı anında içleri acıtan bir yağma havasında çekilen fotoğraf kareleri gözümüzde canlanır.

Geçtiğimiz günlerde 1-6 Kasım 2013 tarihinde Güney Afrika’da gerçekleştirilen Uluslararası Kooperatifler Birliğinin Genel kurulunda Afrika’nın birçok ülkesinden kooperatifçilik ile ilgili bakanlar ve kooperatif liderleri Afrika’nın sorunlarını tartıştılar, kooperatifçilik ile ilgili görüşlerini açıkladılar. Afrika’da yaşanan acı tabloyu ortaya koydular. Birleşen gelişmiş ülke tablosu karşısında her geçen gün daha da parçalanan bir Afrika tablosunun nelere mal olduğunu ortaya koydular. Yaşadığı topraklardaki zenginliklerden pay alamayan, açlık ve yoksulluk çemberinden çıkış arayan Afrika’nın üzücü durumunu açıkladılar.

Bakanlar ülkelerinin mevcut durumlarını anlatırken, beklentilerini belirtirken hepsinin sorunlarının çözümü için düşündükleri ve ön plana çıkan anahtar kooperatifler idi. Çünkü onca yardım hareketine rağmen Afrika yine fakir yine aç idi. Halk kendi sorunlarını çözme çabası içine girmeli idi. Kıtada kooperatiflerin başarılı çalışmaları tüm ülkelere yeni bir kapı açmıştı. Dünyanın en zengin adamı Billy Gates bile yardım çalışmalarında kooperatiflerin yapıcı ve insani yanını görmüştü. Afrika insanı kooperatifleri ile kırsal kalkınmanın yararlarını görmüşlerdi. Hükümetler de bu hareketi destekler bir politika yaklaşımı sergiliyorlardı.

Tabii diğer geri kalmış ve yardım alan ülkelerde olduğu gibi bu ülkelerde de en büyük sorun eğitim sorunu idi. Kooperatiflerdeki eğitimsiz ortaklar sahiplenme ve yönetim konusunda sorunlar yaşıyorlardı. Uzun yıllar yardım kampanyaları, demokrasi sorunları çözümü başkalarından bekleyen bir anlayış yaratmıştı. Bu boşluk karşısında hükümetler sıkıntı yaşıyorlardı. Ama içine girilen süreç hem Afrika hemde dünya için ümit veren bir süreçti. Afrika sorununu kendisi çözmeli idi. Afrika’ya yapılan yardımlar kooperatifler aracılığı ile topluma ulaşmalı idi. Uzun yıllardır bizleri utandıran yardım tabloları bitmeli, Afrika insanı çözümü kendisi yaratmalı idi.

Bugün kooperatifçilik hareketinin dünyada en zayıf olduğu bölge Afrika’dır. Her geri kalmış ülke gibi Afrika’nın da kara yazgısını değiştirecek insani hareket kooperatiflerdir. Bazı Afrikalı bakanlar bir ölçüde serbest piyasa ekonomisi uygulaması gerçeğini açıklasalar da kooperatiflerin olmadığı pazarlarda gerçek ve ahlaki bir fiyat oluşumu mümkün değildir. Bugüne kadar dünyada ve Afrika’daki bu yöndeki uygulamalar iflas etmiştir. Dünya yeniden kan ve gözyaşının yaşandığı çıkar savaşları arasında kalmıştır. Çevre felaketleri de sinsice insanlığı tehdit eder hale gelmiştir.

Afrika’da kooperatifçilik hareketi düne göre bir gelişme süreci içine girmiştir. Afrika’nın göstermelik yardımlar yerine kooperatiflere yönelik proje çalışmalarına ihtiyacı vardır. Eğitimli ve düşünen Afrika insanı da yardım kampanyaları karşısında üzüntülü ve rahatsızdır. Bu kampanyaları bir kurtuluş olarak görmemekte, bazı çevrelerin taraflı olarak desteklemesi çabası olarak düşünmektedir.

Günümüzde bazı ülkelerde yardım yöntemlerini değiştirmeye başlamışlardır. Afrika ülkelerindeki kooperatiflere proje destekleri vermeye, katılımcı şekilde kalkınma çabalarına destek olmaya çalışmaktadırlar. Aç ve yoksul görülen Afrika’nın gerçekte üretimi ile dünyayı besleyebilecek bir kıta olabileceği gerçeğini görmeye başlamışlardır. Ayrıca gelişmiş ülkelerdeki kooperatifler de Afrika ülkelerinde ortak projelerle kooperatifler arası dayanışmanın güzel örneklerini vermeye başlamışlardır.

Sonuç olarak ülkemizden Afrika’ya yapılacak yardımlarda bu ülkelerdeki kooperatifler ile hareket edilmelidir. Aksi halde yapılacak yardımlar gerçek anlamda yerine ulaşamayacak, bir gösteri niteliğinden öte gidemeyecek, bu topraklardaki insanlar yapılan yardımlara şüphe ile bakmaya devam edecektir. 

 
Toplam blog
: 416
: 790
Kayıt tarihi
: 19.02.10
 
 

Tarım, Gıda, Ormancılık, Çevre, Örgütlenme ve Proje konularında çalışmalarda bulunmaktayım. Öncel..