Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Efsane FB 1907 Baterist Metin

http://blog.milliyet.com.tr/efsanefb1907

11 Aralık '07

 
Kategori
Hayvanlar Alemi
 

Ağ Kullanmayan Cambazlar

Ağ Kullanmayan Cambazlar
 


Hayvanlar aleminde örümcek maymunundan daha eğlendirici bir yaratık yoktur denebilir. Doğa ona her işte kullanabileceği, hatta denilene göre, meyveleri toplamaya bile yarayan bir kuyrukla, çok uzun el ve ayaklar vermiş.

Çevik, hareketli uzun sıçrayışlar yapabilen bu maymun, tedbirli olmayı da ihmal etmez. Onun etini beğenen yerliler bu maymunu ok ya da ağız tüfeğiyle avlarlar. Bu nedenle yere az iner, meyve, böcek, bal gibi besinlerini ağaçların üzerinde bulmaya çalışır.

Gösterişsiz bir yaratık olan ama ormanda daha kolay rastlanabilen pervane kelebeğinin tırtılı, büyük bir iştahla kemirdiği yaprak herhangi bir nedenle sallandı mı kendini hemen boşluğa atar. Fakat bu arada sarkıttığı bir iplik hem tutunmasını sağlar, hem de tırtılı taşır. Yere inerken yolda bazen bir an durup dinlenir ve kazasız, belasız toprağa ayak basar.

Örümcek de kendi ipliğiyle bir yerden inmeyi bilir ama yukarı çıkarken bu ipliği yutar. Oysa bizim pervane tırtılı oldukça karmaşık bir hareket sayesinde, ipliği dört arka ayağına sarar, sonra tam yaprağa ulaştığı anda bu iplik yumağını fırlatıp atar. Bu hayvanın yukarı çıkmak için ipe asılışını görmek insana, sirklerde trapez gösterilerine başlamak için yukarıdan sarkan halata tırmanan cambazları hatırlatır.

Maymunların hepsi usta birer cambazdır. Asya jibonu denilen bir tür maymun, bir eliyle tutunduğu dalda sallanırken, aradaki mesafe 12 metre bile olsa, bir ağaçtan diğerine atlarken öylesine rahat hareket eder ki, insana sanki gerçek değilmiş gibi gelir.

Bütün sirklerdeki trapezciler gösterilerinde boşlukta sallanırlar, havada birleşirler, ayrılırlar, yine birleşirler, saniyenin onda biri kadar kısa bir gecikme yüzünden kaçırabilecekleri sopayı tam zamanında yakalarlar.

Seyirci topluluğunun çok heyecanlanıp gösteriden hoşnut kalması için çoğu kez hayatlarını tehlikeye atan bu cambazlar havada sanki uçarlar, ölüm parendeleri atarlar, birbirlerini el ya da ayak bileklerinden yakalayıp sallarlar, bazen iki veya üç kişi tutunarak sallanırlar.

Bir maymunun içgüdüsüne uyarak yaptığı cambazlık hareketlerini insanoğlu ancak uzun ve çok yorucu çalışmalar sonunda öğrenebilir. Payetli elbisesiyle ipin üzerinde denge gösterisi yaparken bir eliyle şemsiye tutan genç kız, bu hareketi başarıyla yapabilmek için yıllarca çalışmıştır.

Sirklerde çeşitli gösteriler yapan cambazları alkışlamamızın asıl sebebi, sonucunu seyrettiğimiz bu sarsılmaz çalışma azmine duyduğumuz hayranlıktır.

 
Toplam blog
: 1907
: 3759
Kayıt tarihi
: 28.07.07
 
 

03 Şubat 1967 İstanbul doğumlu, romantik bir müzisyenim işte... Müzik, bateri, spor, Fenerbahçe, ..