Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ağustos '09

 
Kategori
Edebiyat
 

Ağacı seven bir öğretmendir Mahmut Özay (4) Abdülkadir Güler

Mahmut Özay öykülerinde zaman zaman öğretmenlerden de söz ediyor. “İhtiyar Elma Ağacı”ndaki « Hocam Hikmet Türk’e » diyerek ithaf ettiği öyküde bir emekli öğretmen olan Haydar Gürer’den söz ediyor. “İhtiyar Elma Ağacı” adlı öyküde giriş kısmında Haydar Gürer’i şöyle tanımlıyor:

“Kasabada başkalarının meyve bahçeleri vardı, ama, hiçbiri emekli öğretmen Haydar Gürer’inki kadar ünlü değildi. Topu topu dört dönümlük olan bu bahçede neler yoktu ki: Eriğin, armudun çeşitleri; kiraz, vişne, kayısı, zerdali, desen öyle… Sonra asmalar, üzümler, üzümün her türlüsü, rezzaki, çavuş, misket, osmanca, hanım parmağı, gemre, sultaniye, siyah çekirdeksiz… Siz biliyorsanız adını söyleyin, Haydar Gürer’in bahçesinde muşmulasına varıncaya kadar; elma, ayva, nar… Meraklı adamdı Haydar Gürer… Birisinde kendisinde bulunmayan – sözün gelişi – bir çeşit armut yada elma işitmeye görsün… Ne yapıp yapar, mektuplar yazar sağa sola, sorar soruşturur, bulur-buluşturur, fidanını getirtemezse ince bir sürgünü, filizini elde eder, kendi elceğizi ile aşısını yapardı.”(9)

Burada bir iki parantez açmak istiyorum: Öğretmen Mahmut Özay aslında bir Türkçe öğretmenidir, ancak bu öyküde sanki bir ziraat mühendisi gibi veya kendini çok iyi yetiştirmiş bir tarım öğretmenidir. Çevresini, ağacı, ormanı, ziraatı, bağ-bahçeyi, iyice bilen bir öğretmendir. Daha çok, ziraat kültürü yüksektir, bunu öykülerinde de görüyoruz, bu öyküde olduğu gibi… Daha öncede söylemiştim, yazmıştım, Mahmut Özay iyi bir gözlemcidir…

Adı geçen öyküden bir paragraf daha alıntı yapmadan sözü kesmek istemiyorum: “ İşi düştükçe kasabaya gelen kalburüstü memurlara, şeflere, amirlere, müfettişlere, valilere, komutanlara, ilgililer muhakkak ziyaret ettirirlerdi; Emekli öğretmen Haydar Gürer’in bahçesini…Onlar için bir öğünç, büyükleri memnun etmek vesilesi sayılırdı bu…”

(9)_ İhtiyar Elma Ağacı, Öyküler, Mahmut Özay, Sayfa:62-67.

ÖĞRETMEN - YAZAR
MAHMUT ÖZAY’IN
HİZMET CETVELİ

Bu kitabımızı hazırlarken önce Mahmut Özay’ın Hizmet Cetveli aklıma geldi. Aydın Eski Milletvekilimiz Sayın M. Kemal Yılmaz Ağabeyimizin verdiği sağlam bilgilere göre en son çalıştığı yer Kuşadası Şehit Kaya Aldoğan Lisesi idi. Bu okuldan emekliye ayrılmıştı.

Kuşadası Şehit Kaya Aldoğan Lisesi Müdürlüğü’nü bir telefonla aradım. Mahmut Özay’a ait Hizmet Cetveli için bir ricada bulundum. Okul Müdürü Sayın Şaban Hakbilir isteğimizi uygun görüp kısa zamanda aşağıdaki 02.04.2003 tarihli mektubuyla birlikte Öğretmen Mahmut Özay’a ait “İçtimai Hüviyeti (Hizmet Cetveli)” adını taşıyan belgeyi gönderdiler. Burada Okul Müdürü Sayın Şaban Hakbilir’e ayrıca teşekkür ediyorum. Adı geçen mektup ve Hizmet Cetvelini aynen sunuyorum…

“ Sayın Abdülkadir Güler,

Okulumuzda Türkçe Öğretmeni olarak görev yapan ve 1965 yılında emekli olan Mahmut Özay’a ait kayıtlarımızda bulabildiğimiz belgeyi gönderiyorum. İşinize yarayacağını umar, çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Saygılarımla… 02. 04. 2003

imza

Şaban Hakbilir

Kuşadası Şehit Kaya Aldoğan

Lisesi Müdürü

Ek: 1 adet Hizmet Cetveli (2 Sayfa).

MAHMUT ÖZAY’IN
YAYIMLANMIŞ ESERLERİ

1- O Mübarek Serviler, Mahmut Özay, Pulhan Matbaası, 56 sayfa, 1950, İstanbul, Fiyatı: 1 Lira.

2- Tire’li Hafsa Hatun (Yıldırım Han Zevcesi), Kanaat Matbaası, 2. Baskı, 48 Sayfa, 1962, Aydın, Fiyatı: 1 Lira.

3- İhtiyar Elma Ağacı, Hikâyeler, Mahmut Özay, Yeditepe Yayınları (No: 159), Berksoy Matbaası, 78 Sayfa, 1966, İstanbul (7 Hikâyeden Oluşmaktadır).

4- Babam Babam, Mahmut Özay, Hikâyeler, Karınca Matbaacılık, 126 Sayfa, 1970, İzmir (10 Öyküden Oluşmaktadır).

5- Yorgo, Hikâyeler, Mahmut Özay, Yeditepe Yayınları, 2. Baskı, 88 Sayfa, İstanbul, Fiyatı: 300 Kuruş. (Bu öykü kitabı 1965 yılında Sait Faik Hikâye Armağanı kazanmıştır, 12 öyküden oluşmaktadır.)

6- Kelile ve Dinme ‘den Manzum Masallar, Kanaat Matbaası, 1960, Aydın.

7- Deli Manda, Hikâyeler, Mahmut Özay.

8- Kırklar Meclisi, En Güzel Bektaşi Şiirleri, Derleyen Mahmut Özay, 1952. ( * )

(* ) Hayatı, Sanatı, Eserleri ve
Eserlerinden Seçmeler MAHMUT ÖZAY-
Abdülkadir Güler, Aydın-Kolalı Matbaası 2004

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..