Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Mayıs '20

 
Kategori
Edebiyat
 

Agatha Christie'in Pera Gizemi

Geçenlerde roman yazmanın zorluklarından bahsetmiştim.

Evet, roman yazmak kolay iş değil.

Agatha Christie’i tanımayan yoktur.

Ünlü polisiye roman yazarıdır.

İstanbul üzerine bir roman yazmak ister.

Bunun için İstanbul’a gelmesi gerekir.

Yerinde incelemesi gerekir.

Galata da dolaşır, insanları inceler, elinde not defterleri devamlı kayıtlar tutar.

Değişik bir kadın, soğuk kış günlerinde bile, Taksimde yere oturup, notlar tutarmış. Görenlerde onu garip bir Avrupalı kadın sanırlarmış, nerden bilsinler dünyaca ünlü bir yazar olduğunu, çünkü yazarın değişik halleri var.  

Dedim ya, roman yazmak kolay değil. Bu ünlü yazar İstanbul üzerine roman yazmak için 6 yıl, 1926 ile 1932 yılları arasında İstanbul’da kalmış. Taksimdeki Pera Palas oteli’nin 411 numaralı loş bir odasında kalmış, romanı burada yazmış. Romanın adı da “Doğu (Orient) Ekspresi'nde Cinayet”. Tüm dünyanın kanını donduran roman ise okurlarının kısa sürede kitaplığında yerini aldı.

Bir de İstanbul’da ilginç bir olay yaşanıyor. Agatha Christie İstanbul’da dolaşırken, 11 gün kayıp oluyor. Tanınmış bir yazar olduğu, o zamanların İstanbul’un ileri gelenleri, endişeleniyor. Her tarafı arıyorlar, ama bulamıyorlar. Sonunda yazar gelir ama nerede olduğunu soraralar, ama hatırlamadığını söyler, bu 11 günlük zaman bir sır olarak kalır.

Yazarın hayatını filme çeken Warner Brothers şirketi bu 11 günlük yazarın kayıp olduğu süre üzerinde çok durur. ABD in ünlü bir medyumuma başvurur.  Sonra Warner Brothers film temsilcileri, yerli ve yabancı gazete temsilcileri, 7 Mart 1979 günü Pera Palas'a gelerek 17.00'de 411 no'lu oda da ABD ile telefon bağlantısı kurarlar, Medyum odanın yer döşemlerinin sökülmesini ister. Sökerler, kapının dip tarafında duvar içerisinde 8 santimetre boyunda paslı bir anahtar bulunur. Anahtarı ABD e götürmek isterler, otel yönetimi izin vermez. Para konusunda anlaşamazlar, olay sonuçsuz kalır.

Her gün yanından geçip gittiğimiz 1892 yılından beri hizmet veren Pera Palas otelinde, işde bunlar yaşanmış, çoğumuz bilmeyiz, bu yaşananları.

 
Toplam blog
: 718
: 2690
Kayıt tarihi
: 13.07.06
 
 

Tıp alanında doktor olarak çalışmaktayım, beyin cerrahi uzmanıyım..