Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Nisan '17

 
Kategori
Seçim
 

Ağırlıklı ortalama

Ağırlıklı ortalama
 

Yaklaşan 16 Nisan 2017 Referandumunda evet mi yoksa hayır mı demeli? Objektif olmak zor. Herkesin geçmişi, değer yargıları, benimsediği yaşam tarzı, dini inançları vs bu seçimde etkili olacak. Ben de bilimsel bir metot takip önereceğim. Aşağıda bunu açıklamaya çalışacağım.

Herkes eline bir A4 kağıt almalı, yanlamasına tutmalı ve dört sütun açmalı: 1) Evet demek için sebepler, 2) Hayır demek için sebepler, 3)Evet dememek için sebepler, 4) Hayır dememek için sebepler. Bu kolonlara sıra numarası ile sebepler yazılmalı. Mesela Hayır demek için sebepler kolonuna, a) seçilme yaşının 18e indirilmesi, b) milletvekili sayısının 600e çıkarılması, c) HSKY üyelerinin seçilme metodu,d) Anayasa mahkemesi üyelerinin seçilme metodu ve bunun gibi. Yine örnek olarak Evet demek için sebepler kısmına a) askeri vesayetin sona ermesi, b) bürokratik vesayetin sona ermesi, c) siyasi istikrarın sağlanması ve bu gibi sebepler sıralanmalı.

Şimdi geliyoruz işin can alıcı kısmına. Yukarıda her bir sütuna yazacağımız her bir sebebin yanına bir de ağırlık puanı koyulacak. Mesela, hayır kolonundaki, seçilme yaşının 18e indirilmesinin yanına ağırlık olarak 15 puan yazarken, milletvekili sayısının 600e çıkmasının yanına 25 puan, HSYK üyelerinin seçilme metodu yanına örneğin 100 puan, Anayasa Mahkemesi üyelerinin seçilme metodu yanına örneğin 300 puan yazılacak. Aynı şekilde Evet demek için sebepler kolonundaki, örneğin askeri vesayetin sona ermesi sebebinin yanına örneğin 400 puan, bürokratik vesayetin sona ermesi sebebinin yanına örneğin 50 puan vb yazabilirsiniz.

Sonra her bir sütundaki ağırlık puanları toplanacak. Evet kolonu ile Hayır dememek için sebepler kolonundaki ağırlıklar bir tarafa, Hayır kolonu ile evet dememek için sebepler kolonundaki puanlar bir tarafa toplanacak. Eğer bunun sonunda Evet kolonundaki ağırlık puanlarının genel toplamı (cem’an yekün), Hayır kolonundaki ağırlık puanlarının toplamından fazla ise Evet, tersi ise Hayır oyu vereceksiniz.

İşte size olabildiğince bilimsel bir metot önermeye çalıştım. Şüphesiz siz daha da iyi bir metot önerebilirsiniz. Hatta daha da iyisi, “benim metoda falan ihtiyacım yok, benim oyum belli zaten” diyebilirsiniz. Sürç-ü lisan ettiysek af ola. Kalın sağlıcakla.

 
Toplam blog
: 326
: 941
Kayıt tarihi
: 10.03.11
 
 

Okullar: TED Ankara Koleji, ODTÜ, Bogaziçi Üniversitesi (Master) İş Hayatı: Philips, Anadolu Endü..