Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Nisan '08

 
Kategori
Haber
 

Ağırlıklı oy meselesi

Ağırlıklı oy meselesi
 

Mutlak eşitlikçi yaklaşım aslında eşitliksizce bir yaklaşımdır.

İki çocuğunuz olduğunu düşünün , biri 5 yaşında diğeri 15 yaşında olsun. Pazarda alış veriş yaptınız eşitlikçilik adına ikisine de aynı ağırlıkta yük verebiliri misiniz?. Burada eşitliği sağlamak için küçük ve güçsüz olana daha hafif yük, büyük olana da daha ağır yük vermek gerekir.

Şirketlerde de bazı hisseler A tipi yapılarak o hisse sahibinin oy hakkı ağırlıklı hale getirilebilir. Örmeğin %30 hissesi olan kişi ağırlıklı oya sahipse, onun onayı olmadan bir karar alamazsınız.

Bu örnekleri çoğaltmak mümkün.

Çoğunluk her şey demek değildir.

Ancak, konu oy verme meselesine geldiğinde ağırlıklı oy uygulaması yapılabilmesi için devletinde herkese iş, aş, eğitim, sağlık gibi temel haklarında eşit haklar sağlaması gerekir ki bundan sonra devlet ben sana her alanda eşit haklar sağladım ama sen diğerleri ile aynı başarıyı göstermedin o halde senin oyunun ağırlığı da ancak bu kadar diyebilsin.

İnsanların eğitim, kültür ve gelir düzeyleri arasındaki faklar minimize edilerek oylarının eşit ağırlıklı hale getirilmesi mümkün olabilir.

Hiçbir ülkede ne devlet herkese eşit imkan sağlayabilir, nede halkına ağırlıklı oy sistemini dayatabilir. Pratikte bunu uygulamanın imkanı yoktur. Devlet insanına uyguladığı eşitsizliği, bir anlamda onun oyunu ağırlıklı hale getirerek dengelemiş oluyor. Başka bir deyişle dağdaki çobanın oyu bu sistemde daha değerli hale geliyor ve ona uygulanan haksızlık bir anlamda dengelenmiş oluyor.

‘’ MEMLEKET TE OXFORD VARDI DA BİZ Mİ GİTMEDİK ‘’ özdeyişini unutmayalım.

Dr. Erdener ILDIZ
8 Nisan 2008

 
Toplam blog
: 80
: 805
Kayıt tarihi
: 25.09.07
 
 

Elektronik yüksek mühendisiyim. Bilgisayarlı kontrol sistemleri üzerinde doktora yaptım. Bir  şirke..