Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ağustos '21

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Ağız Kanseri ve Akdeniz Diyeti

Akdeniz diyetinin, kalp ve damar rahatsızlıkları, göğüs kanseri, kalın bağırsak kanseri gibi hastalıklar başta olmak üzere pek çok hastalığın riskini azalttığını artık biliyoruz. Son zamanlarda yapılan birçok çalışma, diyetimizin, sadece diş çürükleri değil, ağız kanserinin gelişiminde de büyük rol oynadığı bulgusuna ulaştı. Yapılan çalışmalar aynı zamanda ağırlıklı olarak Akdeniz beslenme tarzını uygulayan kişilerin bu kanser tipinin gelişiminde düşük risk taşıdığını da buldu.
 
Milano Üniversitesi’nde, yeme alışkanlıklarının ve Akdeniz beslenme menüsünün ağız kanseri gelişimindeki rolünü daha detaylı araştırmak için, ağız kanseri olan 768 hasta ve 2.078 kontrol bireyi üzerinde, 1997-2009 yılları arasında İtalya ve İsviçre’de yaptıkları çalışmaların verilerini analiz etti.
Zeytinyağı, Tahıllı Ekmek…
 
Bu kapsamlı çalışma sonucunda Akdeniz diyetinden oluşan beslenme menüsünün ağız kanseri üzerinde olumlu bir etkisi olduğuna dair güçlü kanıtlar elde edildi. Diş çürükleri kadar, ağız kanseri riskinin, Akdeniz ürünlerinin (zeytinyağı, tam tahıllı ekmek, uygun miktarda et ve günlük ürün tüketimi – raf ömrü uzatılmamış) doğru kullanılmasıyla orantılı olarak azaldığı sonucuna ulaşıldı. Çalışma ayrıca bu beslenme tarzının gençlerde, eğitim seviyesi yüksek kişilerde ve sigarayı bırakmış kişilerde daha etkili sonuçlar verdiğini olduğunu da ortaya koydu.
 
Better Oral Health Europe’a göre, ağız kanseri, Avrupa’daki erkekler arasında en sık rastlanan 12. kanser türü. 2008 yılında Avrupa’da ortalama 132 bin baş ve boyun kanseri vakası görüldü ve bunların 62 bin 800’ü ölüm ile sonuçlandı. Kadın ve genç yetişkinlerde artış gösteren bu kanser türünde özellikle Doğu Avrupa’da ölüm oranları yükselmeye devam ediyor. 
 
Ağız kanserleri maalesef yüksek ölüm oranları ve zor tedavi seçenekleriyle riskler barındırıyor. Düzgün beslenme, iyi ağız hijyeni dışında fark edilmeyecek ağız kanseri belirtilerini atlamamak için düzenli diş hekimi kontrolü ve iki haftadan uzun sürede iyileşmeyen ağız yaralarını dikkate almamız gerekir.
 
Diğer blog yazılarımız için; https://www.onurozturk.com/blog/
İnstagram : https://www.instagram.com/dronurozturk/?hl=tr
 
 
Toplam blog
: 57
: 351
Kayıt tarihi
: 17.12.14
 
 

Diş hekimliğinde merak edilen, aklınıza gelip doktorunuza sormak isteyeceğiniz bir çok sorunun ce..