Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Diş Hekimi Can Sağlat

http://blog.milliyet.com.tr/dis

29 Ekim '09

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Ağız kokusu neden oluşur çözümleri nelerdir?

Ağız kokusu neden oluşur çözümleri nelerdir?
 

Ağız Kokusu


Diş hekimlerinin sıklıkla karşılaştığı sorulardan birisi de kötü ağız kokusu "KAK" olgusudur.

Günümüzde toplumun %30 unun KAK ile karşı karşıya olduğu ve kadınlarda daha sıklıkla rastlandığı belirtilmektedir.

KAK kişilerin sosyal ve iş yaşamlarında ciddi bir handikaplar yaratmaktadır.

İnsanlar, koku sinirlerinin zamanla ortama adapte olmaları nedeni ile kendi ağız kokularını objektif olarak değerlendirememektedirler. Bu nedenle çevrelerinde oldukça sık karşılaştıkları KAK nun kendilerinde de olabileceği düşüncesi ve kuşkusu ile huzursuzluk çekebilmektedirler (halitaphobia).

Kişilerin ağız kokusu sorunu ile karşı karşıya olup olmadıklarını kendi kendilerine saptayabilirler .


Bu iş için oldukça basit birkaç tane test yöntemi önerebiliriz:

Bir parça mumsuz ve kokusuz diş ipi üst büyük azı dişlerinin arasına yerleştirilir ve çıkartıldıktan sonra 45 saniye beklenir. ya da

Dil iyice dışarıya çıkartılır, Bir gazlı bez parçası ile dil ucundan tutulur ve bir başka gazlı bez ile dil kökü sıyrılır.

45 saniye beklenir. Koklanır. Bu süre sonunda hoş olmayan bir koku algılanırsa KAK sorununuz var demektir.


Kötü ağız kokusunun nedenleri:

Ağız kokusunun oluşmasında rol alan çok çeşitli nedenler sayılmasına karşın, %85-90 oranında ağız ortamından kaynaklandığı bilinmektedir .

Ağız ortamından kaynaklanan iki çeşit kokudan bahsedebiliriz: Bunlardan birincisi alınan gıdalar nedeni ile oluşan geçici ağız kokusu ikincisi de anerop bakterilerin neden olduğu kronik ağız kokusudur.

Geçici ağız kokusu alınan gıdanın cinsine göre belirli bir süre sonra kendiliğinden geçer.

Kronik ağız kokusunun oluşmasında diş çürükleri, diş eti hastalıkları, aftlar, uyumsuz ve kötü kullanılan protezler ve ağız kuruluğu gibi faktörler rol oynamakla birlikte; sorunun esas nedeni ağız içerisindeki yumuşak dokularda özellikle dil kökündeki oluşan anerop bakteri birikimidir .

Dil kökü üzerinde biriken ölü doku artıkları, kan elemanları ve gıda artıkları anerop bakteriler tarafından dekompose edilerek volatile sulphur components "VSC" oluşumuna neden olurlar.

VSC hidrojen sülfit ve metyl mercaptan içerir. Hidrojen sülfit çürük yumurta kokusunu, metyl mercaptan da ahır kokusunu andıran oldukça rahatsız edici kokulara sahip uçucu gazlardır.

Nadir olarak. Ağız kokusuna ağız dışı etkenler sebep olabilmektedir.

Bu nedenlerin başında sinüzit, polip gibi burunla ilgili hastalıklar gelir. Bu oluşumlar burundan hava girişini engelleyerek burun mukozasının kurumasına yol açarak burada kötü kokunun oluşmasına neden olur. Bu durumda kötü koku ağızdan ziyade burundan gelmektedir.

Çocuklarda burundan gelen kokularda burna yabancı madde kaçıp kaçmadığı araştırılmalıdır. Buruna yabancı madde kaçması sonucu oluşan koku KAK dan hafif peynirimsi kokması ile ayrılabilmektedir.

Tükürük akış hızı ve miktarındaki azalma ağız kuruluğu artıcı etkenler arasındadır. Ağız kuruluğunda normalden daha az olan tükürük dil üzerinde oluşan sülfür bileşiklerini yeterince yıkayamaz bu şekli ile ağız kokusunun artmasına neden olur.

Ağız kuruluğunun bir diğer olumsuzluğu da tükürük azlığının ortamdaki oksijen azlığına da neden olmasıdır. Ağız ortamındaki oksijen azlığı aneorob ortamın oluşmasına yol açmaktadır.

Bademcik iltihaplanmaları devamlı ağız kokusu oluşmasına neden değildir. Ancak enfeksiyon sırasında geçici bir ağı kokusu söz konusudur.

Bunların dışında bronşial ve akciğer enfeksiyonları, böbrek yetmezlikleri, bazı tür kanserler, metabolik fonksiyon bozuklukları da KAK na neden olabilmektedir. Ancak bunlar toplam KAK olguları arasında çok az yer tutmaktadır.

Yaygın olan bir düşüncenin aksine KAK sindirim sisteminden kaynaklanmaz. Çünkü yutak normalde kollapse haldedir bir başka deyişle sadece gıdaların akışına izin verir. Sadece geğirme olayında ters hava akışı oluşur ki bu da kronik KAK nun oluşması için yeterli neden değildir.

Stres ağız kuruluğu yol açtığı için halitosisin oluşma nedenleri arasında sayılmaktadır.

Kullanılan bazı ilaçlar da KAK na neden olabilmektedir.


Tedavi:

Ağız kokusunun tedavisinde iki ana yöntem kullanılmaktadır.

1- Ağız kokusunun kokunun nedeni olan VSC nin kokusunu nötralize etmek.

2- VSC nin oluşmasına neden olan gram negatif bakterileri elimine etmek.

Tedavinin temelinde etkili ve tam ağız diş bakımı yatmaktadır.

Günde en az iki kez ve üçer dakika yapılan diş temizliği ne ilave olarak dil temizliği de yapılmalıdır. Dil temizliği özel dil kazıyıcıları "tongue scraper" ile yapılabildiği gibi bu iş için her zaman kullandığınız diş fırçası da kullanılabilmektedir.

Tedavide kullanılan ajanlardan en önemlilerinden biri de ağız gargaralarıdır.

KAK bulunan kişiler bileşimlerinde chlorine diokside ya da bileşiklerini bulunduran ağız gargaraları kullanmalıdırlar.

Bu tipteki gargaranın yapısında bulunan chlorine diokside çözünerek Oxchloride parçacıkları oluşturur. Oluşan Oxchloride de VSC nin kimyasal olarak zararsız ve kokusuz bileşiklere dönüşmesini sağlar.

Ağız kokusu olan kişiler alkol içeren ağız gargaraları kullanmamalıdırlar.

Alkollü gargaralar ağız kuruluğuna neden olarak KAK için uygun zemini yaratırlar.

Tedavinin bir diğer aşaması da dil üzerinde oluşan plağı elimine etmektir. Bu iş için özel üretilmiş dil kazıyıcılarını kullanıldığı gibi diş fırçası da kullanılabilir.

Diş fırçalama ağız kokusunu %25 oranında, dil temizliği %75 oranında ikizinin birlikte yapılmasın % 85 oranında azaltmaktadır.

Ağızda oluşan aftlar, KAK na neden olabilmektedir. Aftların oluşma nedenlerinden olan, sabun ve şampuanların yapımında kullanılan, sodyum laury sulfate SLS içeren diş macunu ve gargara kullanmaktan kaçınmak gerekmektedir.

Diş eti ceplerinde üreyen aneorob bakteriler ağızın kötü kokmasına neden olan VSC un açığa çıkmasına neden olurlar.

Eğer ağız kokusunun oluşma nedeni olarak diş eti hastalığı saptanmışsa. Dişeti cepleri elimine edilerek diş etleri sağlığına kavuşturulmalıdır.


ÖZETLE

Günde an az iki kez ağız-diş bakımı YAP

Her diş fırçalama işleminden sonra dil temizliği YAP

STOP süt ve sütlü ürünlerin kullanımı Ağızda kalan protein artıkları aneorob bakteriler tarafından bozunarak VSC oluşumuna neden olurlar

STOP kahve ve çay Kahve ve Çay’ın içerdiği asit ağız ortamındaki oksijeni azaltır, bu durum da aneorob bakteri üremesine neden olur.

STOP sigara

STOP baharat ve baharatlı yiyecekler

STOP alkol ve alkol içeren gargaralar Ağız kuruluğuna neden olur.

STOP şekerli sakızlar Şeker bakteriler tarafından bozunarak VSC oluşturur.

Kullandığınız ilaçları GÖZDEN GEÇİR

Günde en az on bardak su İÇ.

Eğer bu çözümler KAK durumunuzu gidermezse bu durumda sistemik yani vücudun diğer kısımlarındaki özellikle midenizdeki problem ya da rahatsızlıklara baktırmalısınız.

Sağlık Ağızdan Başlar!

Sevgiyle kalın...

 
Toplam blog
: 10
: 32072
Kayıt tarihi
: 14.11.06
 
 

1974 yılında İstanbulda doğdum. İlk ve orta okulu ilköğretim okulunda okuduktan sonra 1988 - 92 y..