Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Aralık '17

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Ağız Kokusu ve Diş Çürükleri Olmadan Yaşayabilirsiniz. İşte 9 Adımda Ağız ve Diş Sağlığı

Ağız Kokusu ve Diş Çürükleri Olmadan Yaşayabilirsiniz. İşte 9 Adımda Ağız ve Diş Sağlığı
 

Ağız Kokusu ve Diş Çürükleri Olmadan Yaşayabilirsiniz.


Ağız kokusu ve diş çürükleri günlük hayatımızı zorlaştıran en önemli sağlık problemleri arasındadır.  Ancak diş ağrısı gibi hayatı doğrudan etkilemediği için gereken önem verilmemektedir. Aşağıda bu can sıkıcı rahatsızlığı engellemenin dokuz adımını bulabilirsiniz.

Sürekli kahve molası: Çoğunlukla ofis çalışanlarının sahip olduğu sık kahve, çay vs. içme ve atıştırma alışkanlığı, ağızda asit salgılayan bakterileri aktive ederek bu bakterilerin diş yüzeyinde yaşamasına ve dişleri çürütmesine neden olur. Çay ve kahvenin şekersiz tüketilmesi ya da bu içecekler yerine süt ve süt ürünlerinin tercih edilmesi, yine bunların yanında atıştırılan yiyeceklerden kaçınılması ağız sağlığımız için gerekli önlemler arasındadır.

Sigara kullanımı: Sigara içmek ağız kuruluğundan ağız kokusuna, dişlerin sararmasına hatta ağız kanserine kadar birçok hastalığa sebep olabilir. Sadece sağlıklı dişler için değil aynı zamanda sağlıklı bir yaşam için sigarayı bırakmak gerekir.

Diş ipi ve fırçasının önemi: Ağız sağlığının en önemli bakımı diş fırçalamaktır. Dişler her yaşta, günde en az iki kez fırçalanmalıdır. Hekim tavsiyesiyle alınan diş fırçası 3 aylık dönemlerle yenilenmelidir. Yaygın olarak bilinenin aksine dişler fırçalanırken diş fırçası kuru olmalıdır. Fırça ıslatılarak yapılan işlemde, fırça kılları yumuşadığı için temizlik tam olarak gerçekleşmemektedir. Ayrıca macunun içinde bulunan florun suyla temas ettiği zaman etkinliğini kaybettiği unutulmamalıdır. Fakat sadece diş fırçalamak; dişlerin birbirine bakan diş ara yüzlerinin, kuron köprü ve implant restorasyonlarının altlarının ve ortodonti tedavisi gören kişilerin ağız temizliğinde tek başına yeterli değildir. Diş fırçasının ulaşamadığı diş araları diş ipi kullanılarak temizlenebilir. Diş ipi diş eti hastalıklarından korunmak için de ideal bir temizlik yöntemidir.

Yemek dışında tüketilen tatlı: Çürümeye yol açan bakteriler yemek sırasında aktifleşirler. Ana yemek sırasında hâlihazırda etkin olan bu bakteriler, üzerine tüketilen tatlı sırasında daha fazla aktifleşmezler. İnsanların yemekten birkaç saat sonra tatlı yemeyi tercih etmesi pasif haldeki mikroorganizmaları yeniden etkin hale getirdiği için zararlıdır. Bu nedenle tatlıların yemek öğünleri içerisinde tüketilmesi diş sağlığı için önemlidir.

Su ihtiyacı: Yemek yedikten sonra diş için yapılacak en iyi şey su veya süt içmektir. Yemekten sonra içilen bir bardak su, yemek parçalarını ağızdan uzaklaştırır ve ağızdaki asidik ortamı nötr hale getirir. Ayrıca süt içmek dişler için gerekli olan kalsiyum oluşumunu sağlar.

Çiğnenemeyen tatlılara dikkat: Sakız, yapışkan tatlılar ve kuruyemiş ağzın içinde temizlenmesi zor alanlarda bakterilere ve hatta diş kırıklarına neden olabilir. Mümkün olduğunca bu tür gıdalardan uzak durmak gerekir. Bu yiyecekler yenildiği takdirde bunların dişlerden arındırma işlemi büyük bir titizlikle yapılmalıdır.

Meyve ve sebzelerden kaçmayın: Meyve ve sebze yememenin ağız içerisinde kötü sonuçları vardır. Bilindiği gibi meyve ve sebzeler vitamin içerirler. Bunlar dişetleri için çok önemlidirler.  Ayrıca elma gibi sert meyve ve sebzelerin tüketimi dişlerde mekanik temizliğe de neden olur.

Şekersiz sakızı tercih edin: Eğer sakız çiğnemek gibi bir alışkanlığınız varsa şekersiz sakızları tercih etmelisiniz. Şekersiz sakız çiğnemek ağzın tükürük akışını hızlandırır; ağzın temizlenmesine ve ağız içi asidin dengelenmesine yardımcı olur.

Diğer blog yazılarım için; https://www.onurozturk.com/blog/

instagram: https://www.instagram.com/dronurozturk/

 
Toplam blog
: 57
: 351
Kayıt tarihi
: 17.12.14
 
 

Diş hekimliğinde merak edilen, aklınıza gelip doktorunuza sormak isteyeceğiniz bir çok sorunun ce..