Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Haziran '13

 
Kategori
Cinsel Sağlık
 

Ağrılı Cinsel İlişki (Disparoni) Nedir?

Ağrılı Cinsel İlişki (Disparoni) Nedir?
 

Ağrılı cinsel ilişki birçok kadının gizli sorunudur.


AĞRILI CİNSEL İLİŞKİ PEK ÇOK KADININ GİZLİ SORUNUDUR !

Ağrılı cinsel İlişki yani “Disparoni” yakınması ülkemizde pek çok kadının gizli şikayetidir. Bazı kadınlar bu tür sorunun olduğunu farkına bile varamamakta, cinselliği bir "kadınlık görevi" olarak görmektedir. Bu maalesef yanlış yerleşmiş kültürel bir saplantıdır.

Hera Klinik’te 2003 yılından beri 2500 ün üzerinde tedavi ettiğimiz hastalarımızda  zaman  içinde  cinsel ilişkiden beklentilerinin arttığını ve bunun sonucunda,  özellikle son yıllarda bu yanlış saplantının  da değişmeye başladığını gözlemledik. Cinsel sorunlarını "sorun olarak gören" ve bu nedenle jinekolog ve cinsel terapi kliniklerine başvuran hastaların sayısı her geçen gün artmaktadır.

Disparoni nedir?
Cinsel birleşme sırasında ağrı, acı, yanma, batma gibi hoşnutsuzluk içeren durumlara disparoni yani 'Cinsel ilişki ağrısı' denilmektedir. Her 10 kişiden birisinin sorunu olan disparoni; % 70 jinekolojik, %30 psikolojik sebeplidir.

Disparoninin psikolojik boyutunu en fazla vajinismus oluşturmaktadır. Vajinismus hastalarının pek çoğu cinsel ilişkiyi hiç yaşayamazken bazıları zor ve ağrılı şekilde ilişkiye girebilmektedir. Cinsel ilişki başında veya sırasında ağrı, acı, yanma, batma hissetme kaygısı kişinin, kendisini kasmasına neden olabilmektedir. Kasılma derin ise hazzın azalmasıyla vajinal kuruluk ve bunun sonucunda daha fazla  acıya yol açarak kişiyi kısır döngüye sokabilmektedir. Bu kısır döngünün sürekliliği de kişiyi cinsel ilişkiden soğutmakta ve zamanla cinselliğe tamamen kapatmasına yol açabilir.

Vajinismusa bağlı (psikolojik) cinsel ağrı sorunlarının tedavisinde cinsel terapiler uygulanmaktadır.

Disparoninin fiziksel nedenleri arasında:  Vajinit (vajinal enfeksiyon) ,vulvit (dış genital enfeksiyon) , vulvar vestibulit sendrom (VVS) , rahim yumurtalık ve  tüpler ile  ilgili bir takım patolojiler, vajinal cerrahi müdahaleler, geçirilmiş batın ameliyatları (sezaryen, miyom ameliyatları gibi ..) , doğum sonrası dikişlerinin iyi iyileşmemesi sayılabilir. Ayrıca kızlık zarı ile ilgili doğuştan anormallikler ile menopoz dönemindeki hormonal değişiklikler de ilişki sırasında acıya neden olabilir.  

Öncelikle jinekolojik muayene !
Disparoni çok geniş bir kavramdır. Cinsel ilişki ağrısı genelde fiziksel sebepli olduğu için muhakkak bir jinekolog tarafından öncelikle jinekolojik muayene ile nedeni saptanmalı ve nedene yönelik tedavisi yapılmalıdır.   

Doktorun tecrübesi bu noktada son derece önemlidir. Bu nedenle doğru teşhis konulduktan sonra nedene yönelik bireyselleştirilmiş tedavi uygulanmalıdır. 

 Nedene yönelik tedavileri çeşitlidir:

- Vajinal akıntı ve vajinit nedeni ile cinsel ilişkide yanma ve acıma varsa enfeksiyon tedavisi için antibiyotik ve vajinal ilaçlar verilmektedir.

- Vajinal kuruluk nedeni ile verilen vajina içine fitil, krem, jel, sprey formundaki ilaçlar oldukça faydalar sağlamaktadır. Bu tür kayganlaştırıcı maddeler vajina PH'ına uygun ve su bazlı olmalıdır.

- Menopoz döneminde verilen lokal estrojen (estriol) içeren preparatlar da kana geçmediğinden zararsızdır. Estrojenin vajina ve vulva cilt dokusu üzerine yenileyici etkisi cinsel ilişkiyi oldukça rahatlatmaktadır.

- Bazen cerrahi müdahaleler gerekebilmektedir. Yumurtalık kisti, myom, abse gibi nedenlerle sorun yaşayan hastalara batın ameliyatları yapılmaktadır. Kızlık zarı anormallikleri, vajinal perde, bartholin absesi veya vulvar vestibulit sendroma (VVS) bağlı cinsel ağrı problemlerinde basit cerrahi girişimler uygulanabilmektedir. Vajinada doğuştan anatomik sorunlar ya da önceden geçirilmiş cerrahi müdahaleler sonucunda  darlık varsa  veya kötü iyileşmiş doğum dikiş izleri mevcutsa yine cerrahi müdahalelere gerek duyulabilmektedir.

Disparoni erkek eşi de etkileyebilir…
Cinsel ilişkide ağrı zamanla cinsel ilişkide isteksizliğe de yol açabilmektedir. Çiftleri cinsel ilişkiden soğutabilmektedir. Mutlaka tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Hatta  zamanla  isteksizlik erkekte de sertleşme sorunu ve erken boşalmaya neden olabilmektedir.

Çoğu zaman fizyolojik ve psikolojik nedenler bir aradadır. Bu nedenle fiziksel sebepler ortadan kaldırıldıktan sonra cinsel terapiye geçilerek sorun kökten çözüme kavuşturulmalıdır. Çünkü zamanla gelişen “öğrenilmiş çaresizlik” durumu vardır. Yani çiftler yaşadıkları sorunları bir başarısızlık olarak görmekte ve problemlerini kendi içlerinde kanıksamaktadırlar.

Disparoni bir kader değildir !
Disparoni, aynı vajinismus probleminde olduğu gibi günümüzde modern ve bilimsel cinsel tedavi seçenekleri ile % 100 çözüme kavuşmaktadır. Kişiye özel (bireysel) tedavi teknikleri son derece güzel sonuçlar vermektedir. Zamanında çözülmeyen cinsel sorunların evlilik sorununa dönüşebileceği de akıldan çıkartılmamalıdır. Bu yüzden çiftler tedavi arayışında asla gecikmemeli ve destek almaktan çekinmemelidirler. 

 
Toplam blog
: 37
: 8189
Kayıt tarihi
: 18.04.13
 
 

Jinekolog ve Cinsel Terapist Op. Dr. Süleyman Eserdağ 1969 yılında Bursa’da doğdu. 1986 yılı..