Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Mayıs '13

 
Kategori
Hayvanlar Alemi
 

Ağustos böceklerinin ABD işgali

Ağustos böceklerinin ABD işgali
 

Hayvanlar âleminin en gürültücü ve tembel yaratıklarından olan ‘Ağustos böcekleri’ Amerika’daki mevsim sıcaklarının artması nedeniyle, (64 F) toprak altındaki uykularından uyanarak ABD’nin doğu kıyılarını işgal etmeye başladı. Bu sevimli böcek sürüsünün sayısının milyarlarca olması nedeniyle bölgedeki gökyüzünde siyah bulutlar oluşmaya başladı. Uzmanlara göre; böcekler sadece toprak sıcaklığının artmasıyla ortaya çıkıyor ve kendilerine yeni eşler arıyorlar.

Bu böcekleri gören yerel halk olayı uğursuz bir istila olarak değerlendiriyorlar. Öyle ki böceklerin havada sıçrarken çıkardıkları ses kilometrelerce öteden duyulan şiddetli bir uğultuya dönüşüyor. Bazı kimseler bu sevimli canlıları uğursuz ve kıtlık habercisi olarak görseler de literatürde insanlara zarar verdiklerine dair bir vakaya pek rastlanmış değil.

Illinois Üniversitesi’nde bir böcek bilimci olan May Berenbaum: “Bu Ağustos böceklerinin milyarlarca üyeden oluşan büyük ordularının amacı bir Zombi gibi insanların kanını emmek değil.  Oldukça uzun bir süre yeraltında bekledikten sonra sadece tek bir şeyi arıyorlar; Seks!” Bu böcekler konakladıkları ağaçlarda ve çayırlarda birkaç hafta geçtikten sonra ölecekler ve onların yavruları belirsiz bir gelecekte tekrar ortaya çıkacakları günü bekleyecek.

Uzmanlar bu doğaüstü olayın bir daha ki sefere 2030’dan önce gerçekleşmeyeceğini varsayıyorlar. Smithsonian Enstitüsünden araştırmacı Gary Hevel gelecek sefer böceklerin sayısının birkaç trilyonu bulabileceğini düşünüyor. Bu böcekleri bazı uzmanlar uzun yıllar bekleyip periyodik uyanan canlılar olarak görüyor. (Ortalama: 13–17 yıl) Sayılarındaki güç ağustos böceklerinin yaşamı için bir anahtardır.

Kaynak: The Guardian

 
Toplam blog
: 36
: 615
Kayıt tarihi
: 07.12.12
 
 

Beyaz Arif Akbaş, (d.1979 İstanbul) Türk eleştirmen şair/yazar. 2005 yılında Ahmet Yesevi Ünivers..