Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya

http://blog.milliyet.com.tr/implant

10 Ocak '21

 
Kategori
Bilim
 

Ağzımızdaki Robot!

Gün geçmiyor ki bir yenilik duyurulmasın. Hemen her gün teknoloji haberlerinde yeni bir haber ve duyuru var. Bunlar üst üste eklendiğinde ve birbirleri ile çapraz bağlantı kurulduğunda bir başka yeniliğe de kapılar açılmış oluyor. 

Benim sektörüm diş hekimliği de bu teknolojilerden nasibini alan bie sektör. Özellikle 3 boyutlu tarayıcılar ve yazıcıların geliştirilmesi ve yaygınlaşması ile birlikte bizim sektörümüzde de çok güzel gelişmeler. 

Bilgisayar ve Diş Hekimliği

Plastik cerrahi ve diş hekimliği olarak daha güzel bir görüntü üzerinde çalışan branşlarız. Özellikle gülüş tasarımı uygulamaları ve diş kaplama yapımında 3 boyutlu teknolojiler kullanılıyor. 3D tarayıcılar ile diş görüntüleri bilgisayara aktarılıyor. Tasarım yapılıyor ve üretime geçliyor. 3D printerler yüksek hassasiyet ile üretim yapabiliyor.Diş estetiği, zirkonyum diş kaplama uygulamalarında bilgisayarlar kullanılıyor.

Peki gelecekte neler olacak? Diş çürükleri tespiti için programlar kullanılmaya başlandı Gelecekte de bu çürük bölgeleri hedef alınarak temizleme işlemi rahatlıkla yapılabilir. Diş çürük kavitesi açmak için navigasyon ile yönlendirilen döner aletler veya lazer kullanılması olası yani. 

Peki diş kesimi yapabilir mi? Neden olmasın. Dişin hacmi 3 boyutlu olarak tespit edildikten sonra her yüzeyden belirli bir miktar aşındırma yapabilecek aparatlar geliştirilmesi gerekiyor. Bu şlemler bir tahta veya metal gibi cisimler üzerinde denenip gerçekleştirilebilse de insan üzerinde böylesi bir sistemi çalıştırmak biraz zor. En azından insan kontrolünü tamamen devreden çıkararak yapmak oldukça zor gibi görünüyor. 

Bakalım zaman bize neler öğretecek. Sağlıkla kalın

Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya

 
Toplam blog
: 5
: 156
Kayıt tarihi
: 27.02.11
 
 

1970 Doğumluyum. İstanbul Bakırköyde yaşıyorum. 1992 İst.Üniversitesi Diş Hek Fak Bitirdim. impla..