Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ekim '13

 
Kategori
Siyaset
 

Ah, “hain” Türkiye, ah...

Ah, “hain” Türkiye, ah...
 

Cumhurbaşkanı İlham Eliyev yemin töreninde Azerbaycan bayrağını öperken - Resim prezident.az sitesinden alıntıdır


Azerbaycan`da 9 Ekim 2013 Cumhurbaşkanı seçimleri artık tarih oldu. Geçen Cumartesi günü seçimleri büyük farkla kazanmış İlham Aliyev`in yemin töreni düzenlendi. Tören önceki defalardan farklı bir şekilde; Azerbaycan`da denildiği gibi, Amerikanca yapıldı. Yani sade bir yemin töreni oldu. Yeniden Cumhurbaşkanı seçilmiş İlham Aliyev Milli Meclis`e geldi, önce Azerbaycan Anayasası`na, ardından da Kuran`a el basarak yemin etti. Yeniden seçilmiş Cumhurbaşkanının Azerbaycan bayrağını da öptüğü törene devlet büyükleri, milletvekilleri katıldı, ama yabancı hiç kimse davet edilmedi. Hatta büyükelçiler bele davet edilmedi. Devletin üstünden durumla bağlı açıklama da kendini çok bekletmedi; “biz sıradan bir tören yapmayı tercih ettik, fazla masrafa gerek yok” gibi.

Tebrik ederiz yeniden Cumhurbaşkanı seçilmiş İlham Aliyev`i. Umarız Azerbaycan onun önceki 10 yıllık yönetiminde olduğu gibi hızlı gelişmeyi daha da hızlandırır. Dünyada kazandığı mevkileri daha da ileri götürür ve artı Türk Dünyası için çalışmalar da aynı hızla devam eder.

Ama söz konumuz bunlar değil. Seçimin ta kendisi, daha doğrusu, seçime Türkiye zirvesinin yaklaşımına verilen yankılardır.

9 Ekim seçiminin hemen ertesi günü artık İlham Aliyev`in kesin bir farkla kazandığı kimsede kuşku doğurmuyordu. Henuz resmi sonuçlar ortada olmasa da 10 Ekim gününden İlham Aliyev`e yurtdışından tebrikler gelmeye başlamışdı bele. İlk tebrik edenler sırasında tabii ki, kardeş ülke, Azerbaycan halkının Azerbaycan`dan hiç farklı bir gözle görmediği Türkiye vardı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül İlham Aliyev`i ilk tebrik edenlerin ön sırasındaydı. Zaten böyle olması lazımdı, çünkü Türkiye Azerbaycan insanının, Azerbaycan halkının en çok önem verdiği, sevdiği kan kardeşi bir ülkedir.

Ama Türkiye devlet zirvesinin böyle hızlı tebriğini beğenmeyenler de oldu. Özellikle seçimi kaybetmiş, hem de hile yüzünden kaybettiğini öne süren muhalefet temsilcileri Türkiye`yi “hain” ilan ettiler. Evet, yanlış duymadınız, “hain”. Onlara göre kardeş Türkiye İlham Aliyev`i tebrik ettiği için hain miş! Bir de kendilerine Türkçü, Milliyetçi, bilmem Turancı diyorlar mış! Peki nasıl olur da Türkçü birileri Türkiye gibi Türk Dünyasının en önemli devletini hain ilan eder? Olur mu böyle bir şey? Bana göre olmaz, hiç olmaz! Türkiye hain değil ve olamaz da!

Aslında bunun böyle olduğunu onlar da biliyor. Ama hile karıştırıldığını iddia ettikleri bir seçimin sonuçlarına dayanarak Türkiye devlet zirvesinin İlham Aliyev`i tebrik etmesini yanlış buluyorlar. Onlara göre hile ile Cumhurbaşkanlığını tekrar kazanmış İlham Aliyev`le aynı sırada olmak ihanet miş. Hem de Türk milletine ihanet miş.

Şimdi böyle düşünenlere anlatmak zorundayız ki, Azerbaycan`daki seçimleri Türkiye Devleti ve onun başındaki kişiler değil, Azerbaycan Devleti ve Azerbaycan halkı gerçekleştirmişdir. Soruların tek muhatabı Azerbaycan`ın ta kendisidir. Bir hile olmuşsa, seçimlerde hak ve hukuk ihlalleri olmuşsa, buyurun, mahkemeler var, araştırın. Bana göre, yasalarımıza göre hem de, Azerbaycan`da yapılan seçimlerle bağlı sorunlara göre yanıt verecek kişiler başka ülkelerin resmileri değildir. Hele kardeş Türkiye`nin Cumhurbaşkanı, Başbakanı hiç değildir. Onlar sandıktan çıkmış sonuçlara dayanarak gereğeni yapmışlar; İlham Aliyev`i tebrik etmişler. Bu kadar yani! Nerde ihanet? Peki tebrik etmeseydiler de Azerbaycan halkının büyük çoğunluğu “Türkiye Devleti neden geç kalıyor” diye sormaz mıydı? Ben hemen sorar, sorgulardım! Çünkü tüm dünya bir tarafa olsa, Türkiye`den beklentilerimiz her zaman farklı olmuştur.

Hileye gelince; seçimler ideal olmasa da İlham Aliyev`in kazanması gayet tabii ve haklı. Çünkü o gerçekten en önde giden muhalefet adayı Cemil Hasanlı (Hesenli) ile karşılaştırılamayacak kadar güçlüdür. Evet, İlham Aliyev şu an için Azerbaycan`ın sadece Cumhurbaşkanı değil, en güçlü siyaset ve devlet adamıdır. Hatta onun bir sonraki seçimde bele aynı güçte ve çok çok önde olabileceğini tahmin edebiliriz. O yüzden birileri muhtemelen kaybedecekleri daha sonraki seçimlerde de, aman aman, Türkiye`yi sorumlu tutmayı düşünmesinler. Seçimi kazanmak isteyenlerin ilk vazifesi güçlenmektir. Hadi bakalım, bir sonraki seçime güçlenerek gelebilecek misiniz? Emin olun, kazanırsanız sizi ilk tebrik eden yene de “hain” ilan ettiğiniz Türkiye olur. Çünkü Türkiye için Azerbaycan`da ayrı ayrı kişiler değil, devletimizin ta kendisi önemlidir. Ve halkın iradesi hangi kararı kabul ederse, Türkiye devleti de o iradenin arkasında olur. Nasıl ki, 9 Ekim seçimlerinde Azerbaycan halkının iradesi İlham Aliyev`i galip ilan etti, Türkiye hemen ardından şu iradeye saygısını beyan etti.

 
Toplam blog
: 39
: 1723
Kayıt tarihi
: 16.02.13
 
 

Gazeteci yazar. 1968, 3 Ağustos günü Azerbaycan`ın Haçmaz ilçesinin Dedeli köyünde doğdu. 1991`de..