Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ağustos '11

 
Kategori
Dünya
 

Ah be kocaoğlan!

Ah be kocaoğlan!
 

Piyasaların ŞİŞMAN ÇOCUĞU Amerika! Ama yarın ÇİN olacak!!


Malum güçler de diyebiliriz ama, genel anlamda dünya ekonomisini yöneten Batı patentli sistemin en önemli aktörlerinden biri Kredi Değerlendirme Kuruluşları (KDK)dır. Bu kuruluşlar piyasa denen büyük caddede ellerinde sopa dolaşır dururlar. Biraz fazla zıplayan, kafasını çıkaran gördüler mi? Hiç affetmezler! Kafasına sopayı indirirler. (Sopayı indirmezler de sopadan beter bir şeyi, “kredibilite” denilen notu indirirler.)

Bu cadde, öyle büyük bir caddedir ki piyasa caddesinde ahalinin haracını yiyen, külhanbeyi gibi dolanan bazı besili kocaoğlanlar vardır. Biz bunlara “Emperyalist ülkeler yada kurumlar” diyoruz. İşte, bu emperyalist kurumlar her ne hikmetse(!), eli sopalı KDK’ların sopasına karşı efsunludur. Bu ‘efsun’ durumunun temel sebebinin, külhanbeylerinin himayesi olduğu da söylenebilir. Lafa gelince KDK’lar bağımsızdır(!), ellerindeki sopayı adaletle kullanırlar(!) ve haksız yere kimsenin kaşını gözünü yarmazlar(!) ... (Aynı, bizdeki adalet sistemi gibi.) Daha doğrusu bu güne kadar öyle zannederdik!

Amma eli sopalı KDK’lardan birkaç tanesi kısa bir zaman önce, 2008 krizinin orta yerinde –pıt diye– öldü. (Tam arkasından Fatiha okuyacaktık ki) Bir de baktık KDK’lardan biri, –kafayı iyice sıyırmış olacak ki– caddenin en kalantor ‘şahsiyeti’ olan Sam Amcaya DAN-DUN dalıyor!…

Kredi notu-mıredi notu demiyor, veriyor sopayı!… (Kredi notunu “AAA” dan “AA” ya indiriyor!) Çüş, hoşt, höt demeye kalmadan Sam Amca, iki seksen Wall Street’e yapışıyor!

Gerçi birçoğumuzun yüreğine su serpen bir hareket ama, sonuçta Sam Amcanın karizmayı Çarşamba Pazarına çeviriyor! Fırsattan istifade eden piyasa ahalisi, baygın haldeki Sam Amcanın işini bitiriyor! !!! Donuna kadar soyuyorlar!

Ayılır ayılmaz “Ben neredeyim” diyen, kan revan içindeki Sam Amca, Wall Street’te don paça kaldığını fark ediyor! Elinde, cebinde, üzerinde ne varsa yağmalamışlar! Ağlaya zırlaya annesine (Sermaye Piyasası Düzenleme Kurulu-SEC’e) gidip parasını kaptırdığını söylüyor.

SEC, olayı öğrenince öfkeyle KDK’nın üzerine yürüyor! Hesap sormaya başlıyor:
1- Bu dayak olayını önceden kimseye söyledin mi?
2- Söylediysen kimler biliyordu?
3- Bizim kocaoğlanı soyup soğana çeviren kim?

Sonuçta: “Kocaoğlanın” kafasında şiş, elleri cebinde kalıyor. Ama SEC, bu olayın intikamını KDK’dan almaya kararlı. Bir daha kimsenin kafasına indirmesin diye elindeki sopayı alacak gibi görünüyor.

O sopa yıllarca, kim bilir kaç defa bizim kafamıza da indi. Ama ne yazık ki bizim, ‘kocaoğlan’ gibi bir annemiz yok!
Şimdi sakın çifte standart filan var deyip de milletin kafasını bozmayın.
Çifte-mifte standart yok.
Tek standart var:
“Kocaoğlanın kafasına sopayı vurmayacaksın.”
Başka kafa mı yok!.

* * *

Nasıl bir mantıksa: Bir KREDİ DEĞERLENDİRME KURULUŞU varlığını, denetleyip değerlendirmekle sorumlu olduğu bir kuruma borçlu. Lafa gelince “BAĞIMSIZ” ama, icraata gelince tasmasından tutan biri var! Hem de kim?

Bizler bu tür absürdlüklere biz alıştık.
Bari, Amerika’yı kirletmeyin! :)))))
Hep sevgi ile kalın! 

Murat SEVGİ 

 

 

 
Toplam blog
: 370
: 1092
Kayıt tarihi
: 10.07.08
 
 

1969 doğumlu. Tasarımcı, endüstriyel otomasyon sistemleri için yazılım geliştiriyor. Yüksek öğren..