Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Kasım '08

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Ah bir lider olsam var ya!

Ah bir lider olsam var ya!
 

Her insan bir değer ifade eder.


Lider, başkalarını yönetebilme becerisine sahip kişidir. Doğrumu acaba? Veya geniş tanımda alırsak

Lider: Topluma yarar sağlayan değişimi yönetmek için, sorumluluğu; sezgi, zekâ ve bilgiye dayalı karar ve uygulamalar ile birlikte taşıyan kişiye denir. Lider; elindeki gücü kullanabilme kapasitesine bağlı olarak, çevresini etkileyen kişidir. Gerektiğinde aldığı zor kararların ve sonuçlarının ardında durmasını bilir.

Lider var ise liderlik yapılacak birileri de vardır artık. Onlar kim? Yönetilenler. Yani lider olamayanlar. Biraz daha acımasız olursak. Yönetme bilgisine ve yeteneğine sahip olamayanlar. Ne demiştik tanımlamada, lider sezgili, zeki, bilgili, etkileyici olmalı. Yönetilenlerde bu özelliklerden birisi veya bir kaçı yok o zaman. Yok ki lider olamadı. Pekâlâ, diğer özellikler. Diyelim ki kişi zeki, sezgili ve bilgili ancak etkileyici değil. Etkileyici olamıyorsa diğer özelliklerini silecek miyiz? Toplum bunu yapmaz. Toplum bilen kişiye saygılıdır. Zeki insandan hoşlanır. Sezgili olan kişiye danışır. Bak şimdi. Bu tanımlamalar da etkilenme değil mi? O zaman bu vasıflara sahip olmakta etkileyici olabilmeyi ifade eder ve liderliğin diğer şartı olan etkilenmişliği gerektirir. Ama insanları peşinden sürükleyemez. Galiba başka bir şey daha var liderlikte. İnsanları peşinden sürükleyebilmek için kendine güvenin, atılımcılığın yanında bir dürtü olmalı yönetme hırsı olmalı lider olabilmek için. Bu konuya burada bir ara verelim. Zira liderlik ve lider olma hakkında çok yazıldı, kurslar düzenlendi, hatta koçlar oluştu. Beni asıl yönetilenler ilgilendiriyor. Zira onların sayısı daha çok.

En iyi nasıl yönetilebilirsiniz?

Soru birçok kişi için hoş olmasa da kabullenilmese de toplum içerisinde bal gibi yaşanmaktadır. Her insan bir toplumun önderi, bir birliğin yöneticisi, bir ekibin şefi olmayı hayal eder. Bir sihirli değnek, aksakallı bir dede bekler. Ama gelmez, ne değnek ne de aksakallı dede. Gelmez çünkü o sende zaten. Değnek elinde bilemezsin, dede içinde hissedemezsin. Ne yapmak lazım dersiniz? Hayal içerisinde yaşamaktansa, var olan gerçek ile barışık olmak, isyan etmek yerine en kötü şartlarda bile en iyi işi çıkarmak çözüm olabilir mi sizce de. Umudu kaybetmeden, hedefleri ertelemeden, sistemin etkisiz elemanı olmadan yönetilen olmak ama varlığını her an hissettirmek çözüm olabilir mi?

Yönetilmeyi hazmedememe. Bu durum zaten elde ki işi yapamama şartlanmışlığının başlangıcı olmaz mı? Belki de ekip başarısızlığının, organize iş bitirebilme beceriksizliğinin veya koordinasyon bozukluğunun temeli bu kabullenememeden kaynaklanıyordur. Yönetemiyorsam nasıl en iyi yönetilen olabilirim? Başarı ve tatmin insanoğlunun hayatında ki her adımda vardır. Bir organizasyonun parçası olan küçük ekipler, askeri bir tim, bir işletmenin departmanı v.b gibi gruplarda da lider bulabiliriz. Küçük gruplar içerisinde liderleri ile ekip oluşturan kişiler aslında bir sonraki lider adayı olarak veya yeni bir grubun lideri olarak kendilerini ispat edebilirler. Durumu kabullenmek, eğer çalışabilme ve üretebilme becerisi varsa insanda ilk aşamadaki başarı unsurudur. Şu konuya dikkat edilmesi gerek, “durumu kabullenmek” ifadesini kullandım ama “durumu benimsemek” ifadesini kullanmadım. Çünkü benimsemek ileriye gidişin tüm yollarını kapatır. Gelişmeyi ve hedefleri yok eder.

Her şeyden öncede kendimizi tanıyalım. Ne bildiğimizin, ne yapabileceğimizin farkında olalım. Sonra işi tanıyalım. Bizden bilgi ve beceri olarak ne istediğini anlayalım. Bir tartalım sahip olduklarımız ile istenenleri terazimizde. Sonra karar verelim. İş mi beni yönetir, ben mi işi yönetirim? Eğer iş bizi yönetecek ise bir katkımız olamayacak işimize. Kısaca, önce kendimizi yönetebilelim ki başkalarının yönetimine talip olabilelim. Yönetenin şanı var ise yönetilenin de şerefi vardır. Geleceğin kalitesi yönetilen insanların kalitesinde olamaz mı? Tek başına kaliteli lider olmakla ne yapabilirsiniz?

 
Toplam blog
: 21
: 4564
Kayıt tarihi
: 22.10.08
 
 

1962 Gaziantep Doğumluyum ve Gaziantep'de yaşıyorum. 1979 Gaziantep Lisesi ve 1984 Bursa UÜ İİBF ..