Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Eylül '17

 
Kategori
Güncel
 

Ah Mutluluk, Oh Mutluluk…

Ah Mutluluk, Oh Mutluluk…
 

Nedir mutluluk? Sözlük (bir isteği, özlemi yerine geldiğinde duyumsanan sevinç) diyor. Peki, mutluluğun derecesi nedir? Sadece bir isteğimiz yerine geldiğinde mutlu mu sayılırız? Sanırım bunlar hepsi görece kavramlar. Biri için mutluluk kaynağı olan bir olay başkasına üzüntü kaynağı bile olabiliyor. Siz mutlu musunuz bilmem ama Türk halkının %63 ü kendini mutlu hissediyor.

Mutlu olduğunu beyan eden bireylerin oranı 2015 yılında %56,6 iken 2016 yılında %61,3 oldu. Mutsuz olduğunu beyan eden bireylerin oranı ise %11,4’ten %10,4’e düştü.

Kadınlarda mutluluk oranı, 2015 yılında %60,2 iken 2016 yılında %64,5’e, erkeklerde bu oran %52,9’dan  %58,1’e yükseldi.

Yaş gruplarına göre mutluluk düzeyine bakıldığında, 2016 yılında en yüksek mutluluk oranı %65,1 ile   18-24 yaş grubunda, en düşük mutluluk oranı ise %58,2 ile 35-44 yaş grubunda gerçekleşti.

Son istatistiklerde şaşırtıcı durumlar da var. Mesela, Bir okul bitirmeyenlerde mutluluk oranı %63,5 iken bunu sırasıyla; %62,9 ile ilkokul mezunu, %61,4 ile ilköğretim veya ortaokul mezunu, %60,2 ile yükseköğretim mezunu, %57,8 ile lise ve dengi okul mezunu takip etti.

Kendilerini en çok sağlıklı olmanın mutlu ettiğini ifade edenlerin oranı %72,1 olurken, bunu sırasıyla; %14,6 ile sevgi, %7 ile başarı, %3,2 ile para, %2,3 ile iş ve %0,8 ile diğer değerler takip etti.

Görülüyor ki insanlar sağlıklı olmanın mutluluk için yettiğini düşünüyorlar. Oysa sağlıklı olmak insanda olması gereken en normal şey.

Peki, daha çok mutlu hissetmek için neler yapalım. Mutluluk yaratanlar vücudumuzdaki bazı hormonlardır. Bunlara bir bakalım. Mutluluk hormonları;

1)Serotonin

İnsanı neşeli, canlı zinde hissettirir. Eksikliği, depresif, karamsar, öfkeli hissettirir.

Serotenini yükseltmek için, egzersiz yapın, güneş ışınlarından yararlanın, çikolata yiyin, düzenli uyuyun.

2)Dopamin

İnsanı kendine güvenli, hayata bağlı, güvenli hissettirir. Eksikliği, üşengeç, unutkan, canı sıkkın hissettirir.

Dopamini yükseltmek için C vitamini alımını yükseltin. Mutlu eden hobiler edinin. Tirozin içeren gıdalar yeyin. (Muz, elma gibi) Müzik dinleyin.

3)Oksitosin

İnsanı sevgi dolu, şefkatli, cömert ve paylaşımcı hissettirir. Eksikliği, yalnız, huzursuz, sevgisiz hissettirir.

Oksitosini yükseltmek için, hayal kurun, masaj yaptırın, evcil hayvan besleyin. Sevdiklerinize sarılın.

4)Endorfin

İnsanı neşeli, rahat, pozitif hissettirir. Eksikliğinde stresli, isteksiz, gergin hissettirir. Yükseltmek için düzenli yürüyüş yapın, âşık olun, acı biber yeyin, güldüren videolar izleyin. Bu öneriler ve doğru yaşam ile çok daha mutlu olmak mümkün.

Yoksa siz Türk insanı olarak çok mu mutlusunuz. O zaman bunları unutun gitsin.

İzmir, 25.09.2017

.

 
Toplam blog
: 1508
: 1688
Kayıt tarihi
: 16.07.08
 
 

Yetmişiki yaşında iki çocuk ve iki torun sahibi bir erkeğim.. Lise mezunuyum. Uzun yıllar esnaflı..