Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Temmuz '19

 
Kategori
İlişkiler
 

Ahlaksızlık Kötülük Değil Zaaf

Kötülük bilinçli yapılan bir şey, ahlaklı olmak kişinin elinde olmayabilir. Ahlaksız denilen kimselerin bunu bilinçli yaptıklarını söyleyemeyiz, buna dürtüler ve istekler neden olabilir.

Kişilerin yaratılışları farklıdır ve bazılarının ahlaksızlığa götürecek eğilimleri fazladır. Bu onun suçu değildir ama elbette kontrol etmeye çalışmalı.

Kişiyi elinde olmayan şeyler için suçlayamayız. Kimilerinde ahlaksızlığa götürecek meyil kontrol edilemez boyutlardadır. Hep nefsine hakim ol derler de bazı kimseler için bu kolay değil. Tabi yaşadığı hayat da bunda etken. Uzak dur denir de bence fazla fark etmez çünkü duygu içeridedir.

Bu tür kişilerin evlenmeleri önerilir ama ahlaksızlığa meyil normal ilişki değildir, bunların evli olanları da aynıdır.

Peki ne yapılacak? Bu tedavi edilemez bir hastalık. Kişi genetiğini yaşayacak. Değilse mutsuz ve hasta olur. Bu eğilimin başkalarını rahatsız etmemesi ve suça dönüşmemesi sağlanacak.

Tutucu ve cahil insanlar kişi sanki bunu bilerek yapıyormuş gibi davranırlar. Oysa kendi içlerinde de böyle insanlar vardır hatta belki kendileri bile böyledir. Cinsel eğilim dinle bile engellenemez. Kişinin bu ihtiyacını gayri meşru, çirkin ve zararlı olmayan yollarla karşılaması. Yasaklama(suçlama, ayıplama) işe yaramaz ters etki yapar. Herkeste bu eğilim vardır ama bazılarına normal ilişkiler yeter.

Bunlar ahlaksız değildir, biraz hastadır diyebiliriz. Kötü alışkanlıkla suçlanırlar ama alışkanlık olmasa da meyil bir şekilde kendini ortaya koyar. Bazıları kendilerini sıkıntıya sokarak çok büyük irade ile nefislerini kontrol altına alırlar ama bunun vücuda ve ruha bedeli ağır olur çünkü fazlasını eleştirdiğimiz bu zaaf aynı zamanda hayat kaynağımızdır.

Zararsız eğilimlere izin vermediğimiz zaman birikim istemediğimiz alanlara taşar, bardağın bir şekilde boşalması lazım.

Mecburiyetten (elimde değil nefsime hakim olamıyorum) değil de başka amaçlarla ve bilinçli olarak yapılıyorsa ahlaksızlıktır. Yanlış profillere takılmak ve tehlikeli sularda yüzmek insanı büyük yanlışlara götürür. Kısaca eğiliminiz sizin dışınıza çıkmadığı ve hayatın içine girmediği sürece sorun yok.

Ayrıca ahlaksızlık kendisi kötülük değil ama kötülüğe neden olabilir.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..