Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Mart '07

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Ahmak Otu

Ahmak Otu
 

Özenti mi?


Gecmis yillarda icinde filitresiz sigaralarin dizili oldugu kare seklinde beyaz -yassi bir sigara kutusu vardi. Üzerinde kirmizi yaziyla "yenice" yazardi. Sanırım o yillarin seckin sigara markasıydı.

Icimi, büyükbabamin zevkine uygun tercih ettigi bir sigara markasiydi. Kendisi zatürre gecirmisti. Büyükannem icmesini istemezdi. Evde oldugunda, ondan gizli olarak biz torunlarindan birinin avcuna para sıkistirip;

"hadi git bana bir ahmak otu al da gel ! " derdi, ıronik gülümsemesiyle. Icmek istemezdi ama birakmayi denedimi bilmiyorum. Kalp enfarktüsü gecirerek 63 yasinda vefat etti. Rahmeti bol olsun.

O yillarda insanlarin saglikli yasam kültürü hakkında genis kapsamlı bilgilere ulasmaları mümkün degildi. Kendi deneyimlerine göre pratikte uygulanan yöntemler vardı.

Tütünün insan sagligini nedenli tehdit ettigi konusunda bilimsel acıklamalar artık herkes tarafindan biliniyor.

Sigaraya baslamak özentiden - moda oldugu icin - tadinin ve etkisinin merak edilmesinden - genclerin istedikleri bir ortama kendilerini kabul ettirebilmek icin; yetiskin olmus olmak özentisinden; arkadas hatirina ikram edilen sigarayı geri cevirmek istemeyisi, sigaraya baslamak icin yeterli olabiliyor.

Tütün denilen droge daha ileri yaslarda insanin sagligini tehdit eden, bütcesinde gereksiz harcamalar neden olan; bir nevi cöpe atilan para oldu.

Sigarayı birakmak icin kararlı olmak gerekiyor. İradesine hükmeden; kendisine "dur" diyebilen, basarılı olmak icin ilk adımimi atabiliyor.

Tütünde nikotin dahil cesitli zararli maddelere her bünye farkli reaksiyon gösteriyor. Kimi vücut uzun yillar zehirle mücadele edebiliyor kendini yenileyebiliyorken kimilerinin basi hastaliktan kurtulmuyor.

Her sigara 11 dakika insan ömrünü kisaltiyor. Sigara icenlerin ömrü istatistik verilerine- göre 10 yil kisalmis oluyor.

Zihinsel, fiziksel güc yas ilerledikce dogal olarak azaliyor ve insan vücudu daha alıngan oluyor.

***

Almanya'da restoranlarda kapali yerlerde sigara icme yasagi uygulanacak. Medya ve mecliste günlerdir tartisiliyor. Henüz karar alinmis degil.

Yapilan bir kac anket-sorusturmasina göre yüzde altmisi genel yasak getirilmesini istiyor.

Sigara dumanindan zarar gören passiv icicilere verdikleri zararin ötesinde mekanlarin duvarlari, esyalarin kirlenmesi, bunlarin temizligi icin harcanan paralar da is sahiplerinin düsünmesi gereken gereksiz masraflar.

Sigara icenlerin hastalik tedavi masraflari hastalik sigortalarina agir geliyor.

Bir tek sigarada 3800 den fazla partikül/parcaciklar mevcut.

1- Kanserojen/ kanserlestirici ( 40-cesit madde iceriyor)

Bunlardan ilk sirada yer alan:

  • Katran

Her kim günde bir paket sigara icerse; akcigerlerine yaklasik bir kahve fincani (türk kahve fincani degil -yani kücük degil) katran girmis oluyor. Katran akcigerlerde nefes alip vermeyi kolaylasiran tüyümsü dokulara yapistıgı icin öksürükle disari atilmasi mümkün olmuyor.

  • Schwermetalle/ agir metaller: Her kubiksantimetre, 4,5 gram agirliginda. Örnegin civa cok zararli.
  • Nitrosamine: Sigara yanarken olusuyor. Dumaninda mevcut. En etkili kanserojen yapici olarak ön siralarda yer aliyor.

Ve daha: Benzol, benzypren, polonium 210 gibi bir cok madde mevcutmus.

2- Kanserojen olup olmadigi süpheli maddeler.

3- Zehirli maddeler.

4- Tahris ediciler.

5- Ve diger zararlı cesitli maddeler.

6- Etkileri henüz bilinmen, taninmayanlar.

Vücudun 21 bölgesinde; Akcigerler, agiz, dis -etleri, dudak, dil, girtlak, geniz, yemek -borusu, nefes -borusu,, gögüs, mide, pankreas, ince ve kalin bagirsak, anüs, kan, rahimagzi, idrar kesesi gibi organlarda tahribat yaptigi biliniyor.

Prostat kanserlestirici olup olmadigi henüz kesin bilinmiyor. Kalp ve kandolasim bozukluklari ölüme neden olanlarin basinda geliyor.

Sigara icmeyen pasiv icicilerde en az sigara icenler kadar hatta daha fazla zararlarindan nasiplerini almis oluyorlar.

Ilgi duyarsaniz almanca bilenler bu siteden daha fazla bilgi alabilir.

http://www.infantologie.de/raucher/inhaltsstoffe.php

***


Tütün,

daha eski yillarda süs bitkisi olarak yetistiriliyormus. Ilk tütün icen irk kizilderiler. 1570 yilinda Hollanda'da icilmeye baslanmis. 1586-da Ingiltere'de taninmis. 1848-yilinda Almanya'da, sokaklarda icme yasagi getirilmis.

Tütün üreten ülkelerin basinda: Bir-milyon tonla Cin basta geliyor. Hindistan 477 bin, Brezilya 430 bin, Rusya 345 bin ve Türkiye 280 bin ton üretimle son sirada yer aliyor.

Okudugum bir haberde Berlin'de Siemens firmasi Personelmarketing kisim sefinin aciklamasina göre: Her-kim sigara icmeyi birakmak istiyor ve firmanin hazirladigi "sigara icmeyecegim" yazili anlasmasini imzalayarak kabul ederse, ayda brüt 250 euro fazla ek maas alacak. Sigaraya verdigi paralar ayrica cebine kalacak. 100-calisan kisi anlasmayi imzalamis.

Schering firmasi firmaya avantaj saglayacagi konusuna pek sicak bakmadigini aciklamis.

Bir baska isveren de söyle bir hesap yaparak teklifte bulunmus:

Is yerinde sigara molasi 20 saat is kaybina neden oldugunu hesaplamis. 20 saat hem kendi sagligini tehdit ediyor hem de azalan calisma saatlerinden isveren ayda 300 euro az gelir temin ediyormus.

Vakit nakittir diye düsünen isveren, her kim sigarayi birakmak ister ve 20 saat fazla calisirsa kazanilan 300 euro nun yarisi kendine, 150 euro calisana kalacak. Sigaraya tekrar baslarsa kazandigi paralari geri ödeme sarti anlasmada yer aliyor.

Bu son sart bana biraz mantiksiz geldi. Cünkü calisarak, emek vererek kazanilan paranin geri istenmemesi gerekir. Diger acidan bakildiginda yani caydirici acidan bakilirsa, gercekten sigarayi birakmak isteyen icin olumlu bir teklif.

Para dünyayi yönetiyor. Para söz konusu olunca olumlu sonuclar almak mümkün. Bu nedenle saniyorum insanlari sigaradan caydirma girisimleri olumlu sonuclar getirebilir.

Isveren sigarayi birakmak isteyen calisanlarina meyve ikram ediyormus. Saglikli beslenerek kötü aliskanliklarindan vaz gecmelerine destek vermek, iyi niyet iceren yararli bir motivasyon örnegi.

Almanya'da sigara tiryakileri daha fazla sigorta primleri ödemek zorunda birakiliyor. Örn. risiko hayat sigortasi icin 30 yasinda sigara icen 100 euro daha fazla prim ödemek zorunda.

Sigara icenler daha sık hastalandıkları icin calisamiyorlar. Dolayisiyla sigara icenler daha az ücret alarak yilda 1500 euro daha az kazaniyorlarmis.

Birakmak istiyorsaniz siz de düsünceler üretin. Saglik olmadiginda yasamdan keyif almak mümkün degil. Saglikli vücut saglikli beyinle korunuyor. Saglikli degilim ama milyonlarim var mutluyum diyen bir insanin mevcut olabilecegini düsünemiyorum.

Kendi kendini motive edebilmek etkili olabilir.

"Ben, su andan itibaren sigarayi birakiyorum ! " diye karar verebilen basaracaktir.

Sigara paketini cöpe atabilme cesaretini sembolik olarak gösteren kendisine verdigi sözün arkasinda durabilen, bence güclü olandir.

Alinacak karardan önce maddi ve manevi kazancin getiri ve götürüsünün neler olabilecegini herkes kendisi daha iyi bilecektir. Her halükarda dogru karar verdigine inanmalıdır.

Güzel insanlar! geldik gidiyoruz. Gelmisken bu güzel dünyaya, birlik-beraberlik ve dayanisma icinde maddi ve manevi güzellikleri icimize sindirerek yasiyorken sagligimizi ihmal etmeyelim.

Problemler, sorunlar yasam boyu olacaktir. Onlara bakis acimiz önemli. Nasil algilayip nasil degerlendirdigimiz önemli. Pozitif düsünmenin yarari önce kendimize olacaktir. Saglicakla ve mutlu kalin.

Sevgiler-saygilar

Mine

25.03.2007


Buyurun! tercih sizin

 
Toplam blog
: 139
: 4264
Kayıt tarihi
: 27.07.06
 
 

Yurt dışında yaşıyorum. Spor, yürüyüş vb. bedensel aktiviteleri düzenli uyguluyor - vegan tarzı besl..