Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Eylül '08

 
Kategori
Siyaset
 

Ahmedinejat’tan “zeytin dalı”

Ahmedinejat’tan “zeytin dalı”
 

İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejat Birleşmiş Milletler’in Amerika Birleşik Devletleri’nde ki söz konusu toplantısı için bu ülkeye gitti.

Mahmut Ahmedinejat ve başında bulunduğu İran’ın Amerika Birleşik Devletleri ile olan münasebetlerinin 11 Şubat 1979’da ki bu ülkenin büyükelçilik binasına baskınından beri daima kötü bir seviyede seyrettiği açık bir gerçek olarak karşımızda duruyor.

2005 Ağustosu’nda İran Cumhurbaşkanı olan Mahmut Ahmedinejat’ın “İsrail’i haritadan sileriz” gibi ve buna ilaveten Amerika Birleşik Devletleri’ni hedef alan sert beyanatları da herkesin aklının bir köşesinde durmakta.

Ahmedinejat’ın bir süre önce “Amerika Birleşik Devletleri’nin ülkesinde bir menfaat bürosu açmasına karşı olmayacakları bilakis bu mevzuda olumlu yaklaşabilecekleri” ve şimdiki Amerika Birleşik Devletleri ziyareti sırasında sarf ettiği “Amerika Birleşik Devletleri ile dostça ilişkilerden yanayız” ifadesini ele aldığımızda söz konusu ülkelerin bazı uzmanların “bu iki ülkenin zaten bazı gizli münasebetlerde bulunduğu” yönünde ki savını doğrular nitelikte olduğunu görebiliriz.

Bu fikri ihtimal dâhilinde görmekle beraber şu hususu da gözden kaçırmamız gerektiği kanaatindeyim.

Hepimizin bildiği üzere İran nükleer faaliyetleri mevzuunda daha evvel yaptığı sert beyanatları ve uzlaşmaz tavırları dolayısıyla dünyada ki bazı güçlü ülkelerin(Özellikle Fransa ve Almanya) şimşeklerini üzerine çekmiş bulunuyor.

İran’ın söz konusu ülkelerde yarattığı imaj doğaldır ki daha sonra diğer ülkelere de sirayet edecek ve bu durum Amerika Birleşik Devletleri’nin söz konusu ülkelerin desteğini alması hususunda işini kolaylaştıracaktır.

Ahmedinejat’ın beyanatına bu açıdan bakarsak söz konusu beyanatın Amerika Birleşik Devletleri’ne değil kendisine uygulanmak istenen izoleyi ve dışlanmışlığı engellemek için dünya ya yönelik yapılmış daha derin anlamlar içeren bir mesaj olduğunu görmek mümkün.

 
Toplam blog
: 204
: 673
Kayıt tarihi
: 07.02.08
 
 

Adım Harun ÖZYURT. 11 Şubat 1983 günü Almanya'nın Frankfurt şehrinde doğdum. 1986'da Türkiye'ye dönd..