Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Aralık '09

 
Kategori
Siyaset
 

Ahmet Davutoğlu Dış Politika İçin Şans Mı?

Ahmet Davutoğlu Dış Politika İçin Şans Mı?
 

Kabine dışından Dışişleri Bakanlığı’na getirilen Ahmet Davutoğlu ile Türkiye’nin adı yurtdışında sıkça anılır oldu.

Yedi yıllık AK Parti iktidarında başta Başbakan Erdoğan olmak üzere kabinenin diğer üyelerinin Ankara’da bulunduğu süre çok tartışılmıştı. Muhalefetten birçok isim Erdoğan’ın dış gezilerini eleştirirken, ülkeyi yurtdışından yönetmekle suçlamıştı. Tartışmaların ötesinde Erdoğan ve ekibinin dış gezileri daha önce Türkiye’nin çokça ziyaret etmediği ülkelerle beraber, hemen hemen dünyanın tüm kıtalarına gerçekleşti. Özellikle ABD Ankara’nın ikinci adresi oldu.

Dışişlerinde yaşanan arayışların ardından göreve getirilen Ahmet Davutoğlu da Erdoğan’ın izinden giderek görevinin ilk dakikalarından itibaren birçok dış merkeze seyahat etti. Aralarında sorunlar bulunan ülkeleri ardı ardına ziyaret eden Davutoğlu Türkiye’nin güncel dünya siyasetinde bir güç dengesi olma arzusunu dillendirir gibiydi. Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı’nın “Türkiye’nin adını her geçen gün daha çok duyuyoruz” sözü, dışişlerinin yaptığı gezilerin ses getirdiği izlenimini yaratıyor.

Türkiye-İsrail İlişkileri

Erdoğan’ın Davos zirvesinde yaptığı Peres çıkışının ardından gerilen İsrail-Türkiye ilişkileri İsrailli turistlerin önemli tatil noktalarından biri olan Türkiye’yi rotadan çıkarttı. İsrailli turistler tatil için diğer Akdeniz ülkelerini tercih ederlerken, Türkiye’ye karşı önyargılar oluşmaya başladı. Bu süreçte İsrail’de Türk kahvesi yasaklandı, Türkiye karşıtları güç kazandı.

Devlet televizyonu TRT’nin İsrail aleyhine mesajlar taşıyan “Ayrılık” dizisini yayınlamaya başlamasıyla İsrail-Türkiye arasında ipler kopma noktasına geldi. Dolayısıyla İsrailli turistler yaşanan gelişmelerin ardından Türkiye ziyaretlerini başka bahara ertelediler. Hassasiyet gösterilmesi gereken değerlerin üzerinden yapılan hatalar gerilimleri tırmandırırken, telafisi olmayan kayıpları da beraberinde getiriyor.

Vizesiz Günler

Öte yandan birçok ülkenin tek taraflı olarak vize uyguladığı ülke konumunda olan Türkiye yine dış politikada aktif bir rol oynayarak arasında “gönül bağı” olan ülkelerle vize uygulamalarını tek tek karşılıklı olarak kaldırıyor.

Suriye, Ürdün ve Libya ile yapılan anlaşmalar çerçevesinde karşılıklı olarak kaldırılan vizelerin ardından Suudi Arabistan ve Azerbaycan ile de masaya oturma telaşında Türkiye.

Vize uygulamasının kaldırılmasının ardından özellikle Güneydoğu Anadolu’da Gaziantep, Kilis ve Şanlıurfa’da hareketlilik yaşanırken Suriyeli turistler kendileri için uygun şartlarda hazırlanan GAP turlarını tercih etmeye başlamışlar. Halep-Gaziantep arasındaki karayolu kapasitesinin üzerinde kullanım imkânına kavuşurken dış politikada yapılan hamlelerin meyvelerinin ne şekilde toplandığının görülmesi açısından önemli.

Ülkenin can çekişen coğrafi bölgelerinde turizm adına yaşanan hareketlik yeni bir soluk almak için oldukça iyi bir yöntem.

Dış politika ve turizm bağının doğru orantılı bir süreçte yükselmesi ülkeler arasındaki ilişkilerinde gelişmesi açısından haber verir nitelikte.

 
Toplam blog
: 430
: 2186
Kayıt tarihi
: 18.06.07
 
 

20 Nisan 1989'da İzmir'de doğdu. İlköğretim ve lise öğrenimini Karşıyaka'da tamamladı. 20..