Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Kasım '14

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Ahmet Muhtar Kızıltan: Antalya'da idealist bir sanat aşığı ve hakiki bir kültür şövalyesi

Ahmet Muhtar Kızıltan: Antalya'da idealist bir sanat aşığı ve hakiki bir kültür şövalyesi
 

Ahmet Muhtar Kızıltan Kültür Merkezi'nin açılışı Kasım 2013'de aralarında Kültür Bakanı'nın da olduğu seçkin bir davetli topluluğu huzurunda yapılmıştı.


 

Antalya'daki Ahmet Muhtar Kızıltan Kültür Merkezi'nden bir görünüm.


 

 

 

 

 

 

1 - Kimdir Ahmet Muhtar Kızıltan?


Ahmet Muhtar Kızıltan'dan; Antalya'da yaşayan halis ve hakiki bir sanat aşığından, hasbi bir idealistten, kelimenin en geniş manasıyla gerçek bir kültür şövalyesi ve 'derviş-i umran'dan bahsedeceğim size.

 

Avukat olan Ahmet Muhtar Kızıltan güzel sanatların her türüne, özellikle de hat ve resim sanatlarına olan sevdasıyla tanınan bir gönül insanı. Bir ayakları sürekli İstanbul'dadır Kızıltan çiftinin. İkilinin 'Payitaht-ı Memleket (Asitane)'de geçirdikleri zamanın önemlice bir bölümü, rahatlıkla tahmin edebileceğiniz üzere, müzayedeler, sanat galerileri, antikacılar ve sahaflara hasredilmektedir. 

Ahmet Muhtar Kızıltan ve eşi, Kültür Bakanı'nın da

katıldığı bir törenle açmıştı 'Mehmet Çebi Koleksiyonu'

sergisini.

 

2 - Nasıl tanıştık?


Ahmet Muhtar Kızıltan ve muhterem eşiyle yollarımız Hazopulo Pasajı'ndaki Pazar Mezatı Müzayede Evi'nde münadiliğini ve moderatörlüğünü yaptığım müzayedeler sırasında kesişti.


Aslında, daha önce de çeşitli müzayedelerde karşılaşmış, ancak bir türlü tanışmak fırsatını bulamamıştık.


3 - Bir idealin vücût bulmuş hali: Ahmet Muhtar Kızıltan Kültür Merkezi 


Antalyalı bu sanat aşığı çift, epeydir hayalini kurdukları projeyi nihayet 2013 Kasım ayında realize etmeye muvaffak oldu. Kızıltanlar, yaşadıkları kente Ahmet Muhtar Kızıltan Kültür Merkezi ismini taşıyan muhteşem bir sanat ve medeniyet merkezi armağan etmişlerdi (bknz. http://muhtart.com/)

Başta Kültür Bakanı olmak üzere, seçkin bir davetli topluluğunun katılımı ve Mehmet

Çebi'nin küresel ölçekte şöhrete sahip olan hat koleksiyonu'nundan seçilen sıra dışı eserlerin 'Aşk-ı Nebi San'at Olunca' başlığı altında kompoze edilmesiyle ortaya çıkan spektaküler bir sergiyle açılışı yapılan Ahmet Muhtar Kızıltan Kültür Merkezi; daha bu ilk etkinliğiyle bile, sanatseverlerde 'bu kültür merkezi isminin sıfat manasıyla müsemma bir faaliyet gösterecek!' algısını oluşturmasını bildi doğrusu (açılışla ilgili olarak, törene katılan Hıncal Uluç'un izlenimleri için bknz. http://www.sabah.com.tr/yazarlar/uluc/2013/11/20/antalyada-bir-idealist).


Ahmet Muhtar Kızıltan Kültür Merkezi, kuruluşunun henüz 1. yılında olmasına karşın, çeşitli sanat eserlerinin ve objelerinin sergileneceği bir sanat galerisiTürkiye ve dünya sanatının hemen her dalına ve disiplinine dair olan çeşitli dillerdeki binlerce sanat kitabı ve dökümanını içeren zengin kütüphanesi ve başta çocuklar olmak üzere, meraklısına resim, ebru ve hat derslerinin verildiği atölyeleriyle Antalya ve havalisine gerçekten büyük hizmetler götürmeye namzet bir kurum olduğunu şimdiden ispatladı bana kalırsa.


Bir diğer deyişle Ahmet Muhtar Kızıltan Kültür Merkezi, sanat aşığı bir çiftin ideallerinin cismanileşmesi, medeniyet hayallerinin vücûda gelmesi ve kültürel ütopyalarının Antalya'nın bağrında zuhur etmesi, neşvü nema bulmasıdır.


4 - Antalya'da gerçekleştirilen en kapsamlı müzayedeyi yapıyor


Ahmet Muhtar Kızıltan yönetimindeki Antalya Antik Art MüzayedeAntalya'da bugüne değin yapılmış olan benzer faaliyetlerin en kapsamlısına imza atmaya hazırlanıyor. Bahsettiğim etkinlik 30 Kasım 2014, Pazar günü, Antalya - Lara'daki Club Hotel Sera'da yapılacak olan tablo, ferman, hat, obje, mücevher müzayedesidir (online katalog için bknz. http://antalyaantikmuzayede.com/katalog/index.html).

 

Sadece Türkiye'nin değil, dünyanın da en önemli turizm destinasyonlarından olan Antalya gibi çok önemli bir kentimizin, gerçekten de yakıcı bir şekilde kendisini hissettiren entelektüel ihtiyaçlarını, maddi beklentiler içerisine girmeksizin, büyük ölçüde kültürel saiklerle davranarak karşılamaya soyunan; özetlemeye çalıştığım sanatsal faaliyetlerin gönüllü dervişliğini, idealist eyleyiciliğini ve çağdaş bir mesen benzeri şövalyeliğini yapmakta olan Kızıltan çiftine ne kadar teşekkür edilse azdır diye düşünüyorum.

 
Toplam blog
: 297
: 1623
Kayıt tarihi
: 29.08.11
 
 

1958 Fatih / İstanbul doğumlu. Etiler Lisesi ve İTÜ Maden Fakültesi Petrol Mühendisliği Bölümü me..