Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Eylül '08

 
Kategori
Kent Tarihi
 

Ahmet Piriştina, Aziz Kocaoğlu ve İzmir

Ahmet Piriştina, Aziz Kocaoğlu ve İzmir
 

1995 yılında İzmir milletvekili ve ardından 1999 yerel seçimlerinde DSP’den İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Ahmet Piriştina’nın; üst üste ikinci kez seçilmesi İzmirlilere verdiği güvenle zor olmamıştı.

2004 yerel seçimlerinde CHP’nin adayı olarak %45’lik bir oy oranıyla göreve geldi.

15 Haziran 2004’de kalp krizi sonucunda çok sevdiği İzmir’e ve dünyaya veda etmişti.

Günlerce yerine kim gelsin diye gizli kapaklı tartışmalar sürerken, aslında parti içinde bu büyük göreve talip olanların neler yapabilecekleri konusunda yüzlerini gösterme zamanı da gelmişti.

Önce egoları fazlasıyla yüksek olan Karşıyaka Belediye Başkanı CHP’li Cevat Durak başkanlığa önerilmenin gurur olabileceğini söyleyerek göz kırptı. Cevat Durak’ın erken ortaya çıkması sebebiyle fazla destek görmedi.

Bir başka CHP’li Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur’un önerileceği ortalarda dolaştı.

Abdül Batur CHP’nin İzmir’de en yüksek oy aldığı bölgenin belediye başkanı ve halk tarafından son derece fazla tutulan biriydi. 1999 yılında DYP’den, 2004 yılında ise CHP’den tartışmasız belediye başkanı seçilmişti. Ancak bu kadar popüler birinin başkanlığına diğer belediye başkanları destek verirler miydi?

Yasaya göre vefat eden Piriştina’nın koltuğu 10 gün içinde doldurulmak zorundaydı. Belediye Yasası’nın 93. Maddesi’nin 4231/4 fıkrasına göre, ’’belediye başkanlığının boşaldığı veya başkanın görevden uzaklaştırıldığı hallerde, belediye meclisinin 10 gün içinde toplanması vali tarafından sağlanır. Bu toplantıda Meclis, katılanların salt çoğunluğunun gizli oyuyla ve kendi üyeleri arasından, belediye başkanlığının boşalması halinde bir başkan, başkanın görevden uzaklaştırılması halindeyse bir başkanvekili seçer...’’ hükmü bulunmaktaydı.

CHP, AKP ve SHP’li üyelerin oylarıyla belirlenecek belediye başkanlığı için öncelikle Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Ali Karaman’a kameralar çevrildi. Karaman: “Nasıl olacak bilmiyoruz acımız büyük” deyince basın yeni kurbanlar aradı. Sırada Büyükşehir Belediyesi Grup Başkan Vekili Sırrı Aydoğan vardı. Sırrı Aydoğan: ” Görev adamımızı kaybettik ben bu sorulara cevap veremem” dedi. Basın istediği cevabı bir türlü alamıyordu.

Perde arkasında belediye başkanlığı için kulis yapılıyordu. AKP Belediye Başkanlığı için CHP’den gelecek tek adayı destekleyeceğini açıklayınca Önder Sav İzmir’e geldi. Daha önce adaylık için adı dahi geçmeyen Bornova Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu genel tavırlar dahilinde CHP içindeki yoklamada birinci geldi. Cevat Durak’la hemen hemen baş başa giden oylamada son tur Aziz Kocaoğlu’nda kaldı. Başkanlık için çırpınan Cevat Durak zorunlu olarak çekildi. Tüm metropol belediye başkanlarıyla meclis üyelerinin Aziz Kocaoğlu’nu destekleyeceklerini belirten Önder Sav son sözü söyledikten sonra 62 üyeli meclisin oy kullanan 61 üyesinin 59’undan oy alan Kocaoğlu İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı oldu. 2 oy boş çıktı.

Piriştina’nın üstüne adeta piyangodan belediye başkanı olan Aziz Kocaoğlu için yepyeni ancak bir o kadar da zor bir dönem başlıyordu. Kendi gibi piyangodan belediye başkanı olan biri daha vardı. Boşalan Bornova Belediye Başkanlığı koltuğuna Sırrı Aydoğan oturdu.

2009 YEREL SEÇİMLERİ ÖNCESİ AZİZ KOCAOĞLU

Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna oturduğundan beri özellikle ulaşım konusunda İzmir’de önemli işler başardı Kocaoğlu. Tek ve en önemli eksiği aslında kendini ifade edememesiydi. Halkın gözünde sessiz, kendi halinde gözüken bir belediye başkanı bir daha ki seçimlerde seçilebilir miydi?

Büyükşehir belediyesinde olan bir işimi halletmek üzere belediyeye gittiğimde çalışanların Kocaoğlu hakkında düşüncelerini öğrenmek istediğimi farkettirmiş olmalıyım ki biri atıldı.

“Sevmiyoruz kendisini!”

Neden diye sorduğumda, “akrabalarını getirdi adam kayırıyor” dedi. Bu ciddi söylemden sonra birkaç kişi daha aynı şeyi söyleyince belediye içinde huzursuzluk olduğunu kavradım.

Ancak ne kadar belediye varsa bu tür olaylar artık doğal karşılanır oldu var mı yapmayan?

Yine de oldukça rahatsız edici!

Açıkçası ne kadar dürüst olunursa olunsun bende bir kenti temsil edecek belediye başkanının kendini ifade etmesi ve göz önünde çokça bulunması taraftarıyım.

Aziz Kocaoğlu’nun CHP tarafından aday gösterildiği takdirde İzmir ve CHP için çok büyük bir kumar olacağı kanısındayım.

CHP’nin İzmir’de farklı isimlere yönelmesi halkın tamamını kucaklaması gerekiyor.

Halk tarafından çok sevilen Narlıdere ve Balçova Belediye Başkanları’nın yaptıkları incelenmeli…

Ahmet Piriştina ve Aziz Kocaoğlu iki belediye başkanı… Bakalım CHP’nin adayı kim olacak?

 
Toplam blog
: 430
: 2186
Kayıt tarihi
: 18.06.07
 
 

20 Nisan 1989'da İzmir'de doğdu. İlköğretim ve lise öğrenimini Karşıyaka'da tamamladı. 20..