Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Aralık '13

 
Kategori
İthalat / İhracat
 

Ahşap Palet Alım ve Satımı

Ahşap Palet Alım ve Satımı
 

Yaklaşık 750 firmada 50 bin kişinin istihdam edildiği ahşap palet sektörü AB kalite standartları dışında ahşap palet ve ambalaj ithalatına dur denmesini istiyor. Son dönemde ağırlıklı olarak Balkan ülkelerinden gelen ahşap palet ve ahşap ambalaj ile rekabet edemez hale geldiklerini vurgulayan sektör temsilcileri, hükümetin mamul ve yarı mamul ithalatı için tedbir almaması durumunda 250 bin kişinin süreçten olumsuz etkileneceğini ifade etti.

Epal Palet Üreticileri Derneği (TEPAL) Başkanı Akın Balcıoğlu, ahşap palet ve ahşap ambalaj sektörünün son yıllarda yapılan yatırımlar ile büyük bir gelişme gösterdiğini  belirterek, "Son aylarda Bulgaristan, Romanya ve Ukrayna'dan mamul ve yarı mamul ahşap palet ve ahşap ambalaj ithalatı arttı.

Söz konusu ülkeler başka ülkelere yapılan ham ağaç ihracatına kısıtlamalar getiriyor. Yarı mamul ve mamul ihracatını ise teşvik ediyorlar. Son aylarda bu ülkelerden Türkiye'ye ithal ağaç yerine kereste, ahşap palet ve ahşap ambalaj gelmeye başladı . Ama teşvikli olarak gelen bu ürünler Türkiye'deki pazarı olumsuz etkiliyor. Başka ülkelerden gelen teşvikli ürünler ile kendi ülkemizdeki üreticiler olarak rekabet edemez olduk. Hükümetin bu durumu fark edip önlem alması gerekiyor"açıklamasını yaptı.

Ahşap palet ve ahşap ambalajların yüzde 40'nın iç piyasada tüketildiğini, yüzde 60'ının ise ihraç ürünleri ile yurtdışı pazarlara gönderildiğini belirten Balcıoğlu, sektörün son 5 yıl içinde 15 kat büyüdüğünü aktardı. 2012 yılında Türkiye'de yaklaşık 4 milyon metreküp ağaç işlediğini ve sektörün ciro büyüklüğünü 1 milyar dolara çıktığının altını çizen TEPAL Başkanı Balcıoğlu, "Katma değeri çok yüksel olan sektörümüz maalesef son aylarda artan mamul ve yarı mamul madde ithalatından darbe almaya başladı. Sektördeki büyük çaplı firmaların tamamı TEPAL'a üye. Bu üyelerimiz son dönemde büyük yatırımlar yaptı. Kaliteye önem verdiğimiz için büyük çaplı teknoloji ve makine yatırımları yaptık. Bu yatırımlar ile Türk ihraç mallarının gönderildikleri ülkelerde engelle karşılaşmalarını önlemek istiyoruz. .

AB ülkeleri kalite standartlarına önem veriyor ve belge şartı getiriyor. Ne yazık ki Türkiye gelen mamul ve yarı mamul ahşap ürünlerde ise kalite ve belge kontrolü yeteri kadar yapılmıyor" ifadesini kullandı.

Sektörde doğrudan istihdamın 50 bin kişiyi aştığına dikkat çeken Balcıoğlu, nakliye, yedek parça ve makine üreticileri ile birlikte bu rakamın 80 bin kişiye çıktığını dile getirdi. Balcıoğlu, hükümetin mamul ve yarı mamul ithalat için tedbir almaması halinde aileleriyle birlikte dolaylı olarak yaklaşık 250 bin kişinin durumdan olumsuz etkileneceğini söyledi.

 

Zorda kalırsak biz de ithalat yaparız

Balcıoğlu, 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefleyen ve dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına girmek isteyen Türkiye'de imalat sektörünün ayakta kalması gerektiğini vurgulayarak, "İşletmelerimizi ayakta tutmak zorundayız. Bu durumda zorda kalırsak bizde ithalat yaparız. Böylece yine cirolarımızı artırırz ama istihdam ettiğimiz personeli azaltmak zorunda kalırız. Bizde çalışan işçiler başka sektörlerde iş bulamazlar. Ayrıca yapılan ithalat ile ülkemizin ormanlarının değeri de düşüyor. Bu hem dış ticareti hem de cari açığı olumsuz etkiliyor. Bu yüzden soruna acil çözüm bulunmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Hammadde kaynağı zengin bir sektör

Günümüz lojistik yönetiminin vazgeçilmez gereçlerinden olan ahşap palet sektörü parça çeşidinin ve miktarının çok olduğu otomotiv sanayinden, taze sebze ve meyvelerin ambalajlanmasında, gıda, tarım, makine - metal, plastik, tekstil gibi pek çok sektörde kullanılıyor. Malların depolanmasını, taşınmasını ve nakliyesini kolaylaştıran ve cazip hale getiren bir nakliyat şekli olan paletli taşımacılık, 1930'lu yıllardan itibaren malzeme taşımacılık ekipmanları sanayinin temel taşlarından biri olarak önemini koruyor. Ahşap palet ve ahşap ambalaj sektörleri için hammadde kaynaklarının son derece zengin olduğu Türkiye'de sektörün yıllık cirosu yaklaşık 1 milyar doları buluyor. Yılda yaklaşık 4 milyon metreküp ağaç işleyen sektörde 50'si büyük 750 firma faaliyet gösteriyor. http://paletciler.net olarak her türlü palet alımı ve satımı yapılmaktadır. 

 

 
Kayıt tarihi
: 27.08.11
 
 

Anadolu Üni. Yüksek Okul Mezunu http://www.atahun.com  http://kameralisutesisatcisi.com  ..