Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ocak '11

 
Kategori
Balıkçılık
 

Ahtapotlar

Ahtapotlar
 

Ahtapot ; Derisi kabuksuz, sekiz ayaklı ( kollu ), kayalar üzerinde sürünerek vede suyu hunisinden p


Ahtapot ; Derisi kabuksuz, sekiz ayaklı ( kollu ), kayalar üzerinde sürünerek vede suyu hunisinden püskürtmek suretiyle hareket edebilen bir deniz dibi canlısı ve bir kafadan bacaklıdır. Küçük türleri kayalık ve kaya yarıklar arasında gizlenerek avlanırlar. Mürekkep balığının en yakın dostudur. Büyük hayvanlardan ve insanlardan kaçtığı ve saklandığı gözlenmiştir. Çok hareketli ve vantuslu olan kollarıyla yengeçleri yakalar, kabuklarını ikiz çeneleriyle ve dişli olan dilleriyle parçalarlar. Parlak ve ses çıkaran nesnelere karşı çok meraklıdırlar. 

Boyları 95 - 100 cm ye kadar çıkabildiği gibi, ağız çevresinde, üzerinde 2 sıra vantuz bulunan 8 adet, benzer yapıda güçlü bacak ve kolları bulunmaktadır. Ters çevrilip bakılırsa tam ortada sert, koyu renkli ve kesici ağzı görülür. Erkeklerde bu kollardan birisi cinsel organ vazifesi görecek şekilde değişikliğe uğramıştır. 

Ahtapotlar, yumurtlayarak çoğalırlar ve dişi ahtapot yumurtaların üzerine kuluçkaya yatar. Açlıktan ölme pahasına dahi yumurtalarını terk etmezler. Hatta zorda kaldığında bacaklarından bir kaçını yiyebilirler. Yumurtadan doğrudan doğruya ergin yavrular çıkmaktadır. Bu yavrular sinir sisteminin kontrolü altında kasılarak veya gevşeyerek seri bir şekilde renklerini değiştirerek bulundukları ortama adapte olurlar. 

Denizlerimizde bilhassa küçük boylarda Marmara denizinde rastlanmaktadır. Bizim gırgır ağlarımıza istemeyerekte olsa yakalanmaktadırlar. Ticari önemi bizde olmadığından özellikle avlanmazlar. Kızgın yağda tavası lezzetli olur. 

Kaynak: Nuri Deniz ( Balıkçı Reisi ) 

 
Toplam blog
: 282
: 4843
Kayıt tarihi
: 03.08.08
 
 

1949 istanbul doğumluyum, 1973 yılında Kimya ve işl. mühendisligini bitirdim. Halen agabeyimle bi..